• 25 Αυγούστου, 2023

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης του Αλμυρού, την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Το πρωί μετά τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, η εκπαιδευτικός κα Ελένη Ρούσσα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθως, στον προαύλιο χώρο έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, φορείς, συλλόγους στο Ηρώον.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, στο δικό του μήνυμα, ανέφερε πως «σαν σήμερα πριν 142 χρόνια τα ελληνικά στρατεύματα έπειτα από διαρκείς και σκληρούς αγώνες κατάφεραν την απελευθέρωση του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό. Το έτος 1881 και συγκεκριμένα την 17η Αυγούστου επιτέλους η Θεσσαλία είναι ελεύθερη και η πόλη του Αλμυρού ενωμένη, έπειτα από 50 χρόνια που κατέστη διηρημένη ανάμεσα στην ελεύθερη και την σκλαβωμένη Ελλάδα.

Αυτή η ημέρα αποτελεί για τον τόπο μας ημέρα γιορτής και ιστορικής μνήμης, έτσι ώστε να μην περάσει στη λήθη ο επαναστατικός απελευθερωτικός αγώνας των προγόνων μας αλλά και για να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές την ιστορία μας. Είναι ημέρα τιμής για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για εμάς και μας χάρισαν το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τους καρπούς τις ελευθερίας.  Οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανό το πνεύμα εκείνων των σημαντικών γεγονότων της ιστορίας για τον τόπο μας».

Το βράδυ, στον πάντα φιλόξενο χώρο της αυλής του Δημοτικού Ωδείου, διοργανώθηκε από τον Δήμο Αλμυρού εκδήλωση σχετική με την επέτειο απελευθέρωσης σε συνεργασία με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία. Εκεί ο κος Βίκτωρας Κοντονάτσιος ήταν ο κεντρικός ομιλητής κάνοντας ιστορική αναδρομή για την περιοχή του Αλμυρού και έπειτα η μικτή χορωδία του Δήμου Αλμυρού πήρε τη σκυτάλη. Επτά τραγούδια παρουσίασαν οι χορωδοί και τρία σόλο η καλλίφωνη με την ξεχωριστή ερμηνεία Μαρία Αγγελή, υπό την καθοδήγηση και τη διεύθυνση της μαέστρου Μαριάννας Σαμαρτζή. Για τη συγκεκριμένη βραδιά, επιλέχθηκαν ακούσματα συναφή με την περίσταση, τραγούδια που υμνούν την αγάπη για τον τόπο, για την πατρίδα. Ιδιαίτερα κομμάτια ο «Σπόρος της υπομονής», ο «Γεροπλάτανος», ενώ το κλείσιμο έγινε συμβολικά με Μίκη Θεοδωράκη και το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Ως επίλογο αναφέρουμε τους στίχους του Ηλία Κατσούλη, από το σύγχρονο παραδοσιακό τραγούδι «Ο Τόπος» που ακούστηκε στην ωραία εκδήλωση:

«Εκεί που σβήνει η μνήμη κι αρχίζει να ξεχνά/αυτός ο τόπος μόνο, δεν είναι πουθενά/Κανένας δεν τον ξέρει και δεν τον μελετά/μ’ αυτός που υποφέρει, τον ψάχνει και ρωτά».

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής 18/8, ο Δήμος Αλμυρού διοργάνωσε δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών η οποία περιλάμβανε συναυλία έντεχνης-λαϊκής μουσικής με τον συνθέτη-ενορχηστρωτή Ζαφείρη Κουκουσέλη και τη δεκαμελή καλλιτεχνική του ομάδα.


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 12-7-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 12-7-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 12…
Την Παρασκευή 19/7 η Ψαράδικη Βραδιά στα Κανάλια Μαγνησίας με Πάγκαλο και Aida

Την Παρασκευή 19/7 η Ψαράδικη Βραδιά στα Κανάλια Μαγνησίας με Πάγκαλο και Aida

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 μ.μ. θα διεξαχθεί η Ψαράδικη Βραδιά, που αποτελεί…
Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Βελεστίνο – Ένα επίτευγμα συνολικά της κοινωνίας πολιτών-δημοτών

Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Βελεστίνο – Ένα επίτευγμα συνολικά της κοινωνίας πολιτών-δημοτών

Η επίγευση που μας έμεινε από την παρακολούθηση των εγκαινίων του μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής…