• 19 Ιουνίου, 2023

Φωτοβολταϊκός σταθμός στο Δάσος της Ανάβρας και Los Almiros στο Κουρί στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Φωτοβολταϊκός σταθμός στο Δάσος της Ανάβρας και Los Almiros στο Κουρί στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Η συζήτηση για τη διατύπωση γνώμης για μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ανάβρα και το Los Almiros Rock Festival που πρόκειται να γίνει έξω από το Δάσος Κουρί ήταν τα δυο θέματα που απασχόλησαν τους Δημοτικούς Συμβούλους στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Ιουνίου. Στην εφημερίδα που κρατάτε μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά με το φετιβάλ Los Almiros, ενώ παρακάτω θα βρείτε στοιχεία της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ανάβρα, μια εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή από τους Συμβούλους, οι οποίοι μαζί με την Επιτροπή Διαβούλευσης και το Τοπικό Συμβούλιο Ανάβρας, γνωμοδοτούν κατά της αδειοδότησης.

«Εισήγηση για το θέμα «Διατύπωση γνώμης επί της Μ.Π.Ε. για το έργο «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MWp (FEW II-M1), στη θέση «ΑΝΑΒΡΑ», στην Τ.Κ. Ανάβρας, στη Δ.Ε. Ανάβρας, του Δήμου Αλμυρού, της Π.Ε. Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»: Η συνολική έκταση του χώρου εγκατάστασης του Φ.Σ. είναι 1.694.,96 στρέμματα στη θέση «Ανάβρα», στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Ανάβρας. Ο προτεινόμενος Φ.Σ. είναι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 150 MWp και χωροθετείται, εκτός ορίων οικισμού (450 μέτρα), στην αγροτοδασική περιοχή με το τοπωνύμιο «Ανάβρα» και εκτός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου NATURA 2000 (884 μέτρα). Για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου απαιτείται η μεταφορά, εγκατάσταση και σύνδεση 214.285 μονοκρυσταλλικών Φ/Β πλαισίων 0,7 KW (700 Wp) έκαστο, τεχνολογίας μονοκρυσταλλικού πυριτίου, με όλο τον κατάλληλο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τα συστήματα στήριξης, τους οικίσκους και τα έργα περίφραξης και ασφάλειας του Φ/Β σταθμού.

Οι κυριότερες εργασίες που θα λάβουν χώρα κατά την υλοποίηση του έργου, θα είναι:

  1. Διάνοιξη μικρού μήκους δασικής οδού(Φ/Β FEW II-M1) για την πρόσβαση στα πολύγωνα εγκατάστασης.
  2. Εργασίες καθαρισμού βλάστησης και διαμόρφωσης του εδάφους που αφορούν κυρίως στη δημιουργία πλατωμάτων για την ασφαλή έδραση των οικίσκων καθώς και την εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτούς, στη δημιουργία εσωτερικών οδών για τη συντήρηση και λειτουργία του έργου και την κατασκευή ρύσεων και δικτύου ομβρίων, όπου είναι απαραίτητο.
  3. Εργασίες θεμελίωσης,
  4. Εργασίες τοποθέτησης.
  5. Τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αντιστροφέων ισχύος και οικίσκου μέσης τάσης.
  6. Εξοπλισμός ασφαλείας.
  7. Κατασκευή περίφραξης.
  8. Τοποθέτηση μετρητικών οργάνων.
  9. Τη διασύνδεση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου με τη γραμμή Υπερυψηλής Τάσης μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ευρύτερη περιοχή του έργου κυριαρχείται από δασικές και αγροτικές εκτάσεις, με σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα και συμπληρώνεται από το ανθρωπογενές περιβάλλον που είναι ο εγγύτερος οικισμός της Ανάβρας. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανάβρας υπάρχουν τρία κτηνοτροφικά πάρκα και διάσπαρτες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η πρόσβαση στον εξεταζόμενο χώρο εγκατάστασης πραγματοποιείται μέσω της επαρχιακής οδού Αλμυρού-Ανάβρας, συνεχίζει σε αγροτοδασικό δρόμο και καταλήγει στην νέα υπό διάνοιξη οδό μήκους 325,54m, όπου και εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο πολύγωνο εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού. Η έκταση του πολυγώνου ανάπτυξης και του υπό διάνοιξη δρόμου πρόσβασης, εμπίπτει εντός εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, με χαρακτηρισμό ΔΔ δηλαδή δασικού χαρακτήρα έκταση κατά το παρελθόν και σήμερα σύμφωνα με τον δασικό χάρτη.

Επερωτήσεις – Απαντήσεις
Κατά τη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καλλές Νικόλαος ζήτησε να ενημερωθεί για τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στη Σούρπη και την Αγία Τριάδα και τις ζημιές στα αντλιοστάσια, για την εξέλιξη των έργων της ΔΕΥΑΑΛ και την ταλαιπωρία των δημοτών και τέλος για την κατάσταση του πολιτιστικού κέντρου Αλμυρού.

Ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, για το θέμα των μονάδων ενημέρωσε ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, περιγράφοντας τα εμπόδια που συναντούν στο έργο, ότι αναμένουν τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και ότι θα ακολουθήσουν δοκιμές πριν την σύνδεση. Σχετικά με τα έργα της ΔΕΥΑΑΛ, εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμένες εργασίες σε πολλά σημεία της πόλης, ώστε να έρθει δεύτερο εξειδικευμένο συνεργείο, για τα φρεάτια. Αυτό το δεύτερο συνεργείο, για να μπορέσει να απασχοληθεί θα πρέπει να έχουν προχωρήσει αρκετά τα έργα, οπότε και μένουν αρκετά σημεία ανοικτά, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών στην μετακίνησή τους. Ο Δήμαρχος ζήτησε την κατανόηση των πολιτών ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, το οποίο μέχρι στιγμής προχωρά βάσει προγραμματισμού. Για το θέμα τοποθετήθηκε και η κα Μυγιάκη, η οποία εξήγησε ότι ο εργολάβος μπορεί και πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

Το πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού φαίνεται πως είναι ένα τουλάχιστον δυσεπίλυτο θέμα, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν βελτιώσεις κτιριακές, λόγω αδυναμίας έκδοσης στατικής μελέτης γι’ αυτό το σκοπό. Η Δημοτική Αρχή προτείνει την κατασκευή ενός νέου χώρου για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γαλατσίδας Ιωάννης ζήτησε την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ώστε οι πολίτες να φροντίσουν τα οικόπεδά τους τα οποία κατήντησαν …ζούγκλα από τα χόρτα. Ο ίδιος τόνισε ότι «μέτρησα τουλάχιστον 35 οικόπεδα στην Ευξεινούπολη που όχι μόνο είναι παρατημένα, αλλά τα κλαδιά φτάνουν μέχρι στο δρόμο, εμποδίζοντας την ορατότητα στη διέλευση των πεζών και αυτοκινήτων.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες του έχει πλέον ο Δήμος Αλμυρού. Με την υποστήριξη…
Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Η Δημοτική Αρχή, με δελτίο Τύπου της, αναφέρεται στη δημοπράτησητριών μεγάλων έργων στον Δήμο Αλμυρού τα…