• 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Ζωή Ράππου: «Ζούμε σε μια πόλη που έχει πέσει σε κατάθλιψη κι αυτό με ενοχλεί, θέλω και μπορώ να το αλλάξω»

Ζωή Ράππου: «Ζούμε σε μια πόλη που έχει πέσει σε κατάθλιψη κι αυτό με ενοχλεί, θέλω και μπορώ να το αλλάξω»

Για τις προτεραιότητες εφόσον αναλάβει να διοικήσει τον Δήμο, τα σχόλια σχετικά με τον χαρακτήρα της, την εμπειρία που αποκόμισε στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πολλά άλλα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου μίλησε στην εκπομπή Laos Online η υποψήφια Δήμαρχος Ζωή Ράππου.

Μίλησε για τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις που έκανε, τις συνεργασίες, την ενόχλησή της από «μια πόλη σε κατάθλιψη» και ζήτησε από τους δημότες να ψηφίσουν όχι τους φίλους, τους γνωστούς ή τους συγγενείς αλλά να κοιτάξουν ποιος είναι επικεφαλής σε κάθε συνδυασμό. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε η Ζωή Ράππου στην Βιβή Τσιντσίνη.

(το βίντεο μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω λινκ: https://www.facebook.com/LaosTisMagnisias/videos/329070039512262/)

Κυρία Ράππου, με ποια κριτήρια, πώς επιλέγουμε Δήμαρχο;

-Με έχει κουράσει το γεγονός ότι λένε για μένα πως δεν μιλάω, είμαι απόμακρη… Θεωρώ ότι δεν είναι η λυδία λίθος για να επιλέξεις έναν Δήμαρχο. Και την καλημέρα μου λέω, και στέκομαι, και μιλώ, και ακούω, και αφουγκράζομαι. Από ένα σημείο και μετά, εάν κάνω κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνω τώρα, αρχίζω να αλλοιώνω τον χαρακτήρα μου και δεν θα το ήθελα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω κάτι ξένο προς εμένα. Η εσωστρέφεια δεν πρέπει να συγχέεται με την αντικοινωνικότητα. Είμαι εσωστρεφής, είμαι περισσότερο ενδεχομένως απ’ ό,τι πρέπει σοβαρή -δεν μπορώ να το αλλάξω-, ωστόσο επειδή υπάρχει διάχυτη αυτή η εντύπωση ήθελα να το ξεκαθαρίσω.

 

Θα ήθελα ένα σχόλιο  για την εμπειρία του συνδυασμού σας την τελευταία τετραετία στο δημοτικό συμβούλιο.

-Πραγματικά πέρασαν τέσσερα χρόνια πάρα πολύ δύσκολα, όχι μόνο για τον δικό μας Δήμο αλλά για όλη την Ελλάδα γιατί οι κρίσεις ήταν απανωτές. Είναι αλήθεια ότι η πρώτη μου εμπειρία ως δημοτική σύμβουλος δεν ήταν από τις πιο καλές γιατί σκεφτείτε πως μόνο τα δύο χρόνια κάναμε δια ζώσης συνεδριάσεις και τα άλλα δύο διά περιφοράς. Ωστόσο από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Είδα πάρα πολλά που δεν γνώριζα. Κινηθήκαμε έτσι όπως έπρεπε, διαφωνήσαμε σε όλες τις κακές πρακτικές και συναινέσαμε σε ό,τι ήταν επωφελές για τον Δήμο. Κάναμε πολλές παρεμβάσεις, κάναμε πάρα πολλές προτάσεις, κάποιες εισακούστηκαν, κάποιες όχι. Άρα λοιπόν επανερχόμαστε με περισσότερη πείρα για αυτό που ζητάμε στη νέα εκλογική αναμέτρηση, να μας εμπιστευτούν οι δημότες, να μας τιμήσουν με την ψήφο τους για να διοικήσουμε τον Δήμο.

 

Εάν έχετε νικηφόρο αποτέλεσμα και αναλάβετε να διοικήσετε τον Δήμο, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

-Ξεκινάμε με πρώτη προτεραιότητα την άριστη κατάσταση των σχολικών μονάδων. Πρώτα η παιδεία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πρωτίστως ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και έπειτα ένα ωραίο περιβάλλον για να είναι παραγωγικά αφού στα σχολεία περνούν τη μισή τους ημέρα. Από εκεί και μετά πάμε στην καθημερινότητα. Είναι το μεγάλο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι η πιο δύσκολη αποστολή θεωρώ του Δήμου. Υπάρχει σαφέστατα σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε ειδικότητες, παλιός στόλος οχημάτων, αγοράστηκαν κάποια καινούργια, άλλα δεν συντηρούνται, ένας μεγάλος μέρος των οχημάτων βρίσκεται παροπλισμένο στο μηχανοστάσιο, γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές οι υποδομές.

Μία πόλη παραμένει καθαρή όχι μόνο επειδή την καθαρίζουμε, αλλά επειδή φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε και να διαχειριζόμαστε σωστά τα απορρίμματα. Εμείς εδώ σε αυτό το κομμάτι δυστυχώς είμαστε αρκετά πίσω. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, δεν ανήκω στους ανθρώπους που ακυρώνουν την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή, αλλά πρέπει να οργανωθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε… Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι έναν σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό γύρω από την καθημερινότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί ένας βιώσιμος Δήμος είναι ισχυρός. Από τα απορρίμματα κερδίζουμε, πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε.

Το στοίχημά μας είναι να έχουν ποιότητα ζωής οι δημότες, να έχουν νερό, να έχουν καθαρούς κάδους, να μην υπάρχουν σκουπίδια, να έχουν δρόμους να πηγαίνουν στα σπίτια και τα χωράφια τους, να έχουν ασφαλείς παιδικές χαρές, να υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Βλέπω ότι σε όλη την Ευρώπη πρασινίζουν οι γειτονιές κι εμείς εδώ δυστυχώς τις έχουμε μικρές πλατείες και μικρά πάρκα, δεν είναι κάποια κακοπροαίρετη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή αλλά μπορεί να το δει κάποιος που περπατάει στην πόλη. Υπάρχουν 13-14 γωνιές πράσινου που μόνο πράσινες δεν είναι. Άρα προχωράμε στο να αναβαθμίσουμε όλα τα πάρκα και τις πλατείες που σε παρελθόντα έτη πριν 19-20 χρόνια ήταν καταπράσινα και μετά φροντίζουμε όσο μπορούμε και τα χωριά.

Τα χωριά είναι εγκαταλειμμένα, είναι κοινός τόπος, δεν το λέω μόνο εγώ, διαμαρτύρονται οι ίδιοι οι κάτοικοι ότι δεν τυγχάνουν της προσοχής που πρέπει όσον αφορά στην καθημερινότητά τους.

Προτεραιότητα επίσης είναι τα αδέσποτα που έχουν ταλαιπωρήσει πολύ τους δημότες. Πρέπει να σταθώ με πολλή σοβαρότητα και συνέπεια για να είμαι αποτελεσματική. Θα συνεχίσουμε τις στειρώσεις, έγινε μια προσπάθεια αρκετά σημαντική αλλά από εκεί και μετά, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω, να τρέξουμε το καταφύγιο που έχει μπλοκάρει. Το κυνοκομείο θα ήταν η βέλτιστη λύση, θα προσπαθήσω να το παλέψω αυτό και εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με χορηγούς και ιδιώτες ώστε να αξιοποιήσουμε κονδύλια.

 

Οι πολίτες ψηφίζουν ομάδα αλλά σημαντικό ρόλο έχει ο επικεφαλής. Η Ζωή Ράππου έχει πεισμώσει στη διεκδίκηση, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να έχετε τη νίκη, είναι εφικτό;

-Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την προηγούμενη τετραετία, διαπίστωσα μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη που υπάρχει ακόμη, ότι δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα. «Αυτός ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά» λένε και αυτή η φράση με έχει πεισμώσει τόσο ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο που κάνω κάποιες επαφές για τον συνδυασμό. Δεν άκουγα όπου κι αν πήγαινα μια αισιόδοξη οπτική για τον Δήμο μας.

Θεωρώ ότι μπορώ να φέρω αυτή την αλλαγή. Μπορεί να με χαρακτηρίζουν απόμακρη κι απρόσιτη, αλλά έχω κάτι πολύ θετικό: ακούω πάρα πολύ, ενημερώνομαι συνεχώς. Δεν θεωρώ υποτιμητικό να ζητήσω τη συμβουλή ενός δημοτικού υπαλλήλου για ένα θέμα που αυτός ασχολείται 10-15 χρόνια. Είμαι υπέρ της συνεργασίας. Έχουμε υπαλλήλους στον Δήμο που δουλεύουν άριστα για την ανάπτυξη και τους δημότες. Ρωτάω, διαβάζω, δεν έχω βρεθεί ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχω μελετήσει έστω και το τελευταίο θέμα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορώ να τα γνωρίζω όλα. Από εκεί ορμώμενη προσπαθώ από τον κάθε ειδικό, να παίρνω το κομμάτι που με ενδιαφέρει για να προχωρήσω.

Μπορώ να καταφέρω να πείσω τους ανθρώπους. Βλέπω ότι ζούμε σε μια πόλη που έχει πέσει σε κατάθλιψη, χωρίς καμία αχτίδα φωτός κι αυτό με ενοχλεί, αυτό θέλω να αλλάξω. Με απόλυτη ευθύνη και μετά λόγου γνώσεως, λέω ότι θέλω να συνεργαστώ με τους δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και τον κάθε δημότη χωριστά. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοικτή. Σίγουρα υπάρχουν δυσχέρειες αλλά πρέπει να υπάρχει οργάνωση και σχεδιασμός. Πρέπει να βάλουμε τα προβλήματα σε μια σειρά, για να ανακάμψει ο Δήμος στην κατάσταση που είναι χρειάζεται χρόνος, μαγικό ραβδί δεν έχουμε αλλά έχουμε πρόγραμμα κι οργάνωση.

 

Κλείνοντας η κα Ράππου έκανε αναφορά στην υπόσχεση που έδωσε στον αείμνηστο πατέρα της: Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας προήλθε από δημόσια διαβούλευση, ήρθα σε επαφή με τους δημοτικούς μου συμβούλους, ήρθα σε επαφή με συλλόγους και δημότες. Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο Κουρί, είναι μια υπόσχεση που έδωσα στον πατέρα μου το 2019. Με έβαλε να του υποσχεθώ πως εάν ποτέ βρεθώ στη θέση του Δημάρχου, να επαναφέρω την πόλη στην κατάσταση και την εικόνα που είχε στον 20ό αιώνα γιατί ήταν πολύ καλύτερη από αυτή στον 21ο. Για μένα είναι χρέος, είναι καθήκον να ασχοληθώ με όλα εκείνα που με πολύ μεράκι, με πολύ κόπο έφτιαξε και το Κουρί ήταν η μεγάλη του αγάπη. Οπότε δεσμεύομαι, υπόσχομαι, ξεκινάμε λοιπόν από το Κουρί, από την καθημερινότητα, να μπορέσουμε να βάλουμε τον Δήμο σε έναν ευρωπαϊκό βηματισμό γιατί όσο κι αν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, ο Δήμος Αλμυρού δεν ακολουθεί τον βηματισμό ενός σύγχρονου, βιώσιμου, ευρωπαϊκού Δήμου.

 

Επίσης, το μήνυμά της προς τους νέους ψηφοφόρους ήταν: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά γιατί τα γνωρίζω μέσα από τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων. Ζητώ να δώσουν την ψήφο τους στον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Χωρίς παρεξήγηση αλλά ούτε ο φίλος, ούτε ο ανιψιός, ούτε ο κουμπάρος θα διοικήσει. Να κοιτάζουν ποιος είναι επικεφαλής. Καλώ τον κόσμο την πρώτη Κυριακή να προσέλθει στις κάλπες, να μην υπάρξει αποχή.


Σχετικά Άρθρα

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…
Χατζηιερεμίας Ελ. Συντηρητικοί: «Η βάση των Ελλήνων είναι ο συντηρητισμός, να δούμε τις αξίες, τις αρχές, τις παραδόσεις μας»

Χατζηιερεμίας Ελ. Συντηρητικοί: «Η βάση των Ελλήνων είναι ο συντηρητισμός, να δούμε τις αξίες, τις αρχές,…

Συνέντευξη με τον Ελευθέριο Χατζηιερεμία, αρχηγό του κόμματος «Συντηρητικοί» με καταγωγή από τον Μαυρόλοφο Ιδιαίτερο χαρακτήρα…
Πρόσκληση στην εκδήλωση ΝΔ Αλμυρού: «Η Επόμενη Μέρα για τη Θεσσαλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Πρόσκληση στην εκδήλωση ΝΔ Αλμυρού: «Η Επόμενη Μέρα για τη Θεσσαλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

 Η ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας της Μαγνησίας και η Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας στον Αλμυρό διοργανώνει εκδήλωση…