• 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Σάββας Τσόγκας στην εκπομπή Laos Online: «Στις 8 Οκτώβρη ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει πολιτικά»

Σάββας Τσόγκας στην εκπομπή Laos Online: «Στις 8 Οκτώβρη ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει πολιτικά»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος Αλμυρού κος Σάββας Τσόγκας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Laos Online κι ανάπτυξε τις απόψεις του για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τις καταστροφές του φαινομένου Daniel και τις προτεραιότητες που ο συνδυασμός του έχει για τον Δήμο Αλμυρού.

Μίλησε για μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, για τη μαχητική διεκδίκηση των θεμάτων εκ μέρους της παράταξής του στα δημοτικά συμβούλια και την καθημερινότητα των πολιτών, τις προτεραιότητες που έχει θέσει, ενώ ζήτησε ο κόσμος στις 8 Οκτωβρίου να ψηφίσει πολιτικά. Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κου Τσόγκα στην Βιβή Τσιντσίνη όπως τα απομαγνητοφωνήσαμε:


Σχετικά με την προεκλογική περίοδο και την σκιά που άφησε ο Daniel: Βγαίνουμε από μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή μας, για τη Θεσσαλία, εμείς με τον Ιανό είχαμε τις ίδιες δυσμενείς συνθήκες, τα ίδια προβλήματα. Μετά από τρία χρόνια, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με μια γέφυρα γκρεμισμένη, με κάποια σχολεία να τα παρασέρνει το ποτάμι, με πράγματα τα οποία η παράταξή μας τα έβαζε από την αρχή και κάθε φορά σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, θίγαμε τέτοια ζητήματα στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Ζητήματα υπεράσπισης της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας. Δυστυχώς αποδείχθηκε πως αυτά τα ζητήματα που για εμάς είναι πρωταρχικής σημασίας, για άλλους είναι σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, ή δεν υπάρχουν.

Και είχαμε ένα νεκρό στην περιοχή μας με τις φωτιές. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητές μας, η αντιπυρική προστασία, η αντιπλημμυρική προστασία και η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων είναι για εμάς έργα πνοής, που θα διευκολύνουν όλους τους δημότες μας. Αντί για αυτό, η αντιπυρική προστασία του Δήμου στον προϋπολογισμό είναι 64.000, ποσό ανύπαρκτο εντελώς και για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση τα κονδύλια είναι μηδενικά. Θέλω να επισημάνω τις ευθύνες που έχει η σημερινή δημοτική Αρχή και όλες όσες διοίκησαν μέχρι σήμερα αυτόν τον Δήμο. Δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να πετάνε στις καλένδες αυτά τα θέματα και γι’ αυτό έπεσε η γέφυρα Ξηριά, γι’ αυτό έχει αποκοπεί η Νότια Μαγνησία από τον Αλμυρό. Θέλω να τονίσω ότι ο σημερινός Δήμαρχος και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι ξέρουν πολύ καλά να βγαίνουν φωτογραφίες, να κόβουν κορδέλες σε ποτάμια που τα παίρνει το ποτάμι μετά…

Εμείς λέμε ότι η Κεντρική διοίκηση, αυτό το επιτελικό κράτος που τελικά αποδείχθηκε ανίκανο να προστατεύσει τον κόσμο, και τον πρωτογενή τομέα, τον δευτερογενή, τον τουρισμό, είναι ευθύνη όλων, είναι αλυσίδα, ο ένας πρέπει να πιέζει τον άλλο και μάλιστα ο Δήμος πιο πολύ γιατί είναι αυτός που έρχεται σε άμεση επαφή με τους δημότες. Εκεί στέλνουμε τα μηνύματα, εκεί διεκδικούμε, εκεί προσανατολιζόμαστε.

 

Για τις προτεραιότητες της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης: Τα φαινόμενα είναι ακραία και όταν είναι συνεχώς έτσι, παύουν και γίνονται φυσικά. Άρα εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα ούτως ώστε να αποτρέπουμε αυτές τις ζημιές. Υπάρχουν προτάσεις να γίνουν βαθυρέματα σε όλους τους ποταμούς, να γίνουν αναχώματα στον Ξηριά, στο Πλατανόρεμα και στο Σαλαμπριά. Είναι μερικές προτάσεις από επιστήμονες που μπορούν να λύσουν αυτό το θέμα, αφού υπάρξει μια υδρογεωλογική μελέτη σε κάθε χώρο. Άρα δεν μας φταίει ο κακός μας καιρός, φταίει ότι εμείς δεν παίρνουμε εκείνα τα μέτρα άμεσα κι έγκαιρα.

Αυτά που προαναφέραμε τα ιεραρχούμε σαν βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής που ευελπιστούμε να διοικήσουμε. Προστασία των πολιτών γιατί και μπορούμε και ξέρουμε να διοικήσουμε άσχετα το τι μπορεί να λέει ο καθένας. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το νερό. Ο Δήμος μας στο 1/3 του δεν υδροδοτείται με κατάλληλο νερό όπως είναι η Σούρπη και το Αχίλλειο, το έχουμε θίξει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα τεράστιο έργο, το Μαυρομάτι που στην ουσία είναι αναξιοποίητο, έχει πολλά προβλήματα με συνεχείς βλάβες που θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να φροντίσει να λύσει τεχνικά τα θέματα. Και μπορεί να το κάνει αρκεί να δώσει μια προτεραιότητα στα χρήματα. Δεν θα πάμε να κάνουμε τον κυκλικό κόμβο, θα πάμε να κάνουμε το Μαυρομάτι για να έχει το Αχίλλειο νερό, να έχει η Σούρπη νερό, να φτιάξουμε νερό με καλή ποιότητα… Λέμε ότι δεν θέλουμε να εμπορευματοποιηθεί το νερό γιατί το θεωρούμε κοινωνικό αγαθό. Πολλοί το λένε αλλά στο τελευταίο νομοσχέδιο που τώρα εξυφαίνεται, είναι να περάσουν όλες οι ΔΕΥΑ στην επιτήρηση κατά κάποιο τρόπο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού κι εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό.

Ένα άλλο ζήτημα που κι αυτό είχαμε θίξει στο συμβούλιο είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Από 11,5 ευρώ που στοίχιζε ο τόνος για την αποκομιδή θα εκτιναχθεί στα 23 και με το τέλος ταφής που θα είναι 20 ευρώ θα πάει στα 43 και μέχρι το τέλος του 2025 θα φθάσει περίπου στα 55 ανά τόνο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι είναι τεράστιο αυτό το βάρος για τον δημότη Αλμυρού. Εμείς απορρίπτουμε τη μετατόπιση αυτών των βαρών στις πλάτες του λαού και των δημοτών. Θέλουμε η διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, τον σεβασμό στο περιβάλλον και ιδιαίτερα την υγεία του λαού.

 

«Θέλουμε ο κόσμος να ψηφίσει πολιτικά»

Στο τέλος της συζήτησης, ο κος Τσόγκας έκανε λόγο για το διακύβευμα αυτών των εκλογών: Αν δούμε τη Θεσσαλία, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας μιλάει για ανάπτυξη, όταν έχουμε μείωση πληθυσμού -αυτό συμβαίνει και στον Αλμυρό-, όταν έχουμε μείωση των επιχειρήσεων. Κλείνουν πολλά μαγαζιά, επιχειρήσεις και στον Αλμυρό. Όλοι ζούμε εδώ και βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα και όχι ανάπτυξη.

Εμείς λέμε ότι ο κόσμος στις 8 Οκτώβρη πρέπει να ψηφίσει πολιτικά. Είναι πολιτικές εκλογές, ας λένε ότι πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι εκλογές οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των δικών μας, το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονών μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν ψηφίζουμε τον φίλο, τον ξάδερφο, τον συγγενή μας. Δεν είναι αυτή η λύση. Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει αυτούς που είναι μπροστάρηδες στους αγώνες και την καθημερινότητα και το δικό μας ψηφοδέλτιο είναι τέτοιο που όλοι σας μας γνωρίζετε στους καθημερινούς αγώνες.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η μοναδική δύναμη που θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Εάν δεν γίνουμε πλειοψηφία στον Δήμο, ευελπιστούμε να γίνουμε μια μαχητική αντιπολίτευση. Θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου και την ψήφο του γιατί βλέπουμε ότι οι άλλες τρεις παρατάξεις που θα συνδιεκδικήσουμε τον Δήμο Αλμυρού, συμφωνούν σε στρατηγική. Δεν έχουν διαφορές στη στρατηγική τους επιλογή αλλά μόνο στη διαχείριση και την τακτική, μιλάνε για έργα βιτρίνας ενώ εμείς για αυτά που προανέφερα και συζητήσαμε.


Σχετικά Άρθρα

Δ. Εσερίδης: Πόλη προσβάσιμη κι ασφαλής για όλους

Δ. Εσερίδης: Πόλη προσβάσιμη κι ασφαλής για όλους

Η πρώτη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για το σχέδιο των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που…
Οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις στο Κέντρο Αλμυρού και Eυξεινούπολη / Χάρτες

Οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις στο Κέντρο Αλμυρού και Eυξεινούπολη / Χάρτες

Είναι η πόλη έτοιμη; Είναι οι πολίτες έτοιμοι; Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα…
Γ. Βρούτσης και Ζ. Μακρή για τον ηλεκτροφωτισμό των σταδίων της Μαγνησίας

Γ. Βρούτσης και Ζ. Μακρή για τον ηλεκτροφωτισμό των σταδίων της Μαγνησίας

Την δεύτερη, κατά σειρά, συνάντηση μέσα σε λίγες ημέρες, είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…