• 3 Ιουνίου, 2023

Μεγάλη γιορτή ποίησης και πολιτισμού στον Πτελεό από την Ράνια Θεοδωρογιάννη και την Φωτεινή Κωστάκου / φωτογραφίες

Μεγάλη γιορτή ποίησης και πολιτισμού στον Πτελεό από την Ράνια Θεοδωρογιάννη και την Φωτεινή Κωστάκου / φωτογραφίες

Mια μεγάλη γιορτή της ποίησης και του πολιτισμού έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πτελεού, το περασμένο Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 και ώρα 6.30 μ.μ. με τίτλο “Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Έναν Ονειροπόλο Ποιητή”. Διοργανώτριες και επιμελήτριες της εκδήλωσης ήταν οι Ράνια Θεοδωρογιάννη και Φωτεινή Κωστάκου.

“Ό,τι δε συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν επιθυμήσαμε αρκετά”. Με αυτή τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη άνοιξε την ομιλία της η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ράνια Θεοδωρογιάννη, αφού πρώτα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Στην ομιλία της η Ράνια Θεοδωρογιάννη παρουσίασε ένα-ένα τα βήματα που οδήγησαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Έναυσμα αποτελεί το βιβλίο των Φωτεινής Κωστάκου και Δέσποινας Πικοπούλου, “Άγγελος Σικελιανός, Ένας Ονειροπόλος Ποιητής” (2022, εκδ. Ελληνοεκδοτική). Το βιβλίο διασκευάστηκε, μετατράπηκε σε όπερα για μικρούς και μεγάλους και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Οκτώβρη (σε μουσική Δημήτρη Καθαρόπουλου και λιμπρέτο Φωτεινής Κωστάκου). Το όραμα των δύο διοργανωτριών ήταν να καταφέρουν να μεταφέρουν αυτή την όπερα στην επαρχία και να φέρουν τον κόσμο σε επαφή με αυτό το δυσπρόσιτο, αλλά υπέροχο είδος τέχνης. Το θέλησαν πολύ και το κατάφεραν! Οι συντελεστές της διασκευασμένης όπερας είναι: Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός (διεθνούς φήμης βαρύτονος, τραγούδι), Αλέξης Μουζουράκης και SuzanaPieto(διεθνούς φήμης κιθαριστικό ντουέτο DuoMelis, μουσική), Δημήτρης Ντούκας (στο ρόλο του Α. Σικελιανού, εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου Σούρπης “Αι Νήες”), Φωτεινή Κωστάκου (στο ρόλο της Εύας), Φαίδρα Χατζηπλή – Άρης Χατζηπλής – Κατερίνα Καρόκια – Ιωάννα Καρόκια – Σταματίνα Σκούρα – Χρήστος Σταυριανός (παιδική θεατρική ομάδα Πτελεού υπό την επιμέλεια της Ράνιας Θεοδωρογιάννη). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές δούλεψαν υπό το πρίσμα της ενότητας και του εθελοντισμού. 

Οι διοργανώτριες θεώρησαν απαραίτητο τα παιδιά της περιοχής να γίνουν κοινωνοί σε όλο αυτό το εγχείρημα, οπότε απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αλμυρού, αφού πρώτα δώρισαν από ένα βιβλίο των Φ. Κωστάκου – Δ. Πικοπούλου. Στόχος των σχολείων ήταν, αφού διαβάσουν το βιβλίο, να ασχοληθούν με ένα θέμα – σύμβολο βγαλμένο από την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού και να παράξουν έπειτα μια εικαστική δημιουργία. Κάθε σχολείο ανέλαβε ξεχωριστό θέμα, για να μην λάβει η προσπάθεια χαρακτήρα διαγωνισμού. Έτσι λοιπόν τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν και πήραν μέρος, καθώς και τα θέματά τους ήταν: Δημ. Σχ. Αγίων Θεοδώρων (στάχυ), Δημ. Σχ. Αχιλλείου (δελφίνι), Δημ. Σχ. Πτελεού (Αφροδίτη), Δημ. Σχ. Σούρπης (Σταφύλι), Δημ. Σχ. Αμαλιάπολης (ρόδι), Δημ. Σχ. Ευξεινούπολης (δείπνος), 1ο Δημ. Σχ. Αλμυρού (ζωφόρος), 4ο Δημ. Σχ. Αλμυρού (12ος άθλος Ηρακλή). Εκτός συνόρων του Δήμου Αλμυρού, συμμετοχή είχαν η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου SaintJoseph(Μύθος Διονύσου με δελφίνια) και το 1ο Πρότυπο Δημ. Σχ. Πορταριάς (ανυφάντρες). Όλα τα έργα παρουσιάστηκαν στον διάδρομο του Γυμνασίου Πτελεού σε μια οργανωμένη εικαστική έκθεση. 

Μια ακόμα έκθεση που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του αφιερώματος ήταν η έκθεση φωτογραφίας με τη συμμετοχή των φωτογράφων Νίκου Μεταξιώτη, Δημήτρη Ντούκα και IvaPavlova. Οι φωτογραφίες αντί τίτλου είχαν στίχους του ποιητή.

Η Φωτεινή Κωστάκου πήρε τον λόγο και παρουσίασε το πρόγραμμα αδελφοποίησης που προώθησε μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου Αχιλλείου Μαγνησίας, του Γυμνασίου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, του  3ουΓυμνασίουΚηφισιάς και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Ν. Αττικής και προέβαλε σχετικό βίντεο από τη δράση της στο Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Κοινή συντεταγμένη πάντα η ποίηση του Άγγελου Σικελιανού! Έπειτα παρουσίασε τα κεφάλαια της όπερας “Του Άγγελου Μούσες” με εμβόλιμη απαγγελία ποιημάτων από τα παιδιά της θεατρικής ομάδας Πτελεού.

            Τέλος μίλησεη κυρία Δέσποινα Πικοπούλου η οποία διάβασε κριτική για το βιβλίο “Άγγελος Σικελιανός, Ένας Ονειροπόλος Ποιητής”, γραμμένη από την κυρία Βογιατζόγλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ακολούθησε προβολή βίντεο μετίτλο«Τοταξίδι». Πρόκειται για αναφοράστηζωήκαιτοέργοτουτιμώμενουποιητή, τα πνευματικάδικαιώματα του οποίου κατέχει τοΜουσείοΆγγελουΣικελιανούστηνΛευκάδα.

            Οι διοργανώτριες της εκδήλωσης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν:

Όλους τους συντελεστές που εθελοντικά πρόσφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους,

Τον Αντώνη Αντωνίου, υπεύθυνο σχολικών δράσεων της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας για την προώθηση της προσπάθειας στα σχολεία,

Τους Γιάννη Γιαννακούρα και Κατερίνα Σαλάτα, πρώην και νυν διευθυντές του Γυμνασίου Πτελεού για τη συνεργασία και παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων,

Τους χορηγούς για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης,

Όλους τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν στην εικαστική έκθεση,

Τη Δέσποινα Θεοδωρογιάννη για τη δωρεάν κατασκευή παιδικών θεατρικών κοστουμιών για την όπερα,

Τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν για την έκθεση των παιδιών τους στην όπερα και την απαγγελία ποιημάτων,

Την εφημερίδα Λαός της Μαγνησίας για την δημοσιογραφική κάλυψη,

Την ΕΡΤ Βόλου και τη Βίκυ Καποτά για τη ραδιοφωνική προώθηση της εκδήλωσης μέσω ζωντανής συνέντευξης,

Τον Νίκο Χασάπη για την τεχνική κάλυψη,

Το ζαχαροπλαστείο της Ελεντίνας Σαλάτα στον Πτελεό για τα κεράσματα στο τέλος της εκδήλωσης,

Και φυσικά όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

 


Σχετικά Άρθρα

«Το τραγούδι του Άστρη» της Φωτεινής Κωστάκου παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Το τραγούδι του Άστρη» της Φωτεινής Κωστάκου παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μουσικό παραμύθι με τίτλο «To τραγούδι του Άστρη», έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα…
Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…