• 26 Ιουλίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 22/7/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 22/7/23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 22 Ιουλίου.

 

«Βουτιά» σε νέο καύσωνα

και δεν γίνεται αλλιώς.

Αν σας έλειψαν μελτέμια,

απ’ τον Αύγουστο ο …κολιός.

 

Καλημέρα σας… Τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού μας τάραξαν οι καύσωνες και συνεχίζουν, ενώ με τους ενδιάμεσους ανέμους άρχισαν και οι πυρκαγιές. Αυτό δεν είναι πια κλιματική αλλαγή. Πλανητικό …καψόνι είναι κι εδώ που τα λέμε έχει όλα τα δίκια. Και οι ειδικοί λένε πως οι υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο προβλέπονται φέτος διπλάσιες του μέσου όρου στη Γη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να κρατούν τα τρομακτικά σκήπτρα.

 

Σύμπασες οι απανταχού Ευλαμπίες το έχουν ρίξει μανιωδώς στο μπανάκι – μανάκι, αψηφώντας τους κινδύνους θερμοπληξίας -ειδικότερα στους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους αλλά και τα παιδιά, που δεν φροντίζονται σωστά από τους γονείς τους- που ελλοχεύουν παντού. Κατά βάση βέβαια, δύσκολα θα σωθούμε, αν δεν τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες πρόληψης και αυτοπροστασίας.

 

Από την περασμένη Δευτέρα όμως, μόλις εντάθηκαν οι άνεμοι και τα μελτέμια, οι πυρκαγιές ανέλαβαν το δικό τους εκδικητικό «μεροκάματο», καταστρέφοντας την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας, το δασικό της πλούτο, σπίτια και περιουσίες που αποκτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα, βάζοντας και σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή; «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση είναι αποφασισμένη να παίξει τα …ρέστα της και όχι άδικα. Όλοι φταίμε, άλλος λίγο κι άλλος πολύ, που φτάσαμε ως εδώ. Και μπροστά μας είναι μόνο τα …χειρότερα. Από αυτή τη …φάκα που μας έστησε το περιβάλλον δεν μπορεί πια να ξεφύγει κανείς. Θα έχει άπνοια; Καύσωνας… Θα φυσάει; Πυρκαγιά. Θα στρώνουν κάπως οι θερμοκρασίες; Πλημμύρες και κατολισθήσεις. Και έτσι θα πηγαίνει είτε μας αρέσει είτε όχι…

 

Σ’ αυτήν άμοιρη χώρα της ναυτοσύνης (κατά τα άλλα) μετράμε 108 πνιγμούς μέσα σε 45 μέρες, ενώ το ετήσιο θλιβερό ρεκόρ πέρσι ήταν 350. Βασική και συνήθης αιτία αυτών των απωλειών; Μάλλον το «ωχ, αδερφέ, δεν βαριέσαι;» Και απορώ: Είναι δυνατόν να κολυμπάει μπροστά σου το μικρό παιδί ή το εγγόνι σου κι εσύ να κοιτάς διαρκώς π.χ. τα …μπούτια της διπλανής «γοργόνας»; Έλεος…

 

Ένα ολόκληρο αρχιπέλαγος, το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο, σπαρμένα με μικρά και μεγάλα πανέμορφα νησιά. Εμείς όμως «κολλήσαμε» στη …Μύκονο και στη Σαντορίνη. Τα άλλα λες και δεν υπάρχουν. Άσε πια τη νέα μόδα με τις πισίνες. Δίπλα μας η παραλία, οι δαντελένιες ακτές, η θάλασσα, αλλά ο μπαρμπα-Μπερμπιτσόλας και η συμβία του θέλουν να φωτογραφηθούν σέλφι μέσα στην πισίνα (τη στέρνα στο κτήμα του χωριού την έχουν ξεχάσει προ πολλών ετών).

 

Οι καύσωνες στη Μεσόγειο λένε πως επηρεάζουν τον τουρισμό και στέλνουν πολλούς ταξιδιώτες βορειότερα. Μόνο η Ελλάδα «δεν μασάει» και τους υποδέχεται αδιάπτωτα (έως τώρα τουλάχιστον).

 

Παγκόσμιες συνέπειες προβλέπεται να έχει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί έναν χρόνο διασφάλιζε τη μεταφορά βασικών τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία -τον λεγόμενο σιτοβολώνα του πλανήτη- προς τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. H Ρωσία πάτησε το κουμπί της… επισιτιστικής κρίσης. Συναγερμός στη Δύση. Τώρα είναι αβέβαιο κατά πόσον η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές στον ίδιο βαθμό. Τα ουκρανικά σιτηρά, όμως, εκτιμάται πως τρέφουν 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Εξ ου και η κατάρρευση της συμφωνίας προκαλεί ανησυχίες για αύξηση της πείνας σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ενδέχεται να ανέβει περαιτέρω το κόστος ορισμένων διατροφικών προϊόντων.

 

Θέλοντας – μη θέλοντας, η μετασεισμική και προεκλογική Τουρκία δείχνει (έστω και προσωρινά) να έβαλε μυαλό και έκοψε μαχαίρι τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις, φέρνοντας για αρκετούς μήνες την ηρεμία στους αιθέρες. Πέρα από το πολιτικό και διπλωματικό αποτύπωμα αυτής της αλλαγής, πέρα από την αμοιβαία βοήθεια στον τουρισμό των δυο «γειτόνων», είναι σημαντικά τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν, αφού για να απογειωθούν δυο – τρία ή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να κάνουν αναχαιτήσεις κτλ., έχουν πολύ σοβαρό κόστος σε καύσιμα, καταπόνηση του υλικού και του προσωπικού. Η εξοικονόμηση πόρων που προκύπτει από τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο», σε καθημερινή βάση, είναι σημαντική και πολύ χρήσιμη για τα ταμεία του κάθε κράτους.

 

Στο πίσω μέρος του μυαλού του βεβαίως ο Ερντογάν και τα «παλικάρια» του δεν αλλάζουν και δεν υποχωρούν. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε μέρα ηρεμίας που περνάει είναι μεγάλο κέρδος και για τους Έλληνες και για τους Τούρκους.

 

Γίναμε …Σικάγο χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουμε; Με το παραμικρό, ακόμη και για ασήμαντες αφορμές βγαίνουν όπλα και σκορπάνε θάνατο. Πληθαίνουν τα κακοποιά στοιχεία που παίρνουν το νόμο (ή την παρανομία) στα χέρια τους, δολοφονούν ακόμη και για μικροκλοπές. Ιδιαίτερα σημαντικό και επικίνδυνο φαινόμενο είναι η παραβατικότητα με δράστες ανήλικους ή νεαρούς. Πού πάμε και πού θα καταντήσουμε ακόμη;

 

Δεινόν προς κέντα λακτίζειν, αλλά… Αν το 1990 στέλναμε στα Τίρανα και στη Βόρεια Ήπειρο (μια νύχτα ξαφνικά) δυο C-130 γεμάτα λοκατζήδες, κάτι κορμάκια σαν τον Έντι Ράμα και των προηγούμενων, που σήμερα το παίζουν νέοι …Χότζα, θα καθάριζε διαρκώς η ατμόσφαιρα, για 35 χρόνια που μεσολάβησαν. Και κάτι παλικάρια της …φακής σαν τον Ράμα, θα αποφλοίωναν συνεχώς πατάτες και θα έτρωγαν χυλό μέρα παρά μέρα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και ενδεχόμενες αντιρρήσεις σας κρατήστε τες για τον εαυτό σας…

 

Άντε, κουράγιο, αδέρφια… Ένας μήνας απέμεινε για το Αλμυριώτικο παζάρι. Και μη το παίζετε «υπεράνω»… Ξέρω πως το περιμένετε πως και πως…

 

Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπίρτζης. Αμέσως στις λαϊκές αγορές ανέβηκε 20% η τιμή στα κολοκυθάκια. Πώς θα αντέξει ο Ελληνικός λαός αυτή τη νέα συμφορά;

 

Όχι, κυρία μου… Δεν ήταν δυνατόν να ονομάσουμε το νέο καύσωνα «Τζουμάκα». Θα θύμωνε ο Πολάκης.

 

Χλωμά και λιγοστά -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα πανηγύρια στα χωριά Ο …Μητσοτάκης φταίει, που δεν υιοθέτησε και το «καλάθι του …πανηγυριού», να διευκολύνει τα πληθωριστικά κοντοσούβλια και τις μπύρες.

 

Αγράμματοι τηλε-δημοσιογράφοι… Όταν καίγεται άνθρωπος ή ζώο λέμε απανθρακώθηκε. Όταν καίγονται δέντρα ή φυτά, σπίτια και άλλη ύλη λέμε αποτεφρώθηκε. Άνθρακα έχουν μόνο τα ζωντανά που κινούνται.

 

Το αίσχος της ελληνικής τηλεόρασης… Όταν ο απλός πολίτης αποσβολωμένος παρακολουθεί στην τηλεοπτική εικόνα να καίγεται το σπίτι του και η περιουσία του, όταν αγωνιά για τα παιδιά και τα εγγόνια του, που παλεύουν να σωθούν από τον όλεθρο, ξαφνικά γίνεται διακοπή της τραγικής μετάδοσης για να δούμε …διαφημίσεις.

 

«Ωραία» πράγματα… Μαζέψαμε τη μισή Ελλάδα στην Αττική, αργά και σταθερά, για να μπορέσουμε να την κάψουμε κατόπιν με την …ησυχία μας.

 

Και ψιτ… Μην τολμήσετε να καθαρίσετε αυλές και ξερόκλαδα… Εμποδίζετε το «θεάρεστο» έργο των εμπρησμών. Οι όμορφες βίλες, όμορφα καίγονται…

 

Δεν σ΄ έκλαψαν μόνο οι οικείοι σου και οι γνωστοί, οι φίλες σου… Σ’ έκλαψε όλος ο Αλμυρός, Αρχόντισσα Σόνια… Καλή στράτα προς το ουράνιο αιώνιο Φως. Σίγουρα εκεί επάνω όλοι θα είμαστε καλύτερα μετά το ευλογημένο πέρασμα μας στην άλλη ζωή.


Σχετικά Άρθρα

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 31/8/2024 Ψαρ’άδικα Ένα …επιφώνημα έρχεται στο μυαλό μου κυρία μου όταν σκέφτομαι τα δεινά που…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…