• 4 Ιουνίου, 2023

H παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Λίνας Φυτιλή

H παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Λίνας Φυτιλή

Την περασμένη Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ παρουσίασε στο κοινό του Αλμυρού το νεοεκδοθέν  βιβλίο της κ. Λίνας Φυτιλή.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα με τον τίτλο «Χρυσός Κήπος, Άλτιν μπαχτσεσί», σε εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Άλτιν Μπαχτσεσί, δηλαδή Χρυσό Κήπο ονόμαζαν την εύφορη κοιλάδα του Αλμυρού οι Οθωμανοί κυρίαρχοι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Κεντρικός και βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ηλίας Φυτιλής, παππούς της συγγραφέως και ιδρυτής του πρώτου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της χώρας μας. Χρησιμοποιούνται εδώ το αρχείο και το ημερολόγιό του σε συνδυασμό με τις διηγήσεις του πατέρα της.

Θα το χαρακτηρίζαμε ως ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε εποχές αναδημιουργίας στον Αλμυρό, όπου το 1900 είχε ιδρυθεί ο πρώτος Γεωργικός Συνεταιρισμός από τον «πατέρα των Συνεταιρισμών», επίσης Αλμυριώτη, Νικόλαο Μιχόπουλο.

Το βιβλίο συνδυάζει την ιστορική αλήθεια, την προσωπική και οικογενειακή μνήμη και τη μυθοπλασία με τον ιδιαίτερο λογοτεχνικό τρόπο της συγγραφέως. Αναδεικνύεται μέσω της πένας μιας Αλμυριώτισσας ο τόπος μας, ο Αλμυρός και η ενδιαφέρουσα ιστορία του.  Και είναι πολύ σημαντικά τα  ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη μας, με έμφαση στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα της εποχής, στις αρχές του 20ού αιώνα. Αλλά και στους πολλούς, επίπονους αγώνες και τις θυσίες που χρειάσθηκαν για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Πολλοί φιλαναγνώστες γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους ομιλητές: την κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, την κ. Αγγελική Μπαρμπερίου, φιλόλογο, τον κ. Βασίλη Φυτιλή, αντιπρόεδρο της Φιλαρχαίου και συντονιστή της εκδήλωσης. Την παρουσίαση έκλεισε η συγγραφέας κ. Λίνα Φυτιλή τονίζοντας τους λόγους που την οδήγησαν και την ενέπνευσαν στη συγγραφή.

Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο, κρατά το ενδιαφέρον των αναγνωστών και ταυτοχρόνως ενημερώνει. Είναι απόκτημα για τον καθένα, όχι μόνον Αλμυριώτη, αφού η εμβέλειά του απλώνεται πολύ μακρύτερα από την εμβέλεια μιας τοπικής ιστορίας. Και σίγουρα η επιμελημένη έκδοση είναι κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου  Εταιρείας ΟΘΡΥΣ συγχαίρει τη συγγραφέα για το εξαιρετικό της πόνημα, εύχεται να είναι ευπώλητο, καλοτάξιδο, καλοδιάβαστο και σύντομα να μάς χαρίσει το επόμενο.

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη

 


Σχετικά Άρθρα

Αγώνες Rising Stars το Σαββατοκύριακο στον Αλμυρό

Αγώνες Rising Stars το Σαββατοκύριακο στον Αλμυρό

Αγώνες για το πρωτάθλημα Rising Stars θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Αλμυρού.  Αυτό το Σάββατο…
Σε Αλμυρό και Ν. Αγχίαλο περιόδευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας

Σε Αλμυρό και Ν. Αγχίαλο περιόδευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας

Στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και της Ν. Αγχιάλου περιόδευσε την Τετάρτη 20/9 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης…
Θετική γνωμοδότηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ για τα σχολεία του Αλμυρού

Θετική γνωμοδότηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ για τα σχολεία του Αλμυρού

Με έγγραφό της προς τον Δήμο Αλμυρού, η ΚΤΥΠ ΑΕ (η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι ο…