• 23 Ιουλίου, 2023

Άρτιο αποτέλεσμα στο 17ο χορωδιακό φεστιβάλ Αλμυρού / βίντεο-φωτογραφίες

Άρτιο αποτέλεσμα στο 17ο χορωδιακό φεστιβάλ Αλμυρού / βίντεο-φωτογραφίες

  • Η εκδήλωση-θεσμός για τον Αλμυρό αναβίωσε ύστερα από τέσσερα χρόνια και τα χορωδιακά σύνολα που συμμετείχαν, απέδωσαν αρμονικά τα τραγούδια τους

 Υπέροχες μελωδίες και γλυκιές φωνές πλημμύρισαν τον Αλμυρό το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου. Στην καρδιά του καλοκαιριού και με υψηλές θερμοκρασίες, οι χορωδοί που συμμετείχαν στο 17ο Χορωδιακό φεστιβάλ έδωσαν αέρα δροσιάς με τα τραγούδια τους. Στον πάντα φιλόξενο χώρο του προαύλιου του Δημοτικού Ωδείου, πραγματοποιήθηκε αυτή η πολιτιστική γιορτή-θεσμός για την πόλη του Αλμυρού που αναβίωσε ύστερα από τέσσερα έτη.

Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος η Δημοτική Χορωδία Δήμου Επιδαύρου, η Μικτή Χορωδία Αρκίτσας, η Χορωδία Άρτεμις του Συλλόγου Αμαρύνθου Ευβοίας και η «οικοδέσποινα» Μικτή Χορωδία Δήμου Αλμυρού με μαέστρο την Μαριάννα Σαμαρτζή.

Η κα Αρετή Μπέη στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον κόσμο, τους χορηγούς και τις χορωδίες που ταξίδεψαν από μακριά στον Αλμυρό, ενώ ο Δήμαρχος κος Ευάγγελος εξήρε τη συνεργασία, τη γνωριμία, την ανταλλαγή απόψεων, τον ανταγωνισμό μεταξύ των χορωδιακών συνόλων που έχει θετικό αποτύπωμα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού -όπου διδάσκει από το 1997 έως σήμερα- και καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ κα Μαριάννα Σαμαρτζή στάθηκε στη δήλωσή της στις δυσκολίες των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ο χρόνος σταμάτησε το καλοκαίρι του 2019 σε μια υπέροχη βραδιά στην πλατεία μας με το τελευταίο τότε φεστιβάλ μέχρι το αποψινό. Μετά τα πάντα πάγωσαν. Παλέψαμε πάρα πολύ όλες οι χορωδίες, και η δική μας να κρατηθούμε όρθιες και ζωντανές και ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Θυμάμαι πως κάναμε πρόβες στα σκαλοπάτια, το βράδυ με τους φακούς γιατί δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα στο κτήριο. Αυτές οι δύσκολες στιγμές θεωρώ πως μας έκαναν καλό και όχι κακό γιατί μας ενδυνάμωσαν, μας πείσμωσαν, ειδικά εμάς τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ό,τι και να γίνει, εμείς θα είμαστε εδώ, θα προσπαθούμε και δεν θα αφήσουμε βουβό τον τόπο μας. Ξεκινήσαμε από την αρχή τη χορωδία μας, λίγο-λίγο μέχρι να βρούμε τα πατήματά μας και νομίζω ότι τώρα πια είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Επισφράγιση όλων των προσπαθειών μας είναι αυτή η βραδιά, η διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ και η φιλοξενία αυτών των αξιόλογων χορωδιών στον Αλμυρό.

Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ειλικρινές στην Δημοτική Αρχή, στον Δήμαρχό μας που μας έχει στηρίξει εμπράκτως στα αιτήματά μας, στην Αντιδήμαρχο κα Μπέη από την οποία έχει περάσει το δύσκολο κομμάτι της διοργάνωσης και μας συνόδευσε πριν λίγες ημέρες στο Καρπενήσι και σε έναν δικό μας άνθρωπο, την Σούλα Βαλκανιώτη που μας στηρίζει πολύ και πάντα για ό,τι χρειαστούμε, την Φρόσω Γαρδικλή, εξαίρετη πιανίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου».

Η κάθε χορωδία ερμήνευσε έξι τραγούδια σε ένα πρόγραμμα περίπου 25 λεπτών. Αυτές της Αμαρύνθου και της Επιδαύρου επέλεξαν κυρίως μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ αυτή του Αλμυρού θέλησε να τιμήσει δύο σπουδαίους δημιουργούς που έφυγαν σχετικά προσφάτως από τη ζωή, αποδίδοντας μεταξύ των άλλων το τραγούδι «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή και το τραγούδι «Γκρεμισμένα σπίτια» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

«Η βραδιά του Σαββάτου 15 Ιουλίου δίνει ένα πολύ δυνατό κίνητρο και τη δυνατότητα στις χορωδίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τον πολιτισμό της περιοχής τους ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι φωνές να ενώνονται, οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν απόψεις, διότι η μουσική αποτελεί κομμάτι πολιτισμού που πρέπει να μοιράζεται και να εξαπλώνεται. Η επαφή, η μουσική επικοινωνία σε ένα υψηλό επίπεδο, η άμιλλα είναι στοιχεία που μας ενδυναμώνουν» τόνισε η κα Σαμαρτζή και πρόσθεσε: «Η εξωστρέφεια των ανθρώπων, μιας κοινωνίας είναι κάτι σημαντικό και αυτός είναι ο στόχος του Δήμου Αλμυρού μέσα από τις διάφορες κοινωνικές δράσεις. Είναι πολύτιμο να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις που δραστηριοποιούν τους ανθρώπους με πράγματα πολύ ουσιώδη που τα έχουμε ανάγκη».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι χορωδίες είναι πολυφωνικές κι απαρτίζονται από άτομα μιας ευρείας ηλικιακής κλίμακας που δούλεψαν πολύ για να παραχθεί το άρτιο αποτέλεσμα. Δεν έχουν όλοι τις εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις, ωστόσο με πολύ κόπο και αμέτρητες ώρες πρόβας, κατάφεραν και τα τέσσερα σύνολα να παρουσιάσουν στο κοινό ανθρώπινες φωνές αρμονικά δοσμένες, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων αυτών που παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ.

Τέλος, αναφέρουμε πως η Δημοτική Χορωδία Αλμυρού, η οποία αριθμεί 37 άτομα, συμμετείχε χθες Παρασκευή σε εκδήλωση στην Αμάρυνθο Ευβοίας, θα λάβει μέρος στις 17 Αυγούστου στην εκδήλωση για την απελευθέρωση του Αλμυρού, στις 10 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στην πόλη μας αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ήδη έχει κλείσει θέση για το διεθνές φεστιβάλ του Ναυπλίου τον χειμώνα.


Σχετικά Άρθρα

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…
Χατζηιερεμίας Ελ. Συντηρητικοί: «Η βάση των Ελλήνων είναι ο συντηρητισμός, να δούμε τις αξίες, τις αρχές, τις παραδόσεις μας»

Χατζηιερεμίας Ελ. Συντηρητικοί: «Η βάση των Ελλήνων είναι ο συντηρητισμός, να δούμε τις αξίες, τις αρχές,…

Συνέντευξη με τον Ελευθέριο Χατζηιερεμία, αρχηγό του κόμματος «Συντηρητικοί» με καταγωγή από τον Μαυρόλοφο Ιδιαίτερο χαρακτήρα…
Πρόσκληση στην εκδήλωση ΝΔ Αλμυρού: «Η Επόμενη Μέρα για τη Θεσσαλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Πρόσκληση στην εκδήλωση ΝΔ Αλμυρού: «Η Επόμενη Μέρα για τη Θεσσαλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

 Η ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας της Μαγνησίας και η Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας στον Αλμυρό διοργανώνει εκδήλωση…