• 2 Οκτωβρίου, 2023

Χρύσα Τσαγανού: Η Νοτιοδυτική Μαγνησία δεν πήρε αυτά που της αναλογούν στον τουρισμό

Χρύσα Τσαγανού: Η Νοτιοδυτική Μαγνησία δεν πήρε αυτά που της αναλογούν στον τουρισμό

Η πρώην γενική γραμματέας του Δήμου Αλμυρού και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Χρύσα Τσαγανού θέτει εκ νέου υποψηφιότητα με την «Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Κουρέτα. Στο στούντιο της εκπομπής Laos Online δήλωσε χαρούμενη διότι επέστρεψε στον Αλμυρό που νιώθει σαν το σπίτι της, μίλησε για τον αγροδιατροφικό τομέα που επλήγη με την πρόσφατη θεομηνία, το όραμά της για ανάπτυξη του Αλμυρού με τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, γενικότερα τη δράση της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη της κας Τσαγανού στην Βιβή Τσιντσίνη.

 

Κυρία Τσαγανού, καλωσήρθατε στον Αλμυρό…

-Χαίρομαι πάντα όταν είμαι στον Αλμυρό διότι η σελίδα που έγραψα εδώ είναι από τις πιο σημαντικές της ζωής μου. Έρχομαι συχνά, ήμουν εδώ ως μετακλητή υπάλληλος ως γενική γραμματέας του Δήμου αλλά και μετά ως περιφερειακή σύμβουλος. Πάντα βρίσκω φίλους, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε εγγράψει πολύ σημαντικές σχέσεις συνεργασίας με τον Αλμυρό.

Θέλετε να μας μιλήσετε για την υποψηφιότητά σας;

-Στις εκλογές του Οκτωβρίου είμαι υποψήφια με τον καθηγητή Κουρέτα. Ήμουν εκλεγμένη με τον καθηγητή, τον καρδιοχειρουργό Τσιλιμίγκα. Έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να δημιουργήσουμε τη γνώση στον κόσμο για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που κατέχει τη γνώση και την εμπειρία στον δημόσιο βίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το διακύβευμα, να μπορέσεις όλη τη γνώση που έχεις αποκτήσει, όλη τη συνεργασία με διεθνείς φορείς και Πανεπιστήμια να τα μεταγγίσεις εδώ που αυτή τη στιγμή πονάμε, που έχουμε υποστεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές. Όλα αυτά να τα βάλουμε κάτω και να βοηθήσουμε την επόμενη ημέρα όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, την περιοχή μας, τη γη μας.

 

Με τι ασχολείστε σήμερα;

-Μόλις εκλέχθηκα περιφερειακή σύμβουλος, επέστρεψα στην οργανική μου θέση που είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και τώρα προΐσταμαι στον έλεγχο των Δήμων της Μαγνησίας. Αυτή είναι η θέση μου στην επαγγελματική μου ζωή. Ταυτόχρονα ήταν πολύ δύσκολο το έργο ως περιφερειακή σύμβουλος γιατί ήμουν εκλεγμένη σε δύο επιτροπές, η μία του πολιτισμού, του τουρισμού και των κοινωνικών υποθέσεων και η άλλη που ασχολούνταν με θέματα περιβάλλοντος, αγροτικού τομέα. Επίσης είμαι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΠΟΛ όπου κι εκεί παράγεται σημαντικό έργο. Πάντα αναζητώ την ευθύνη σε οτιδήποτε κάνω, πάντα προσφέρω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου.

 

Είδαμε ότι ο κος Κουρέτας, υποψήφιος περιφερειάρχης, εστιάζει στις ανάγκες των αγροτών της Θεσσαλίας. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

-Πριν από τα συμβάντα με τις πλημμύρες, τις καταστροφές, τους θανάτους, την απώλεια περιουσιών και όλο αυτό που βιώσαμε, το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, της «Πρωτοβουλίας», ήταν εστιασμένο καθαρά στον αγροδιατροφικό τομέα και βασική μας προτεραιότητά μας ήταν αυτή. Λέμε χαρακτηριστικά πως η Θεσσαλία είναι ένας γίγαντας που κοιμάται στον αγροδιατροφικό τομέα και πρέπει να ενισχύσουμε τα αγροτικά προϊόντα, την υπεραξία τους, τη μεταποίηση με μικρές μονάδες ώστε να αποκτήσουμε προϊόντα μεγάλης αξίας που θα τα ζητάνε οι αγορές και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ονομασία προελεύσεως στον τουρισμό. Δηλαδή να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό για να έχουμε κι εκεί την υπεραξία.

Ξέρετε ότι πάρα πολλοί, ειδικά οι ξένοι, θέλουν να φάνε όταν θα πάνε σε μία περιοχή, τα προϊόντα του τόπου και είναι πολύ σημαντικό να το εξασφαλίσουμε αυτό, οι αγρότες να κάνουν καλά προϊόντα κι αυτά να διοχετεύονται στον τουριστικό τομέα. Είμαστε μία περιοχή που πήγαινε καλά στον τουρισμό, όχι σε όλο το εύρος που θα θέλαμε, όχι σε όλες τις μορφές αλλά πήγαινε καλά. Έχουμε ένα τουριστικό προϊόν που θέλει την προβολή του, θέλει την εξειδίκευση και τη στόχευσή του και μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και την προσπάθεια πολλών φορέων, κατάφερε να πηγαίνει καλά. Μιλούσαμε για τον γίγαντα που κοιμάται στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά τώρα πρέπει να μιλήσουμε για το φιλί ζωής που πρέπει να δώσουμε διότι έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Χρειάζεται πάρα πολύ μεθοδολογία και καλές πρακτικές για να αποκτήσει ξανά η γη τη δύναμή της, να γίνει αναδιάρθρωση στις καλλιέργειες και από τις υφιστάμενες να δούμε τι μπορεί να σωθεί. Στην κτηνοτροφία που έχουμε πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά στην περιοχή του Αλμυρού, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και ενίσχυση, εκεί εστιάζουμε στο πως θα βοηθήσουμε, στο πως θα μπορέσουμε να απομειώσουμε την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, την απώλεια του μελισσοκομικού κεφαλαίου. Πρωταρχικής σημασίας είναι να επανασυστήσουμε το ζωικό κεφάλαιο, το μελισσοκομικό κεφάλαιο, να κάνουμε τη γη έτοιμη να δεχθεί καλλιέργειες και εκεί να κάνουμε καλύτερες επιλογές στις καλλιέργειες συνδεδεμένες με την αγορά.

 

Πώς μπορεί η περιοχή του Αλμυρού να έχει ανάπτυξη, να μπει στον χάρτη του τουρισμού;

-Για τον Αλμυρό έχω όραμα από τότε που ήμουν γενική γραμματέας του Δήμου, να γίνει ένα θεματικό πάρκο. Παγκοσμίως τα θεματικά πάρκα συνιστούν πόλο έλξης για τον τουρισμό, μάλιστα καλής ποιότητας. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ δεν έχουν αναπτυχθεί ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Σκεφτόμουν πολύ τα Ζερέλια, που σε συνδυασμό με την Όθρυ, θα μπορούσαν να κάνουν ένα μοναδικό παγκοσμίως θεματικό πάρκο. Έχουμε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στις λίμνες. Μιλάω για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής που προφανώς θα δημιουργήσει οικονομία συγκέντρωσης. Εάν γίνει κάτι τέτοιο και έρχονται γκρουπ και οικογένειες αλλά φεύγουν να μείνουν κάπου αλλού, απλώς έχουμε χάσει το παιχνίδι. Τουρισμός σημαίνει διανυκτέρευση.

Πρέπει λοιπόν να έρθουν άτομα να γνωρίσουν την περιοχή μας, να μείνουνε σε καλές ξενοδοχειακές μονάδες -έχει η περιοχή τη δυνατότητα- και έτσι, θα υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Αυτό σε συνδυασμό με το Κουρί, το μοναδικό πεδινό δάσος δρυός στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την Όθρυ το βουνό των Τιτάνων, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τον μύθο, τα γεωλογικά στοιχεία, να κάνει ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι ένας πλήρης συνδυασμός διασκέδασης και εκπαίδευσης. Η Νοτιοδυτική Μαγνησία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν πήρε αυτά που της αναλογούν στον τουρισμό. Η περιοχή έχει κατεύθυνση στον αγροδιατροφικό τομέα και την κτηνοτροφία αλλά δεν θα πρέπει να βλέπουμε εχθρικά την ανάπτυξη του τουρισμού γιατί εφόσον δημιουργηθούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες, αυτό σαφώς θα είναι για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, όχι μόνο του Αλμυρού αλλά και της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της χώρας μας.

 

Για τη διαχείριση των υδάτων, τι έχετε να προτείνετε;

-Έχουμε μεγάλη καταστροφή και στο Μαυρομάτι απ’ ό,τι γνωρίζω. Υπήρχε μια μικρής κλίμακας ζημιά από τον Ιανό που δεν είχε αποκατασταθεί τότε, αλλά τώρα το Μαυρομάτι είναι σε κατάρρευση, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει και λέμε εμείς είναι πως μαζί με τους επιστήμονες, με το τεχνικό επιμελητήριο, με όλους τους φορείς, να γίνουν υδρογεωλογικές μελέτες ώστε να μπορέσουμε με μικρότερα έργα να συγκρατήσουμε τα νερά από ψηλά.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, εμείς δεν αλλάξαμε δυστυχώς. Θέλουμε να έχουμε κοντά μας την επιστημονική κοινότητα, κοντά μας τους μηχανικούς, αυτούς τους ανθρώπους που θα μας συμβουλεύσουν πως θα γίνουν τα έργα μικρότερης κλίμακας που θα θωρακίσουν το νερό. Μικρά φράγματα, μικρές λιμνοδεξαμενές που θα κρατάνε το νερό, να μην φεύγει χαμένο στη θάλασσα, να γίνεται εκμετάλλευση αλλά κυρίως εκτόνωση, δηλαδή να προλαβαίνουμε πριν γίνει μεγάλο το πρόβλημα. Δεν θέλω να πω πως ένα μεγάλο φαινόμενο όπως αυτό που είχαμε, μπορούσε να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά αλλά σίγουρα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

 

Κλείνοντας, θέλετε να προσθέσετε κάτι για την υποψηφιότητά σας;

-Δεν έχω πάψει ποτέ να είμαι δίπλα στον συνάνθρωπό μου, να βοηθάω από όποια θέση ευθύνης έχω. Αν έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με τα κοινά είναι διότι θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου, τον άνθρωπο και την πατρίδα μου. Αυτό πρέπει όλοι μας να το έχουμε ως γνώμονα και όχι επειδή θέλω να αποκτήσω κάποια θέση ευθύνης. Άλλωστε αυτό το έχω κάνει με την αξία μου και την πολλή δουλειά. Σπουδάζω τώρα νομική, δεν το κάνω γιατί μου χρειάζεται αλλά για να αποκτήσω γνώσεις και να τις επιστρέψω πίσω στην κοινωνία.

Θέτω την υποψηφιότητα στην κρίση του λαού της Μαγνησίας, στην κρίση του λαού του Αλμυρού και πιστεύω ότι από την ανταπόκριση που έχω -διότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ποια είμαι, γνωρίζουν το έργο μου- θα είμαστε μαζί και την επόμενη μέρα, σε κοινούς αγώνες, σε μια τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης του τόπου μας, της Θεσσαλίας. Είναι δύσκολες συνθήκες, ιστορικές και πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας όλοι.


Σχετικά Άρθρα

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Νέα βίντεο για την τουριστική προβολή

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Νέα βίντεο για την τουριστική προβολή

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στα πλαίσια της Τουριστικής Καμπάνιας “Endless Discovery Volos, Pelion, Skiathos, Skopelos, Alonissos”, η…
Αλ. Μεϊκόπουλος:«Χωρίς επίδομα ενοικίου από την αρχή του έτους οι πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Χωρίς επίδομα ενοικίου από την αρχή του έτους οι πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας»

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας που αναγκάστηκαν αναίτια…