• 11 Ιουνίου, 2023

Άνευ προηγουμένου η προσέλευση κόσμου στην αναβίωση του κουρμπανιού στην Ευξεινούπολη / εικόνες

Άνευ προηγουμένου η προσέλευση κόσμου στην αναβίωση του κουρμπανιού στην Ευξεινούπολη / εικόνες

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση της 7ης αναβίωσης του εθίμου «κουρμπάνι» στην Ευξεινούπολη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουλίου στον χώρο του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας και του Οσίου Εφραίμ.

«Περιμέναμε πολύ κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση τόσα άτομα που ήρθαν και τίμησαν την εκδήλωσή μας. Είχαμε 700 τραπεζοκαθίσματα και υπήρχε κόσμος που δεν βρήκε να καθίσει» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κος Ανδρέας Τσερκεζίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης που διοργάνωσε αυτή την ωραία γιορτή.

Χόρεψαν τα δύο τμήματα, παιδικό κι εφηβικό, του συλλόγου της Ευξεινούπολης κι ένα τμήμα του συλλόγου «Νέα Αγχίαλος». Η ορχήστρα, με τον Γιώργο Πάγκαλο και την Αΐντα στο τραγούδι, έδωσε τον ρυθμό για το παραδοσιακό γλέντι, το φαγητό άρεσε σε όλους και ο κόσμος έδειξε ότι είχε ανάγκη να βγει έξω και να διασκεδάσει… Σημειώνουμε ότι το κουρμπάνι (από την αραβική-τουρκική λέξη κουρμπάν που σημαίνει θυσία) είναι έθιμο από τα αρχαία χρόνια που συναντάται σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, ιδίως στη Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Συνδέεται με τη θυσία ζώων για να πάει καλά ο θερισμός, μαγείρεμα του κρέατος, μοίρασμά του στους κατοίκους και κοινό γεύμα. Το έφεραν στην περιοχή μας οι πρόσφυγες που ίδρυσαν την Ευξεινούπολη πριν 116 χρόνια και οι απόγονοί τους φροντίζουν εδώ και λίγα χρόνια ώστε κάθε χρόνο να το αναβιώνουν κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα της πατρίδας μας.

Μεταξύ των άλλων, τίμησαν την εκδήλωση της 4ης Ιουνίου ο υποψήφιος Βουλευτής κος Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Ιωάννης Τέας, ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, οι Αντιδήμαρχοι Αλμυρού κ.κ. Αρετή Μπέη, Λεωνίδας Βούλγαρης, Πέτρος Θωμαΐδης, ο πρώην Δήμαρχος κος Δημήτριος Εσερίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Γιώργος Ζώγας, ο πρόεδρος της κοινότητας Ευξεινούπολης κος Αργύρης Τέφογλου, από την 111ΠΜ ο Μοίραρχος Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Νικόλαος Κολιοφώτης, ο Αρχιμανδρίτης της τοπικής ενορίας Γεώργιος Γιαννιός, ο αρχιερατικός επίτροπος Αλμυρού πατήρ Γεώργιος Μπέκας, όπως επίσης πρόεδροι κι εκπρόσωποι αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από τον Δήμο Αλμυρού, το Ριζόμυλο, τη Νέα Αγχίαλο και τον Βόλο.


Σχετικά Άρθρα

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες του έχει πλέον ο Δήμος Αλμυρού. Με την υποστήριξη…
Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Η Δημοτική Αρχή, με δελτίο Τύπου της, αναφέρεται στη δημοπράτησητριών μεγάλων έργων στον Δήμο Αλμυρού τα…