• 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 23/9/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 23/9/23

Το “Δελτίο Θυέλλης” που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης όπως δημοσιεύθηκες στον “Λαό” το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023:

 

Χαράτσι βάζουν στο νερό
το πόσιμο του Βόλου.
Μαυραγορίτες «έξυπνοι»,
και λαμογιές του κώ…

 

Καλημέρα σας… Τί θα γίνει τώρα; Κάθε φορά που θ’ αρχίσει να ψιχαλίζει ή να ρίχνει έστω μια βροχούλα, όλοι εμείς πρέπει να …ξεροκαταπίνουμε φοβισμένοι; Ένας ήταν ο καταραμένος ο Ντάνιελ… Δεν θα περνάει κάθε τόσο από τη γειτονιά μας.

 

Όσο για τη γλωσσσοφαγιά που έπεσε στις ένοπλες δυνάμεις μας, τι να πεις; Το αδιανόητο τροχαίο δυστύχημα στη διαλυμένη Λιβύη, στο οποίο οι Έλληνες θρηνούν 5 νεκρούς, ενώ πήγαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, σκόρπισε νέο βαρύ πένθος στη χώρα μας. «Φαγώθηκαν» από πριν οι προφεσόροι του καναπέ στην κακόβουλη κριτική, χωρίς να ξέρουν ή άντε να ξέρουν, αλλά να διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα. Είπαμε να κάνετε αντιπολίτευση σε όλα, αλλά αφήστε απ’ έξω τον Στρατό, μόνιμους και εφέδρους. Ζυγίστε απλά την προσφορά τους, σε καιρό ειρήνης μάλιστα, αλλά και τον φόρο αίματος που πληρώνουν, κάθε λίγο και λιγάκι.

 

Πρέπει να τονιστεί ότι επίσημα πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ στον Παγασητικό. Άλλωστε με τόσα φυτοφάρμακα, ίσως νεκρά ζώα και άλλες βρωμιές που κατέβασαν τα ποτάμια τί και γιατί να ψαρέψεις. Η ίδια η θάλασσα θα αυτο-καθαριστεί, αλλά θέλει τον χρόνο της. Και νομίζω ότι ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ πρέπει προς το παρόν και για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι φως – φανάρι πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας.

 

Το πατατράκ του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και του Πηλίου, που είναι τρεις ολόκληρες βδομάδες χωρίς πόσιμο νερό, δεν έχει προηγούμενο. Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι εκεί, όχι μόνο δεν μπορούν να πιούν νερό από τις βρύσες, αλλά ούτε να πλυθούν  ούτε να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια κτλ. Και βέβαια οι υπεύθυνοι κάνουν τη …μαμούνα. Αρέσκονται να μοιράζουν εμφιαλωμένα μπροστά στις κάμερες για προεκλογική προπαγάνδα. Λες και ο κοσμάκης τρώει κουτόχορτο. Και, άντε να πούμε ότι τρώει. Πώς θα ξεδιψάσει και δεν θα βρωμίζει μπορούν να μας πουν;

 

Άργησε κάποιες μέρες να δουλέψει η …γκλάβα μου, επί του προκειμένου… Το έκανα όμως. Τηλεφώνησα σε κάποιους στενούς συγγενείς και φίλους από το Βόλο, προσφέροντας το μπάνιο και το πλυντήριό μου, να έρθουν όποτε θέλουν, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Εύκολο και …σωτήριο για αγαπημένους. Εσείς το σκεφτήκατε;

 

Φοβάμαι πολύ ότι θα έχουμε εσωτερική μετανάστευση από τη Θεσσαλία. Άγνωστο σε ποιο βαθμό και έκταση θα συντελεστεί, αλλά όσοι καταστράφηκαν και έχασαν τα πάντα ίσως αποφασίσουν κάτι τέτοιο, ίσως γιατί δεν αντέχουν την πιθανότητα να ξαναζήσουν τα ίδια. Να ξαναστήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Θεσσαλικό κάμπο. Οπότε έχουμε ένα νέο κύμα αστυφιλίας εν όψει….

 

Στο 1960 επέστρεψε η λίμνη Κάρλα… Φαντάσου ότι τότε ήμουν 7 ετών… Η Φύση μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνάει τις άγαρμπες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Διορθώνει και τιμωρεί. (Η φωτογραφία από την Καθημερινή).

 

Για τους νεότερους που ίσως δεν ξέρουν, η λίμνη Κάρλα (Βοιβηίδα, η ονομασία της στην αρχαιότητα) πέρα από την περιβαλλοντική προσφορά της στον υδροφόρο ορίζοντα της γύρω περιοχής, με τα ψάρια της (τα γνωστά καρλιώτικα) τάισε πολλούς σκλαβωμένους Έλληνες χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, που πεινούσαν κι έρχονταν στη λίμνη για ψάρεμα.

 

Σαν σε όνειρο θυμάμαι αμυδρά τους λεγόμενους «μανάβηδες» της εποχής εκείνης να γυρνάνε στις γειτονιές, μ’ ένα σκουριασμένο ποδήλατο και μια ψαροκασέλα στη σχάρα του και να διαλαλούν τα Καρλιώτικα ψάρια. Σε λίγο όμως αποξηράνθηκε η λίμνη κι απόμειναν (καταμεσής του νέου «κάμπου») κάποια θλιβερά «κουφάρια» από ψαρόβαρκες και ψαροκαλύβες (βλέπε φωτό). Στα λίγα κανάλια που απόμειναν ψάρευαν ερασιτεχνικά κάποιοι λίγοι, μόνο για την οικογενειακή τους κατανάλωση… Τώρα, που μας προέκυψε ο …Δανιήλ, απομένει να δούμε αν θα επιτραπεί ξανά το ψάρεμα στη λίμνη. Γιατί στον Παγασητικό, που μάζεψε τόσο τοξικό νερό από ποτάμια και ρέματα, ήδη απαγορεύτηκε (ελπίζω προσωρινά). Τα απόνερα των τρομακτικών πλημμυρών δεν κατέληξαν μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη νέα Κάρλα.

 

Εννοείται ότι μετά από τέτοιες καταστροφές, με νεκρά ζώα, σήψη, φυτοφάρμακα κτλ. ότι δεν πρέπει να κολυμπήσετε για αρκετό καιρό. Ούτε στη θάλασσα ούτε σε ποτάμια, λίμνες, στέρνες κτλ. Ειδικότερα η θάλασσα, έχουμε παλιότερα παραδείγματα (με λύματα, πλαγκτόν κτ.) έχει το δικό της «σύστημα» αυτοκαθαρισμού, αλλά θα χρειαστεί καιρός. Περιμένετε να έρθουν σε κάποιες πλαζ οι γαλάζιες σημαίας. Αν έρθουν…

 

Από τους κατά καιρούς «επιτόπου» που διοικούν το κράτος, τις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας πιστεύετε ότι θα βρεθεί έστω ένας ή μία που, όχι να λογοδοτήσει, αλλά να ζητήσει έστω μία δημόσια συγνώμη  για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τόσων ανθρώπων, τους 17 ανθρώπους που χάθηκαν, τις κακοτεχνίες και τις κλεψιές που διέλυσαν όλες τις υποδομές, πολλές επιχειρήσεις και αγροτικές ή τουριστικές και λοιπές εκμεταλλεύσεις; Κι αν έστω το κάνει, τι αξία θα έχει …κατόπιν εορτής; Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι δεν θα μπορέσουν να …αγοράσουν ούτε το χρόνο για να ξανασταθούν στα πόδια τους. Και ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει καν νόημα να το προσπαθήσουν πια.

 

Κι αν πέσω εγώ ή εσύ γονατιστός ζητώντας από τον Θεό να μας λυπηθεί, άραγε θα είναι άδικος αν μου απαντήσει: «Γιατί, κύριε; Εσύ γιατί δεν σεβάστηκες τον επί γης παράδεισο που πρόσφερα για να ζήσεις; Δεν έβλεπες ότι με μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα λίγων ωρών μπορείς να χάσεις όσα απέκτησες; Ακόμη και τους προσφιλείς σου ή άλλους συνανθρώπους σου;»

 

Πού μας κατάντησες, βρε Ντάνιελ; Ευτυχώς που οι Αλμυριώτες είναι εθισμένοι στον αλίπαστο μπακαλιάρο Σκανδιναβίας. Βλέπω το «ψάρι του λαού» (τον γαύρο) να κάνει διαδήλωση διαμαρτυρίας, που θα τον σνομπάρουμε.

 

Κάτσε κάτω, ρε Θωμαΐδη… Δεν εννοώ οπαδικούς γαύρους. Μα θίγεσαι άδικα των αδίκων…

 

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει υποχωρήσει σε εποχικό ιστορικό χαμηλό και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ολέθριες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Νέα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν πως ο θαλάσσιος πάγος είναι αρκετά συρρικνωμένος όσο ποτέ άλλοτε κατά τη χειμερινή περίοδο (Μάρτιο – Οκτώβριο). Χμ… Ενός κακού μύρια …προηγούνται.

 

Τα έκτακτα κακά γεγονότα και οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν παραμερίσει το ενδιαφέρον για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λιγότερες από 20 μέρες. Στο προσκήνιο μόνο όμως… Γιατί στο παρασκήνιο γίνεται της …επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το κιγκλίδωμα. Ακόμη και ανάμεσα σε συνυποψήφιους του ίδιου συνδυασμού. Και μην απορείτε γιατί… Φιλοδοξίες είναι αυτές και… Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Όχι όλοι και όλες βέβαια. Υπάρχουν ικανοί, επαρκείς που αξίζει να ψηφιστούν και να εκλεγούν. Απλά, άλλο λέω: Το κάζο που έπαθε η Θεσσαλία με τον Ντάνιελ κατέστησε την προεκλογική περίοδο ολίγον τι …νερόβραστη.

 

Διάλογος με συγγενικό πρόσωπο:

-Επί 4 μέρες στην Καράμπα της Νέας Αγχιάλου θα γίνονται ελεγχόμενες εκρήξεις στα βλήματα της 111 Π.Μ. που δεν εξεράγησαν στην πυρκαγιά.

-Ωραία… Θα κάνετε πρόωρα …Ανάσταση.

 

-Μπαμπά. Τι σημαίνει υπουργός προστασίας του πολίτη;

-Σκάσε και κολύμπα…

 

-Κύριε Δήμαρχε, τόσες μέρες μετά τις πλημμύρες, εσείς τί κάνατε για να ξανάχει ο Δήμος σας πόσιμο νερό;

-Την πάπια….

 

Μασελάκης ή Άχτι-ογλου; Άλλη έγνοια κι αυτή… Μην ξενυχτίσετε απόψε από την αγωνία… («Να φάμε δεν έχουμε, ρεπανάκια για την όρεξη»).

 

Αισχροκέρδεια με το εμφιαλωμένο νερό; Φέρε μου τη …βότκα, Ευλαμπία. Και βγάλε επιτέλους το μπικίνι, δεν θα το χρειαστείς για φέτος. Όσο για του χρόνου; Ποιος ζει – ποια πεθαίνει; Είδες τι έπαθαν οι …γελάδες στον κάμπο.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…