• 6 Οκτωβρίου, 2023

Θανάσης Μόρας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις υψηλότερες στη βιωσιμότητα ανάπτυξης στην Ευρώπη

Θανάσης Μόρας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις υψηλότερες στη βιωσιμότητα ανάπτυξης στην Ευρώπη

Ο εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» Θανάσης Μόρας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Laos Online και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το έργο του ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και ως εντεταλμένος σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Διαβάστε όλα όσα είπε στην Βιβή Τσιντσίνη.

 

Κύριε Μόρα, τα τελευταία χρόνια είχατε στα χέρια σας πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα…

Είναι αλήθεια και επειδή ασχολείσθε κι εσείς με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχετε επαφές με την Ευρώπη για την καινοτομία, την πρωτοτυπία, τις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες εδώ στο νομό μας, νομίζω ότι είχαμε μια άριστη συνεργασία ώστε να επικοινωνήσετε το έργο που έχει πράξει όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο κομμάτι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και στη θητεία που μας πέρασε. Όταν πήγα για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, στην Ένωση Περιφερειών και Δήμων, είδα ένα καινούργιο κομμάτι, πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πώς είναι οι δομές, πώς είναι η οργάνωση, η κουβέντα και οι γνωριμίες που κάνεις με άλλους ανθρώπους, πώς έρχεσαι σε επαφή και μεταφέρεις τις γνώσεις σου, τι σου μεταφέρουν και οι άλλοι… όλο αυτό είναι ένα κέρδος και για εμάς αλλά γενικότερα για όλη την Ευρώπη, ενωμένη να προχωρήσει την επόμενη ημέρα.

 

Είδαμε ότι έγιναν πολλές εκδηλώσεις για τους νέους.

Για πρώτη φορά, κάνανε μία ομάδα νέων εκλεγμένων πολιτικών στην Ευρώπη, όπου 100 άτομα βρίσκονται, ανταλλάσσουν απόψεις, τους προβληματισμούς, τις ιδέες τους, είτε στις Βρυξέλλες είτε μέσω ι-μέιλ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για μένα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, πάρα πολύ καλή κι ευελπιστούμε να συνεχίσουμε το έργο μας αυτό και να μεγαλώσουμε τους ορίζοντές μας ακόμη περισσότερο.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για πολλά πράγματα και πολλές φορές σε διαφορετικούς τομείς.

Κάθε τετραετία και με τα νέα ΕΣΠΑ, υπάρχουν κάποιοι στόχοι που κάθε Περιφέρεια και κάθε χώρα κοιτάει να φθάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις υψηλότερες στον βαθμό όσον αφορά στη βιωσιμότητα ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι καινοτόμα όσον αφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα αναφέρω τα καταδυτικά πάρκα που έχουν γίνει στην Αλόννησο και στην Αμαλιάπολη, καινοτόμα έργα όπως η Κάρλα που αναδείχθηκε για την αρχιτεκτονική του τοπίου αλλά τώρα είδαμε ότι αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή κι έσωσε τα χωριά του νομού μας.

 

Αλλάζουν τα δύο έντονα καιρικά φαινόμενα τις προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής Αρχής;

Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πρωτόγνωρα φαινόμενα, δύσκολα διαχειρίσιμα αλλά είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να τις κοιτάξουμε και να τις αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, και μετά να αποκαταστήσουμε ένα-ένα κομμάτι ώστε να γίνουν καλύτερα και με περισσότερες αντοχές τα έργα γιατί αυτά τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.

Δεν αλλάζει μόνο η στρατηγική της Περιφέρειας. Θεωρώ ότι μετά από αυτά τα απανωτά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό Μαγνησίας, αλλάζει ο στόχος της χώρας κι από την Κυβέρνηση, και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Άρα λοιπόν ο πρώτος στόχος της νέας θητείας την επόμενη τετραετία εάν μας εμπιστευτούν οι πολίτες του νομού, θα είναι να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο μέτρο του δυνατού, όλο τον νομό και όλη την Θεσσαλία. Σίγουρα αυτά τα έργα δεν είναι εύκολα, είναι πανάκριβα, άρα λοιπόν θα πρέπει να βρεθούνε οι πόροι.

Από την πρώτη ημέρα έχουν έρθει επιστήμονες από το εξωτερικό, έχει στηθεί ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα και κοιτάνε να βρούνε πώς θα αποκαταστήσουμε το περιβάλλον και τις υποδομές και σε δεύτερη φάση να γίνει μία μελέτη για να πάμε στο επόμενο βήμα. Βλέπουμε πως κάποια έργα που είχαν γίνει πριν 500 ή 100 χρόνια χρειάζονται ξανά μία καλύτερη αντιμετώπιση και πιο ισχυρή απάντηση κι από την πλευρά τη δικιά μας. Ζητάμε από τους πολίτες να μας την δώσουν τη δύναμη στις 8 Οκτωβρίου ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να κάνουμε ακόμη καλύτερα και περισσότερα έργα, κι εκεί που πονάει ο νομός.

Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, στο Πήλιο, στον Αλμυρό, σε όλο τον νομό, τα γνωρίζουμε, τα ζήσαμε, ήμασταν έξω, βραχήκαμε μαζί με τον κόσμο, «πνιγήκαμε» μαζί με τον κόσμο, ήμασταν δίπλα τους. Θεωρώ ότι ο κόσμος ξέρει ποια είναι η Περιφερειακή Αρχή που θα μπορέσει να αναλάβει αυτή την ευθύνη, πιστεύουμε ότι θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μας. Να ξέρουν οι πολίτες ότι κι εγώ όσο οι δυνάμεις μου μου το επιτρέπουν, θα είμαι δίπλα τους, θα είμαι μπροστάρης ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορα αυτά τα έργα που απαιτούνται. Να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας. Καταλαβαίνω την απόγνωση, την απελπισία, κι εμείς πλημμυροπαθείς είμαστε γιατί στην ίδια πόλη ζούμε, αλλά σημασία έχει να τους στηρίξουμε και την επόμενη ημέρα ενωμένοι-δυνατοί και να βγούμε κερδισμένοι απ’ όλο αυτό.

Ήταν μέρες πάρα πολύ δύσκολες για όλους, δεν σας το κρύβω ότι έχω επηρεαστεί πάρα πολύ, σημασία όμως έχει να είσαι δίπλα στον συνάνθρωπο με σεβασμό, υπευθυνότητα, ήθος, να τον βοηθήσει να ορθοποδήσεις. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και αυτό θα κάνω, θα είμαι στην πρώτη γραμμή και όταν πονάμε αυτοί θα πονάω κι εγώ, όταν γελάνε αυτοί θα γελάω κι εγώ.

Κλείνοντας, ο κος Μόρας απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: Είμαι εδώ δίπλα σας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, δίπλα στους πολίτες του Αλμυρού, δίπλα στους πολίτες της Μαγνησίας. Στις 8 Οκτωβρίου εσείς θα μας δώσετε τη δύναμη να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θέλουμε ακόμη πιο ισχυρή δύναμη από εσάς.

 


Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μόρας: Όλοι μαζί με τις πρωτοβουλίες μας θα ξαναφτιάξουμε τη Μαγνησία που αγαπάμε

Θανάσης Μόρας: Όλοι μαζί με τις πρωτοβουλίες μας θα ξαναφτιάξουμε τη Μαγνησία που αγαπάμε

Αυτές τις ημέρες, που ο τόπος μας χτυπήθηκε βάναυσα δύο φορές από την φύση, τη στιγμή…
Εκ νέου υποψήφιοι με την «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Μαγνησίας

Εκ νέου υποψήφιοι με την «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Μαγνησίας

Την εκ νέου υποψηφιότητα των πέντε νυν περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» της…
Πρότυπο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αποβλήτων από κατεδαφίσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρότυπο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αποβλήτων από κατεδαφίσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε στη Λάρισα την τελική συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο   ευρωπαϊκό πρόγραμμα …