• 23 Οκτωβρίου, 2023

Eurostat: Σε δυσμενή θέση η Ελλάδα στον ψηφιακό αναλφαβητισμό – Στη δυσμενέστερη πανευρωπαϊκά η κεντρική Ελλάδα

Eurostat: Σε δυσμενή θέση η Ελλάδα στον ψηφιακό αναλφαβητισμό – Στη δυσμενέστερη πανευρωπαϊκά η κεντρική Ελλάδα

γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

Το Ευρωβαρόμετρο δημοσίευσε τις τελευταίες στατιστικές του αναλύσεις πριν από μια περίπου εβδομάδα.

Ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία προκαλεί η στατιστική για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό για την Ελλάδα και κυρίως την Κεντρική Ελλάδα.

Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, στην εργασία, στη μελέτη, στο σπίτι, εν κινήσει στην επικοινωνία, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την αλληλεπίδραση με τις δημόσιες Αρχές, την πληρωμή λογαριασμούς ή online αγορές.

Το λεγόμενο «ψηφιακό χάσμα» της …σύγχρονης μορφής αναλφαβητισμού, αποκλείει ορισμένα άτομα από καθημερινές λειτουργίες, αλλά και την λειτουργία ή και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Το γράφημα που δημοσιεύουμε (Source: Eurostat (isoc_r_iuse_i) and (tin00093) δείχνει ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το μερίδιο των ατόμων ηλικίας 16–74 ετών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο ήταν 7,0 % το 2022, ενώ η Κεντρική Ελλάδα καταλαμβάνει τη δυσμενέστερη θέση με 20,3%. Ακολουθεί η Καλαβρία (Ιταλία, 18,7 %) και η Βόρεια (Πορτογαλία, 17,8 %).

Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη …από το τέλος στην έρευνα για τα άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει το ίντερνετ, με 13,97% ενώ πίσω της αφήνει μόνο την Τουρκία με ποσοστό 14,99%.

Κάποια από αυτά τα άτομα δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαδικτύου, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, έλλειψης ευκαιριών,  κόστους ή απλώς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η σημασία τέτοιων λόγων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα, καθώς και γεωγραφικά. Η πρόσβαση στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών θεωρείται από πολλούς ως θεμελιώδης για τη βελτίωση των επιπέδων παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών. Καθώς το διαδίκτυο και οι ψηφιακές τεχνολογίες συνεχίζουν να μεταμορφώνουν τον κόσμο, οι καινοτομίες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών παρέχουν μια ροή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Η αναφορά του Ευρωβαρόμετρου καταλήγει «ελπίζουμε ότι αυτός ο νέος ψηφιακός κόσμος – που περιλαμβάνει έννοιες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) – θα παρέχει εργαλεία για την αυτοματοποίηση των πραγματικών διαδικασιών σε μια σειρά πολιτικών στόχων της ΕΕ σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η υγεία, η ασφάλεια, το κλίμα, τις μεταφορές, την ενέργεια ή τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, αλλά τα οφέλη που προκύπτουν από τις ψηφιακές τεχνολογίες δεν έρχονται χωρίς κινδύνους ή κόστος. Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ότι ελέγχουν τι συμβαίνει με τα προσωπικά τους δεδομένα και υπερφορτώνονται όλο και περισσότερο από ψηφιακές προσκλήσεις για την προσοχή τους. Επιπλέον, η κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα μπορεί να απειλήσει την προσωπική ευημερία ή να διαταράξει κρίσιμες υποδομές και ευρύτερα συμφέροντα ασφάλειας, ενώ υπάρχει αυξανόμενη προσοχή στην άναρχη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).»

Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ψηφιακά αναλφάβητών συρρικνώνεται κάθε χρόνο, συνολικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Στην προγραμματική περίοδο που τώρα κλείνει η Ελλάδα αξιοποίησε μεγάλο μέρος των κονδυλίων, ενώ έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, τόσο σε επίπεδο κράτους, όσο και σε επίπεδο περιφερειών και Δήμων. Θα ακολουθήσουν ρεπορτάζ μας, ένα για την πρόοδο σε κρατικό επίπεδο και ένα σε περιφερειακό επίπεδο, εξετάζοντας και κάθε Δήμο μας χωριστά.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ρεκόρ αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Ρεκόρ αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ που δέχθηκε το 2017 τις περισσότερες νέες αιτήσεις ασύλου…