• 2 Οκτωβρίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 30/9/2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 30/9/2023

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” της 30ής Σεπτεμβρίου 2-23.

Πουλάνε λάδι ακριβά
κάποιοι «μαυραγορίτες».
Οπότε ν’ αποφεύγετε
τις βούτες σε μαρμίτες.

 

Καλημέρα σας και καλό (εκλογικό) μήνα απ’ αύριο… Θα έγραφα ότι «τον φάγαμε και τον Σεπτέμβριο», αλλά όπως είδατε με τις πλημμύρες, τις απώλειες ανθρώπων και τις εκτεταμένες ζημιές, μάλλον μας …έφαγε και για τα καλά μάλιστα.

 

Κι επειδή η κλιματική κρίση επιμένει μας έστειλαν σαν …κολαούζο τον «Ηλία» (πόσο γελοία ονομασία για κακοκαιρία) να κάνει κι αυτός τα δικά του πλημμυρικά …κορδελάκια… Άκου Ηλίας. Ενώ ο Ντάνιελ, που μας ξεκατίνιασε μεν, είχε όνομα …αριστοκρατικό. Με τις ζημιές που προκάλεσε ο Ντάνιελ αποδείχτηκε στυγερός δολοφόνος. Με τις δικές του ο Ηλίας μάλλον ένας σκέτος …κλαψιάρης. Προκάλεσε φασαρία σχεδόν για το τίποτε…

 

Βέβαια, έστω και την τελευταία στιγμή, ήταν ορθή η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης  και των άλλων δομών της πολιτικής προστασίας, στρατού κτλ., που έσπευσαν προληπτικά κυρίως στη Θεσσαλία, να ενισχύσουν αναχώματα, να καθαρίσουν κοίτες ποταμών και ρεμάτων, να καθαρίσουν φρεάτια και άλλες φερτές ύλες κ.ο.κ. Φαίνεται πως όταν «καιγόμαστε στο κουρκούτι, φυσάμε και το …γιαούρτι». Και μάλλον αυτό θα είναι στο εξής το μοτίβο των αντιδράσεων μας.

 

Στο στρατό μάς έμαθαν πάντως πως όταν οχυρώνουμε αμυντικά μια τοποθεσία, μήνες και χρόνια να μείνουμε εκεί, κάθε μέρα κάτι θα βρούμε να κάνουμε και κάτι, για να βελτιώσουμε, να ενισχύσουμε τη θωράκισή της. Αυτό ίσως πρέπει να κάνουμε πια και για να αντιμετωπίζουμε -όσο γίνεται- την κλιματική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί. Πέρα από έργα, αντιπλημμυρικά, καθαρισμούς ποταμών, φρεατίων, δασών, οικοπέδων κτλ., πέρα από την ευθύνη των υπευθύνων, πρέπει να πάρουν προσωπικά τις δικές τους ευθύνες όλοι οι πολίτες, τουλάχιστον για να προστατεύουν τις δικές τους περιοχές, τις περιουσίες τους. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι με τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα, αλλά ότι για το σημερινό χάλι του Πλανήτη φταίμε όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Και ότι μέσα σε μια κακιά στιγμή μπορεί ο καθένας από μας να γίνει θύμα αυτής της «τρέλας». Για παράδειγμα, όπως πρόσφατα μάθαμε να ζούμε και να φυλαγόμαστε από την πανδημία, έτσι πρέπει να μάθουμε να αγρυπνούμε και να αντιμετωπίζουμε και την κλιματική κρίση. Το κακό είναι ότι για τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές ή για τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις δεν υπάρχει …εμβόλιο.

 

Όποτε βλέπω ή ακούω στις προγνώσεις των μετεωρολογικών δελτίων για επικίνδυνα φαινόμενα στην ανατολική Μαγνησία, το μυαλό μου πάει στο ρημαγμένο Πήλιο, που έχασε πολλές από τις ομορφιές του φέτος, από τον τουρισμό και τις αγροτικές καλλιέργειές του. Ακόμα και οι μεγάλες ζημιές στην οδοποιία του, στις γκρεμισμένες γέφυρες, στα λιμάνια του κτλ. είναι ένα βαρύ πλήγμα που θα πάρει καιρό να επουλωθεί. Όλοι μας όμως πρέπει να στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το λαβωμένο βαριά Βουνό των Κενταύρων.

 

Αλλά μεγάλο και το μαρτύριο των Βολιωτών, που για δυο βδομάδες περίπου έμειναν χωρίς πόσιμο νερό και ακατάλληλο το διαθέσιμο για μαγείρεμα, ένα ντους, ή πλύσιμο ρούχων. Ευτυχώς που βρέθηκε ο Δήμαρχος να μοιράζει εμφιαλωμένα νερά (μπροστά στις κάμερες βεβαίως), που πρόσφεραν βέβαια φιλάνθρωπες εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες γνωστών σούπερ μάρκετ, εφοπλιστές και λοιποί.

 

Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είμαι βέβαιος  ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι ήδη κατασταλαγμένοι ως προς πού και σε ποιος θα επιλέξουν για Δήμο και Περιφέρεια. Θα πρότεινα να μην ψηφίσετε κομματικά, αλλά με βάση τις ικανότητες και το ήθος των υποψηφίων. Χλιαρές συγγένειες ή τυπικές φιλίες παραμερίστε τες. Χαλαλίσετε τις ψήφους σας εκεί που κρίνετε πως αξίζει. Έχετε στο μυαλό σας τους ικανούς και τους άφθαρτους. Δώστε κι ένα σταυρό και σε κάποιο νέο ή νέα που πρωτοεμφανίζεται, για να πριμοδοτήσετε την ανανέωση του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είμαι βέβαιος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, ήρεμα, νηφάλια και δημοκρατικά, ακόμη κι αν χρειαστεί -πολύ πιθανό- ο β’ γύρος τη μεθεπόμενη Κυριακή…

 

Και για να μπω στιγμιαία στα προεκλογικά του Βόλου: Μπέος ή Παπαπέτρου; Εδώ πια η κόντρα ξεπερνάει κάθε όριο του …μέτρου.

 

Αγοράσατε σταγονόμετρο, κυρίες μου; Όχι; Και πώς θα βάζετε πλέον το λάδι στο φαγητό σας; Εκεί που εκτινάχτηκε η τιμή του-φέτος και ίσως τις επόμενες χρονιές- θα μοιάζει με σκέτο χρυσάφι. Το γνωστό «φάε λάδι κι έλα βράδυ», κομμένο. Όπως άλλωστε και το «πάρε βιτάμ κι έλα κοντά μ΄». Θα λέμε πλέον στο εξής: «φάε κάτι άλλο ή έλα νηστικός-ή». (Αχ, βρε δόλια μάνα… Αν ζούσες τώρα, πώς θα έφτιαχνες το ιμάμ μπαϊλντί;) Κομμένη επομένως και η λαδωμένη φέτα ψωμιού με ζάχαρη, που ξέρατε σαν κολατσιό, παιδιόθεν. Επιλέξτε φτηνότερα τη …σάλτσα. Και τις πατάτες όχι τηγανητές. Βραστές καλύτερα, με κρεμμυδάκια χωρίς λάδι. Και για τη χώνεψη να διαβάζουμε την …«Ασκητική». Θα κάνει καλό στην ισορροπία μας.

 

Για τα άλλα προϊόντα διατροφής, φρούτα, ζαρζαβατικά, σαλατικά και …βάλε, ας μη σας κουράζω. Συνεννοηθείτε καλύτερα με τον …Θεό. Εκεί έφτασαν οι τιμές. Αλλά το ελαιόλαδο είναι η «σημαία» της Μεσογειακής διατροφής.

 

Πώς να μην είσαι Νίκη Βόλου, αφού;… Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Νικιώτης από τις φασκιές μου, όπως άλλωστε όλη μου η οικογένεια, πρόγονοι και επιγενόμενοι. Περήφανος που αξιώθηκα να υπηρετήσω αυτόν τον οργανισμό, ακόμη και από τη θέση του Προέδρου, το μακρινό 1994-95, μόλις σε ηλικία 41 ετών. Σύσσωμη η επίσημη Νίκη, Ερασιτεχνική και ΠΑΕ, αλλά και τα οπαδικά κινήματα του Ομίλου Φιλάθλων, του Blue Club και του Blue Angels, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τον εθελοντισμό τους, από τη μέρα που ο Ντάνιελ δεν χτύπησε μόνο τη Μαγνησία, αλλά και όλη την υπόλοιπη Θεσσαλία.

 

Εργώδης κινητοποίηση, αναζήτηση χορηγών από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, συμμετοχή σε φιλανθρωπικούς αγώνες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις υπέρ των πληγέντων, συλλογή τροφίμων, άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ρούχων κτλ. και καθημερινά εκατοντάδες μερίδες φαγητού, που έφταναν όχι μόνο στο Βόλο και στο Πήλιο, αλλά μέχρι και τα χειμαζόμενα χωριά της Καρδίτσας, του Παλαμά.

 

Ναι… Όλη η Ελλάδα βοηθάει τη Θεσσαλία-–είναι γνωστό το Ελληνικό φιλότιμο και η αλληλεγγύη- αλλά καμαρώνεις διαφορετικά όταν βλέπεις τις (ίσως φτωχές κι αυτές) γυναίκες της Νέας Ιωνίας, στα κιόσκια που στήθηκαν έξω από το γήπεδο της ομάδας, στην οδό Μαιάνδρου, να μαγειρεύουν ολημερίς, μαζί με τα παλικαρόπουλα της οπαδικής νεολαίας. «Ποτάμι» η προσφορά…Ίσως γιατί ξέρουμε από τις αφηγήσεις των παππούδων τι σημαίνει προσφυγιά και το πώς είναι να χάνεις τα πάντα, τη γη κάτω από τα πόδια σου, από τη μια στιγμή στην άλλη. Τι άλλο να γράψω; Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και όλες…

 

Διαβάζω ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ορίσει τον Παύλο Πολάκη συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου. «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». (Η συνέχεια σύντομα σε κάποιο ρινγκ).

 

Παρατηρώ ότι οι Πασόκοι δεν κάνουν κιχ για τις εξελίξεις στο διπλανό «σπίτι». Ζηλεύουν, φοβούνται ή τρίβουν τα χέρια τους, άραγε;

 

Μήπως σας βρίσκεται, ξεχασμένο σε κάποιο παραγώνι της αποθήκης σας κανένα παραδοσιακό …κασελάκι; Μου ήρθε ξαφνικά να κάνω την τύχη μου, ξεκινώντας από λούστρος. Μη με κοροϊδεύετε.. Το Instagram να ‘ναι καλά κι ας ψοφήσουν χίλια …αρνιά.

 

Σήμερα μην περιμένετε κάτι με την Ευλαμπία… Το έσκασε μάλλον με τον «Ηλία». Το …κέρατό μου.

 

Ρε σεις… Μην ανεβάζετε την τιμή στο τσίπουρο, ρε… Πάτε να μας τρελάνετε;

 

Με αυτό το 112, να ηχεί στα κινητά μας σε ρυθμό …πολυβόλου, να δείτε που θα την πατήσουμε τελικά, σαν τον ψεύτη τσομπάνη του γνωστού ανεκδότου, που φώναζε συχνά για δήθεν για βοήθεια, μέχρι που τη χρειάστηκε αλλά δεν πήγε να βοηθήσει κανείς…

 

Έκλεινα την ύλη της σελίδας, όταν διαπίστωσα ότι ο Βόλος και το Πήλιο ξαναχτυπήθηκε πάλι βάναυσα από τον Ηλία αυτή τη φορά, όπως και με τον Ντάνιελ. Πολύ κρίμα… Κοντά στους πληγέντες όλοι. Όσο μπορείτε…


Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους δημότες ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Αλμυρό,…
Κουρί: Βασάνισαν ένα κουτάβι και βανδάλισαν δημόσιους χώρους

Κουρί: Βασάνισαν ένα κουτάβι και βανδάλισαν δημόσιους χώρους

Εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο το Αισθητικό Δάσος Κουρί είναι κλειστό για τους επισκέπτες, ως …μέτρο…