• 25 Οκτωβρίου, 2023

Ο “Λαός” στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο “Λαός” στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε ένα ταξίδι-πρόγραμμα για δημοσιογράφους, το EUinMyRegion Media Trip, στο οποίο συμμετείχε και η εκδότρια-δημοσιογράφος του «Λαού» Βιβή Τσιντσίνη. Η διαδικασία για την επιλογή ήταν η υποβολή σχετικών με την Ευρώπη κειμένων, το βιογραφικό μας, διαπιστεύσεις που είχαμε και ευρύτερα γνωστοποίηση της μέχρι σήμερα δουλειάς μας, ενώ το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά.

Η διάρκεια του κυρίως προγράμματος ήταν από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ στις 16 Οκτωβρίου έγινε μια πρώτη γνωριμία με τους θεσμούς, αλλά και τους συμμετέχοντες. Δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, επιλεγμένοι ώστε να καλύπτονται τα περισσότερα κράτη-μέλη, και 4 συνολικά συνάδελφοι από την Ελλάδα, παρακολουθήσαμε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα από τις 8 κάθε πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ μεταξύ των σεμιναρίων μετακινούμασταν από κτίριο σε κτίριο, για να γνωρίσουμε πως μπορούμε ως διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να ενημερωθούμε για τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις, να χρησιμοποιήσουμε εγκαταστάσεις για δημοσιογράφους και να κλείσουμε τα στούντιο που διατίθενται.

Βρεθήκαμε στην καρδιά της Ευρώπης, στην αίθουσα που συνεδριάζουν τα συμβούλια των Αρχηγών των κρατών μελών και των Υπουργών τους και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δια ζώσης την καθημερινή ενημέρωση της commission, όπου οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θέτουν ερωτήσεις σε επίκαιρα θέματα.

Αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι στις Βρυξέλλες, από το οποίο γυρίσαμε με βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος για την εκπαίδευση στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις δομές και τις διαδικασίες, την πολιτική συνοχής, τις σημερινές προκλήσεις για την Ε.Ε., ενώ είχαμε την ευκαιρία για την ενημέρωση από τους ειδικούς της Ελλάδας και της Κύπρου, κ. Παναγιώτη Πανταζάτο και κα Ματίνα Παπάκη και για την γνωριμία με τα εργαλεία για δημοσιογράφους. Πήραμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη νέα προγραμματική περίοδο… κατ’ αποκλειστικότητα!

Ευχαριστούμε για όλες τις φροντίδες για το πρόγραμμα την κα Florin Rugina, Media relations and project management στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής,  τον κ. Matteo Salvai, Επικεφαλή για τα ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του DG Regio της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όλους τους ομιλητές και όσους ξενάγησαν στις δομές, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο περιθώριο του ταξιδιού γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά και κατά την μετακίνησή μας από δομή σε δομή (με όλα τα Μέσα, εκτός από «βαπόρι»…) περιηγηθήκαμε ακόμη μια φορά σε μια σύγχρονη και όμορφη πόλη… τις Βρυξέλλες…

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή πληροφοριών και εργαλείων για τη δημοσιογραφία, μεταξύ των συναδέλφων μας.

Για την ομάδα του «Λαού» αυτό το ταξίδι, σηματοδοτεί νέες συνεργασίες με Δημοσιογράφους των κρατών-μελών, συχνότερη επαφή με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και μια πιο φρέσκια και «ανοικτή» ματιά της επικαιρότητας στην υπηρεσία ποιών άλλων… των αναγνωστών μας.

 


Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με τον Λευτέρη Καρχιμάκη υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη με τον Λευτέρη Καρχιμάκη υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Λευτέρης Καρχιμάκης: Να διευθετήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο…
Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…