• 4 Ιουλίου, 2023

1ο Ημερ. ΕΠΑΛ Αλμυρού: Τεχνολογία και παράδοση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

1ο Ημερ. ΕΠΑΛ Αλμυρού: Τεχνολογία και παράδοση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

Για 6η συνεχόμενη χρονιά το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα  «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ». Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκεαπό τον φορέα ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης και Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της φετινής χρονιάς είχε τίτλο: «Πετάει η τσουκνίδα! Αξιοποίηση τεχνολογίας και παράδοσης στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων φυτοπροστασίας, διατροφής και ευεξίας» και υλοποιήθηκε σε 3 επιμέρους δράσεις.

  • Δράση 1ημε τίτλο: «Αναπτύσσομαι με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας». Στόχος της δράσης ήταν η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών/ριών του σχολείου μας όσο και των εκπαιδευτικών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την ανάπτυξη της εφευρετικότητας μέσω καινοτομιών. Υπό αυτό το πρίσμα,οι μαθητές του Τομέα Ηλεκτρολογίας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Τομέα κατασκεύασαν πλακέτα ελέγχουμε χειρισμό από απόσταση μικροσυσκευής ψεκασμού, για την εφαρμογή αγροχημικών (π.χ. φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων).
  • Δράση 2ημε τίτλο: «Παραγωγή αιθέριων ελαίων και αξιοποίηση αρωματικών φυτών ως φυτοπροστατευτικών προϊόντων».Ο στόχος της δράσης ήταν διττός. Να εξοικειώσει τους μαθητές με την παραγωγή αιθέριων ελαίων και να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να εντάξουν στην γεωργική πρακτική τη χρήση αρωματικών φυτών ως φυτοπροστατευτικάπροϊόντα. Στο πλαίσιο της δράσης παρασκευάστηκε εντομοκτόνο με βάση το αιθέριο έλαιο τσουκνίδας και εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε φυτά που καλλιεργήθηκαν στο θερμοκήπιο του Σχολείου.Οι μαθητές της Α΄ τάξης και οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γεωπονίας του Σχολείου,υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Τομέα Γεωπονίας,αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τα αιθέρια έλαια και τη χρήση τους ως προϊόντα φυτοπροστασίας και συνέταξαν ένα σύντομο κείμενο.Επίσης, παρασκεύασαν γιαούρτι από πρόβειο γάλα με αιθέριο έλαιο τσουκνίδας σε διάφορες δοσολογίες. Το γενικό συμπέρασμα από τη δράση αυτή ήταν πως η χρήση αιθέριου ελαίου τσουκνίδας δεν αλλοίωσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού (π.χ. γεύση, υφή) ενώ προστέθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητες από το συγκεκριμένο έλαιο.
  • Στο πλαίσιο των Δράσεων 1 και 2 οι μαθητές της Α΄ τάξης και της Β΄ και Γ΄ Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων του Σχολείου, αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός συστήματος μικροψεκασμού με έλεγχο λειτουργίας από απόσταση και ενός Μη Επανδρωμένου Ιπτάμενου Οχήματος (Drone) με δυνατότητα ανύψωσης του συστήματος μικροψεκασμούκαι συνέταξαν σχετικό κείμενο. Αντίστοιχα, οι μαθητές του Τομέα Οικονομίας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πρότειναν ιδέες εμπορικής αξιοποίησης του προϊόντος (Drone και σύστημα μικροψεκασμού με τηλεχειρισμό). Στόχος ήταν η βιωματική συναρμολόγηση του Drone από μαθητές του Σχολείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους στο πλαίσιο υλοποίησης των νέων σχεδίων δράσης του ΝΟΗΣΙΣ. Ολοκληρωμένη επίδειξη προγραμματίζεται να γίνει στην Επερχόμενη Ετήσια Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εντός του 2024.
  • Δράση 3ημε τίτλο: «Η τσουκνίδα στην αισθητική του προσώπου και του σώματος». Στόχος της δράσης ήταν η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών στη χρήση βοτάνων, όπως η τσουκνίδα, σε καλλυντικά προϊόντα και πρωτόκολλα αισθητικών περιποιήσεων προσώπου και σώματος. Στο πλαίσιο της δράσης με βάση το αιθέριο έλαιο της τσουκνίδας οι μαθητές του Τομέα Αισθητικής με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Τομέα παρασκεύασαν καλλυντικά προϊόντα (κηραλοιφή) και προϊόντα καθαρισμού (σαπούνι πλάκα), ενώ εφαρμόστηκε συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιποίησηςχεριών και ποδιών με στόχο την ευεξία.
  • Στο πλαίσιο της Διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου οι μαθητές του Τομέα Βρεφονηπιοκομίας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών φιλοτέχνησαν την αφίσα του έργου για το σχολικό έτος 2022-2023.

Συνολικά, η υλοποίηση της δράσης που πρότεινε το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΗΣΙΣ, περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες. Αρχικά, τη δημιουργία για πρώτη φορά για το Σχολείο ενός ολοκληρωμένου συστήματος μικροψεκασμούαγροχημικώνπροσαρμόσιμου σε Drone με δυνατότητα τηλεχειρισμού από απόσταση σε συνδυασμό με την χρήση αιθέριου ελαίου τσουκνίδας ως φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Δεύτερον, την χρήση αιθέριου ελαίου τσουκνίδας στην παρασκευή πρόβειου γιαουρτιού προσθέτοντας επιπλέον διατροφική αξία σε ένα προϊόν σημαντικό για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Τρίτον, την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων καθαρισμού με βάση το αιθέριο έλαιο τσουκνίδας και την χρήση του σε πρωτόκολλα περιποίησης χεριών και ποδιών.

Η ομάδα υλοποίησης της δράσης ευχαριστεί θερμά τον φορέα ΝΟΗΣΙΣ που για ακόμη μια χρονιά αξιολόγησε θετικά την πρόταση που υπέβαλε το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.Επίσης, οφείλουμε να εξάρουμε την τεράστια οικονομική συμβολήτου στην διαρκή προσπάθεια των ΕΠΑ.Λ. της Χώρας με στόχο τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και ιδεών.Θερμές ευχαριστίες στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλμυρού και το Δήμαρχο Αλμυρού για την υποστήριξη στο πρόγραμμα και τις δράσεις του Σχολείου μέσα από την ταχύτατη διεκπεραίωση των οικονομικών θεμάτων που αφορούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους μαθητές όλων των τάξεων του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Τέλος. ευχαριστούμε.και τους για την άψογη συνεργασία καθ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

ΟΜΑΔΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Γεώργιος ΚαπράναςΗλεκτρολόγος ΠΕ 83ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Κωνσταντίνος ΝικολόπουλοςΓεωπόνος  ΠΕ 88.01ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ελένη Σαλάτα ΜπουρτζήΗλεκτρολόγος ΠΕ 83ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Χρήστος ΠαπανικολάουΓεωπόνος  ΠΕ 88.01ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ
Δημήτριος Αδάμος

Ηλεκτρολόγος- Ηλεκτρονικός

ΔΕ 02.01

 
Αποστολία ΑργύρηΓεωπόνος  ΠΕ 88.01 
Ιωάννα ΑλαφροπάτηΑισθητικός ΠΕ 87.03 
Βασιλική ΑναγνώστουΑισθητικός ΠΕ 87.03 
Γεωργία Αχνούλα

Βρεφονηπιοκόμος

ΠΕ 87.09

 
Ευσταθία ΡαΐληΓεωπόνος  ΠΕ 88.01 
Στέφανος ΡαυτόπουλοςΗλεκτρολόγος ΠΕ 83 
Ηλίας ΤακούδηςΟικονομολόγος ΠΕ 80 
Αικατερίνη ΤσίβουΓεωπόνος  ΠΕ 88.02 
Μαρία Τσούγκρα

Βρεφονηπιοκόμος

ΠΕ 87.09

 
Κωνσταντίνος ΧατζηπλήςΜηχανολόγος ΠΕ 82 

 


Σχετικά Άρθρα

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου ένα θεατρικό δρώμενο…
Εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων στο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων στο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Την Παρασκευή 17/5/2024, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων της φετινής σχολικής…
Εκδήλωση του Συλλόγου Αιμοδοτών στον Αλμυρό

Εκδήλωση του Συλλόγου Αιμοδοτών στον Αλμυρό

Εκδήλωση στον Αλμυρό διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Αλληλεγγύη» το απόγευμα της Τετάρτης 15…