• 12 Ιουνίου, 2023

Ανακύκλωση: Από τους 76 τόνους το 2021, πάνω από 300 στο τέλος του έτους – Δηλώσεις Λ. Βούλγαρη

Ανακύκλωση: Από τους 76 τόνους το 2021, πάνω από 300 στο τέλος του έτους – Δηλώσεις Λ. Βούλγαρη

Από τους σχεδόν 76 τόνους ανακύκλωσης το 2021, μέσα σε μία διετία ο αριθμός των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών στον Δήμο Αλμυρού έχει τετραπλασιαστεί. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης έχουν αρχίσει να φαίνονται και είναι πολύ ενθαρρυντικά. Για του λόγου το ασφαλές, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Λεωνίδας Βούλγαρης μας παραθέτει τα εξής νούμερα: «το 2020 είχαμε 41 τόνους 800 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. Το 2021 ήταν 75 τόνοι 940 κιλά, το 2022 ήταν 221 τόνοι 120 κιλά και το 2023 μέχρι τώρα περισυλλέχθησαν –μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες που έχουν τα στοιχεία- 113 τόνοι 500. Άρα εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε να ξεπεράσουμε τους 300 στο τέλος του έτους».

Σχετικά με το εάν οι πολίτες έχουν ενστερνιστεί την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης στον Δήμο Αλμυρού, ο κος Βούλγαρης τόνισε: «Στην αρχή ο κόσμος παρουσιάστηκε δύσπιστος γιατί η ανακύκλωση είχε αρχίσει το 2013 και διεκόπη το 2015 κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής χωρίς ενημέρωση των πολιτών. Έτσι, οι μπλε κάδοι παρέμειναν αλλά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της πόλης για να πετάνε σκουπίδια μη ανακυκλώσιμα. Το 2020 η παρούσα δημοτική Αρχή ξεκίνησε την υλοποίηση της ανακύκλωσης με κάδους από ιδίους πόρους -πρέπει να τονιστεί αυτό- και αυτό διότι λόγω της προηγούμενης κακής πρακτικής, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης έπαψε τη συνεργασία της με τον Δήμο μας. Έτσι, αγοράσαμε 160 νέους μπλε κάδους που τοποθετήσαμε σε κεντρικά σημεία του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης, του Κροκίου, του Πλατάνου, στα ΣΕΑ Αλμυρού και στη Σούρπη σε τρεις χώρους. Η ανακύκλωση στον Αλμυρό είναι σε στάδιο ανάκαμψης και σταδιακά παρουσιάζει άνοδο βλέποντας και τους αριθμούς των απορριμμάτων αυτών».

Ο κος Βούλγαρης πρόσθεσε πως από τους σχεδόν 220 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών το 2022 που πήγαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Άγιο Γεώργιο Φερών, επιστράφηκαν μόνο 30 τόνοι ως μη κατάλληλα για αυτό τον σκοπό σκουπίδια, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ Βόλου. Με αυτό το παράδειγμα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εξήρε την προσπάθεια των πολιτών και συνέχισε λέγοντας: «Ο κόσμος προσπαθεί κι ανακυκλώνει, έχει βάλει τη διαδικασία στη ζωή και την καθημερινότητά του. Προσωπικά επιβεβαιώνω ότι οι μπλε κάδοι πάνε μόνο για ανακύκλωση και παρακαλώ τους πολίτες για την τήρηση των σχετικών οδηγιών, να μην πετούν σε αυτούς απορρίμματα που δεν πρέπει. Μας επιστρέφεται ως μη ανακυκλώσιμο υλικό περίπου το 30% της ποσότητας. Στόχος μας να μειωθεί ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό ώσπου να φθάσουμε να το εξαλείψουμε.

Θα θέλαμε να επεκταθεί το δίκτυο των μπλε κάδων, αλλά δυστυχώς με τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη προσωπικού αποτελεί τροχοπέδη ώστε να το διευρύνουμε και σε άλλες περιοχές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι προχωρήσαμε σε ενημερώσεις στα σχολεία, έχουμε στείλει διαφημιστικό έντυπο και βίντεο που προβλήθηκαν στους μαθητές κι εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευαισθητοποίηση που έδειξαν οι πολίτες του Αλμυρού. Σίγουρα μπορούμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, σε ερώτησή μας σχετικά με ογκώδη σκουπίδια εκτός κάδων που συχνά-πυκνά παρατηρούμε σε διάφορα σημεία της πόλης, ο κος Βούλγαρης απάντησε: «Έχετε δίκαιο, δυστυχώς παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και βλέπουμε πεταμένα στρώματα ή είδη υγιεινής ή άλλα ογκώδη αντικείμενα. Η υπηρεσία καθαριότητας συναντά καθημερινά πολλά σκουπίδια μεγάλου όγκου από ασυνείδητους πολίτες που δημιουργούν σε διάφορες γειτονιές αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που έχουν ογκώδη απορρίμματα όπως αναφέρω για παράδειγμα κλαδιά, στρώματα, καναπέδες, παλιά έπιπλα να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού και σε καμία περίπτωση να μην τα αφήνουν χωρίς ενημέρωση των υπευθύνων. Προσπαθούμε να έχουμε την πόλη μας καθαρή κι όμορφη και είναι κρίμα να βλέπουμε εικόνες ντροπής οι οποίες μπορούν με ένα τηλεφώνημα, να αποφευχθούν. Θέλω να μεταδώσω το μήνυμα πως η καθαριότητα είναι ευθύνη όλων μας και χωρίς τη βοήθεια των πολιτών, καμία πόλη δεν μπορεί να είναι καθαρή».

Για αυτές τις εικόνες ντροπής που ανέφερε ο κος Βούλγαρης παραθέτουμε τις παρακάτω φωτογραφίες


Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους δημότες ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Αλμυρό,…
Αίτημα για περισσότερα δρομολόγια απορριμματοφόρου στον Άγιο Δημήτριο

Αίτημα για περισσότερα δρομολόγια απορριμματοφόρου στον Άγιο Δημήτριο

Κάτοικος της περιοχής του Αγίου Δημητρίου Αχιλλείου μάς έστειλε αυτή τη φωτογραφία αναφέροντας πως το απορριμματοφόρο…