• 1 Νοεμβρίου, 2023

Συνέντευξη στον “Λαό”: Η Κωνσταντίνα Ριζοθανάση άνοιξε τα φτερά της και κατέκτησε τους αιθέρες

Συνέντευξη στον “Λαό”: Η Κωνσταντίνα Ριζοθανάση άνοιξε τα φτερά της και κατέκτησε τους αιθέρες

Ένα κορίτσι από τον Αλμυρό αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της και κυριολεκτικά να πετάει στους αιθέρες… Η Κωνσταντίνα Ριζοθανάση εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως αεροσυνοδός σε δύο κορυφαίες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρίες, ζει το όνειρό της και έχει γυρίσει όλον τον κόσμο! Μόνιμη κάτοικος πλέον στα Εμιράτα όπου είναι η βάση της, βρήκε λίγο χρόνο ανάμεσα στις πτήσεις για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.  Για πέντε χρόνια πετάει για τις κορυφαίες εταιρίες του αραβικού κόσμου. Κι όλα αυτά έχοντας αρχικά ακολουθήσει άλλον επαγγελματικό δρόμο, αλλά η αγάπη της για τα αεροπλάνα ήταν αυτή την απογείωσε…

Κωνσταντίνα, από τις μεταφράσεις, τα ξενοδοχεία και τους αριθμούς, έκανες μεγάλη στροφή στην επαγγελματική σου πορεία. Πώς αποφάσισες να γίνεις αεροσυνοδός;

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου  κάνετε να με φιλοξενήσετε στην εφημερίδα σας, στην εφημερίδα του τόπου μας καθώς επίσης να σας ευχαριστήσω θερμά για τον πολύτιμο χρόνο που μου παρέχετε. Με μεγάλη μου χαρά θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Εύχομαι αυτή μας η συνέντευξη να βοηθήσει και να παρακινήσει τα νέα παιδιά του τόπου μας να κυνηγήσουν τα όνειρα τους όσο μεγάλα κι άπιαστα μπορεί αυτά να φαντάζουν! Τα αεροπλάνα ήταν πάντα ο μεγάλος μου έρωτας. Από μικρή τα κοιτούσα με θαυμασμό και δέος και τα μάτια μου διψούσαν να δούνε τον κόσμο από ψηλά. Ήθελα να δω μέρη μακρινά που σαν παιδί γνώριζα μονάχα από τις εγκυκλοπαίδειες και τα βιβλία. Ο στόχος μου ήταν αρχικά οι σπουδές μου κι έπειτα να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο για το μέλλον μπροστά μου. Το μικρόβιο της αεροπορίας δεν έφυγε από μέσα μου κι έτσι πήρα την απόφαση μια μέρα να ανέβω τα σκαλιά του αεροπλάνου με μία βαλίτσα στο χέρι και μια καρδιά γεμάτη όνειρα και θάρρος και να προσγειωθώ στο Κατάρ όπου ήταν και το πρώτο μου σπίτι, η πρώτη μου αεροπορική οικογένεια. Στη ζωή μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Τα όνειρα μας όμως χρειάζονται εφόδια, πολλή προσπάθεια και πείσμα.

 

Συνήθως το επάγγελμα αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα των κοριτσιών σε μικρή ηλικία. Ήταν κάτι που έλεγες ότι ήθελες να γίνεις από μικρή ή προέκυψε στην πορεία;

Λίγο το πάθος μου για τα αεροπλάνα και λίγο η περιέργεια μου να εξερευνήσω τον κόσμο με έφεραν εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Θαύμαζα πάντα τα αεροπλάνα αλλά η σκέψη του να γίνω αεροσυνοδός μπήκε στο μυαλό μου σε ηλικία δεκαέξι ετών όταν μπήκα σε αεροπλάνο για πρώτη φορά στη ζωή μου. Άρα θεωρώ ότι ήταν μάλλον συνδυασμός και των δύο. Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα η οποία εξελίχθηκε μετέπειτα σε καριέρα ως αεροσυνοδός.

 

Οι δικοί σου άνθρωποι, πώς το δέχθηκαν αρχικά; Ύστερα από πέντε χρόνια, έχουν συνηθίσει το γεγονός ότι δεν αφιερώνεις αρκετό χρόνο μαζί τους;

Οι δικοί μου άνθρωποι και ιδιαιτέρως η οικογένεια μου είναι το στήριγμα μου και θα αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας μου. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει να φτάσω τόσο ψηλά! Τους λείπω πολύ και μου λείπουν ακόμα περισσότερο. Έχουν έρθει μαζί μου σε αρκετά από τα ταξίδια μου αλλά κι εγώ με τη σειρά μου, όταν μου το επιτρέπει η δουλειά μου, παίρνω το πρώτο αεροπλάνο κι έρχομαι κατευθείαν στην Ελλάδα μου! Οι γονείς μου, μου είχαν πάντα εμπιστοσύνη και αυτό μου έδωσε την ελευθερία να κυνηγήσω τα όνειρα μου.

Στην αρχή  δεν το πίστευαν όταν τους ανακοίνωσα ότι θα φύγω μόνιμα στο εξωτερικό. Ο μπαμπάς μου από την αρχή της καριέρας μου έως και σήμερα παρακολουθεί πάντα το στίγμα των πτήσεων μου, τις απογειώσεις μου και τις προσγειώσεις μου ανεξάρτητα από τη ζώνη ώρας και τη χώρα στην οποία βρίσκομαι. Επίσης γνωρίζει όλους τους κωδικούς αεροδρομίων απ’ έξω!

Εργάστηκες και εργάζεσαι σε δύο εταιρίες που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες; Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαδικασία επιλογής σου, πόσο απαιτητική είναι η δουλειά σου;

Πράγματι νιώθω περηφάνεια που επιλέχθηκα από τις δυο καλύτερες αεροπορικές εταιρείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο και συνεχίζω άλλωστε έως και σήμερα να εργάζομαι στη Μέση Ανατολή. Ο ανταγωνισμός ήταν και είναι τεράστιος στον κλάδο μας και η διαδικασία επιλογής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν αρκετά χρονοβόρα. Από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Πολλοί υποψήφιοι, κορίτσια αλλά και αγόρια, με σπουδές με πολλές γνώσεις και εφόδια έτοιμοι και αποφασισμένοι να κατακτήσουν τους αιθέρες! Μετά τη χαρά της επιλογής και αφού εγκατασταθούμε στο νέο μας σπίτι στη νέα χώρα, ακολουθεί δίμηνη και αρκετά απαιτητική εκπαίδευση από την εταιρεία μας πριν ξεκινήσουμε να πετάμε. Η άρτια εκπαίδευση που μας παρέχεται, μάς δίνει τις γνώσεις και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορεί να συμβεί στα 40.000 πόδια.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει μία αεροσυνοδός;

 Θα έλεγα πως είναι ένα σύνολο γενικών στοιχείων, προσωπικότητας και χαρακτήρα. Υπομονή, ηρεμία, κριτική ικανότητα, ευγένεια, παρατηρητικότητα είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά της πολύ μεγάλης λίστας.

 

Τα υπέρ και τα κατά αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού επαγγέλματος;

Έχω μια ανεκτίμητη περιουσία στις βαλίτσες μου, εικόνες, μυρωδιές κι αισθήσεις από όλο τον κόσμο. Έχω φίλους σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάποιοι από αυτούς είναι και η οικογένεια μου στο εξωτερικό. Η ξενιτιά είναι πολύ δύσκολο πράγμα και χρειάζεσαι δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και τους στηρίζεις, στα εύκολα και πόσο μάλλον στα δύσκολα. Η φύση της δουλειάς μου προϋποθέτει ευελιξία. Σε όλα τα επίπεδα. Για εμάς δεν υπάρχει νύχτα ή μέρα, Σαββατοκύριακο, Χριστούγεννα ή γιορτή. Δουλεύουμε ανεξάρτητα από το τι ώρα ή τι μέρα είναι. Επιπροσθέτως και σε προσωπικό επίπεδο, είτε είσαι χαρούμενος είτε όχι, πρέπει να φορέσεις το κόκκινο κραγιόν με το πιο θερμό χαμόγελο σου και να ετοιμαστείς για απογείωση.

Πες μας για τους προορισμούς σου, τα πιο περίεργα μέρη στα οποία έχεις ταξιδέψει ή τα πιο μακρινά;

Έχω γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο χωρίς αυτό να εμπεριέχει στοιχεία υπερβολής. Με τη δουλειά αυτή έχω επισκεφτεί  τα πιο όμορφα και απίθανα μέρη του κόσμου όπου δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να πάω εάν ήμουν ένας απλός ταξιδιώτης. Το πιο μακρινό  ταξίδι που έχω κάνει διήρκησε δεκαοκτώ ώρες συνεχόμενης πτήσης και ήταν στη Νέα Ζηλανδία, στο Ώκλαντ που αποτελεί τον αγαπημένο μου προορισμό. Όλα τα μέρη του κόσμου έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό, μοναδικό και μαγικό. Θυμάμαι το ταξίδι μου στο Νεπάλ, στο Κατμαντού και πόσο πολύ εντυπωσιάστηκα όταν ανεβαίνοντας σε βουνό αντίκρισα από κοντά το Έβερεστ. Επιπλέον δεν θα ξεχάσω τις απίθανες μυρωδιές και τις γεύσεις των μπαχαρικών της μακρινής Ινδίας αλλά και τα σαφάρι που έχω κάνει στις χώρες της  Αφρικής.

 

Πώς είναι η ζωή στον αέρα; Σου έχει συμβεί κάποιο ευτράπελο ή περίεργο περιστατικό;

Η ζωή στο αεροπλάνο  είναι το φυσικό μου περιβάλλον. Τα μάτια μου έχουν δει τις πιο όμορφες εικόνες, τα πιο μαγικά χρώματα ανατολής, δύσης ηλίου, εικόνες από σύννεφα και ωκεανούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες από διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί. Από αστεία γεγονότα, χαρούμενες στιγμές αλλά και από περιστατικά που χρειάστηκε να κάνουμε πράξη πολλά από όσα έχουμε εκπαιδευτεί. Πρωταρχικό ρόλο πάντα έχει η ασφάλειά μας και η ασφάλεια των επιβατών μας.

 

Ζεις μοναδικές εμπειρίες, αλλά σου μένει χρόνος για την προσωπική σου ζωή;

Μέρος της ζωής μου αποτελούν τα αεροπλάνα καθώς περνάω ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου μέσα σε αυτά δουλεύοντας, αλλά και ταξιδεύοντας ως επιβάτης στις άδειές μου. Έχουμε αρκετές μέρες άδεια μέσα στο μήνα τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως οι ίδιοι επιθυμούμε. Εδώ και ένα χρόνο ζω στα Εμιράτα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών ως προς τη διασκέδαση, τις δραστηριότητες αλλά και  τα χόμπι.

 

Τέλος, τι σε ρωτάνε συνήθως όσοι δεν σε γνωρίζουν και τους λες πως είσαι αεροσυνοδός; Εκπλήσσονται, εντυπωσιάζονται;

Λατρεύω το βλέμμα του ενθουσιασμού στα πρόσωπα όσων με ρωτάνε για το επάγγελμα μου! Χαίρομαι πάντα να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Τα ταξίδια μου με έχουν κάνει αφηγητή ιστοριών και το απολαμβάνω κάθε στιγμή. Συνήθως με ρωτάνε πόσες χώρες έχω επισκεφτεί, πώς είναι να ζω μόνιμα στη Μέση Ανατολή, ιστορίες από το αεροπλάνο και πολλά άλλα.

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…