- 25 Οκτωβρίου, 2023
Επιτακτική ανάγκη για ανανέωση του μητρώου αιμοδοτών στην πόλη του Αλμυρού
Μικρή αλλά σταθερή μείωση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αιμοδοσία που πραγματοποιείται στον Αλμυρό από την κινητή μονάδα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και γίνεται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα. Στις 6 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε το ειδικό αυτοκίνητο της αιμοδοσίας μπροστά από το Δημαρχείο Αλμυρού.
Όπως μάς είπε ο γιατρός Διαμαντής Γιαννουλάκης, συνήθως κατά μέσο όρο δέκα-δώδεκα άτομα είναι αυτά που συμμετέχουν στην αιμοδοσία στην πόλη (σημειώνουμε εμείς οκτώ-δέκα άτομα σε μια πόλη που αριθμεί πάνω από 10.000 κατοίκους). Ορισμένες φορές έχει τύχει να είναι μόνο οκτώ, άλλες πάνω από δεκαπέντε. Την τελευταία ημερομηνία που προαναφέραμε, η συμμετοχή άγγιξε τα είκοσι άτομα. Επισήμανε πως δεν ανανεώνεται το μητρώο αιμοδοτών, δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα ενστερνιστούν την ανάγκη να προσφέρουν το τόσο σημαντικό αυτό αγαθό.
«Οι ανάγκες είναι πολλές. Αιμοδότης μπορεί κάποιος να γίνει μέχρι 65 ετών. Στον Αλμυρό έχουμε πολύ καιρό να δούμε νέο 20-30 ετών που θα δώσει αίμα και θα τον κρατήσουμε στην αιμοδοσία για αρκετά χρόνια» ήταν τα λόγια του.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι να γίνουν αιμοδότες καθώς δυστυχώς ο εθελοντισμός έχει χαθεί στις ημέρες μας, ενώ επισήμανε πως οι γυναίκες δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο και οι άνδρες από δύο έως τέσσερις ανάλογα με το πόσο καλός είναι ο αιματοκρίτης τους.
Μάλιστα, ο κος Γιαννουλάκης ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που του έκανε εντύπωση όταν βρέθηκε με την κινητή μονάδα στη Σκιάθο και εκεί έδωσε αίμα ένα ζευγάρι Γάλλων. Όπως είπε, το ανδρόγυνο που παραθέριζε στο νησί είδε στο λιμάνι το χαρακτηριστικό γαλάζιο αυτοκίνητο, ρώτησε τι συνέβαινε και προσφέρθηκε να δώσει αίμα εδώ στην Ελλάδα. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την αιμοδοσία μέσα στη ζωή τους, είναι σταθεροί αιμοδότες και εθελοντές, οπότε αντί να το κάνουν στην πατρίδα τους, επέλεξαν να δώσουν αίμα εδώ Ελλάδα όπου βρίσκονταν για τις διακοπές τους» μάς είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός.
Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι κοινωνική ευθύνη όλων μας να δίνουμε αίμα. Συνήθως οι περισσότεροι το κάνουν όταν βρεθούν σε μια δύσκολη, έκτακτη ανάγκη οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους άνθρωπος. Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει αυτό. Το αίμα δεν παράγεται τεχνητά παρά μόνο δωρίζεται. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες λόγω έλλειψης τόσο στο νοσοκομείο του Βόλου όσο και σε άλλα μέρη. Συν τοις άλλοις, ο τύπος αίματος κάποιων ανθρώπων είναι συμβατός με παιδιά ή κι ενήλικες που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, οπότε το δικό τους αίμα προορίζεται για συγκεκριμένους ανθρώπους που ανά τακτά διαστήματα κάνουν μετάγγιση.
Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (σαν αυτή που δίνει σε μία απλή αιμοδοσία) ζυγίζει περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή (όταν τη δίνει) αφού αναπληρώνεται ταχύτατα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη, μετά από μερικές ώρες από το πρώτο κιόλας γεύμα.
Η αιμοδοσία πρέπει να αφορά όλους, είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί παραπάνω από 10-15 λεπτά του χρόνου μας, ύψιστη προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξάρουμε την προσπάθεια που γίνεται από διάφορους συλλόγους και φορείς ώστε να δημιουργήσουν τράπεζες αίματος. Μεγάλη επιτυχία είχε τύχει η πρωτοβουλία του Αίαντα στη Σούρπη πριν λίγους μήνες, ενώ έγινε η αρχή και στο χωριό των Μικροθηβών από τον τοπικό αθλητικό σύλλογο.