- 23 Μαΐου, 2023
Βιβλιοπαρουσίαση: ΧΡΥΣΟΣ ΚΗΠΟΣ (Άλτιν Μπαχτσεσί): Η λογοτεχνία συναντιέται με την τοπική ιστορία
Η Λίνα Δημ. Φυτιλή, στο μυθιστόρημά της, με τον παραπάνω τίτλο, αφηγείται την ιστορία του παππού της, Ηλία Φυτιλή, ενός από τους πρωτεργάτες του Συνεργατισμού της Επαρχίας Αλμυρού. Με δεξιοτεχνία αναδεικνύει την προσωπικότητά του, καθώς και της συζύγου του, της Μαγδαληνής, η οποία στο έργο, είναι η αφηγήτρια. Αφηγείται όχι μόνο το έργο και τις ημέρες του κεντρικού ήρωα, του συζύγου της, αλλά περιγράφει και την κοινωνία του Αλμυρού της εποχής της. Περιγράφονται πρόσωπα και καταστάσεις, λίγο μετά το 1881, με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας μέχρι και το 1966, που αφήνει τα εγκόσμια ο Ηλίας Φυτιλής.
Στις σελίδες του έργου, ξετυλίγεται η τοπική ιστορία. Ο Αλμυρός η μικρή και άσημη πόλη και οι άνθρωποί του. Με αναφορές στ’ απομεινάρια της τούρκικης παρουσίας, μέσα από ενθυμήματα και αφηγήσεις. Πρόκειται για μυθιστόρημα ιστορικό, έντονα κοινωνικό, ηθογραφικό, δοσμένο με υπέροχη λογοτεχνική πλοκή. Η Ηλίας Φυτιλής με την οικογένειά του, ως ιστορία μιας οικογένειας της εποχής με τα προβλήματά της, αποτελούν τον άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η αφήγηση, σε άμεση σχέση και σύνδεση με την τοπική κοινωνική και πολιτική συγκυρία της εποχής, η οποία εκτείνεται στο ευρύτερο εθνικό γίγνεσθαι.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, γεννιέται στα 1880, στο Αϊδίνι, από σαρακατσάνικη κτηνοτροφική οικογένεια. Είχε την τύχη, να ζήσει στο Αϊδίνι, να συναστραφεί στην Κασσαβέτειο Γεωργική Σχολή, το μεγάλο σχολείο των κοινωνικών και πνευματικών αναζητήσεων, με σημαντικές προσωπικότητες, τον Διευθυντή της, Γρηγοριάδη, τον Υποδιευθυντή, Ιασεμίδη, στελέχη της Κασσαβετείου Σχολής, που εκείνη την εποχή της φτώχειας και αμάθειας, έφεραν από την Ευρώπη γνώση, ιδέες και κοινωνικές αναζητήσεις, που σε μεγάλο βαθμό επηρέασαν και την κοινωνία του Αλμυρού.
Οι συνθήκες ζωής των κολλήγων και μικροκτηνοτρόφων, προσελκύουν το ενδιαφέρον του. Η άθλια ζωή τους, η φτώχεια, οι αρρώστιες και οι κακουχίες γίνονται η κινητήρια δύναμη για τις πρωτοβουλίες του και το όραμά του. Κοντά στον οραματιστή, τον ταπεινό δάσκαλο, Νικόλαο Μιχόπουλο, ξεκινάει το μεγάλο της ζωής του ταξίδι. Της προσφοράς στον χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο. Στα 1910, ιδρύει τον πρώτο στην Ελλάδα κτηνοτροφικό σύλλογο.
Συμμετέχει το 1902 στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Συνεταιρισμού, με την επωνυμία «ΜΕΤΟΧΙΚΟΝ ΓΕΩΡΓΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ», πολύ πριν ψηφισθεί ο νόμος 602/1914 περί Συν/σμών, με κυρίαρχο σκοπό την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των αγροτών, ο οποίος στη συνέχεια με τις διάφορες προσαρμογές του καταστατικού και την τελική επωνυμία «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αλμυρού» υφίσταται μέχρι σήμερα. Για πολλά χρόνια υπήρξε Πρόεδρός του. Πρωτοποριακές υπήρξαν οι ιδέες και πράξεις του. Συνέδραμε ως Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακτημόνων Αϊδινίου στην αποκατάστασή τους. Πρωτοστάτησε με άλλους σημαντικούς ανθρώπους της εποχής (Τριανταφυλλίδη, Μπαλτατζή Αλεξ., Μέρο Αλεξ.) για την απαλλοτρίωση τσιφλικιών και την αποκατάσταση των ακτημόνων και προσφύγων.
Για τη δράση και προσφορά του, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή το 1966 και μέχρι την τελευταία του πνοή, είχε την έγνοια του Συνεταιρισμού, τις αγωνίες των αγροτών και κτηνοτρόφων. Υπήρξε οραματιστής, κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Σεβάσμια μορφή στην κοινωνία του Αλμυρού, έχει καταγραφεί μεταξύ των πρωτοπόρων του Συνεργατισμού στην Ελλάδα.
Παρουσίαση του βιβλίου στις 28 Μαΐου
Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» σε συνεργασία με τις εκδόσεις της Εστίας και το Βιβλιοπωλείο Βούλγαρη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Λίνας Φυτιλή «Χρυσός Κήπος» Άλτιν Μπαχτεσί.
Κυριακή 28 Μαΐου 2023 και ώρα 11:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού
Ομιλητές
Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Καθηγήτρια – Πρόεδρος Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού
Βασίλειος Φυτιλής – Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού
Αγγελική Μπαρμπερίου – Καθηγήτρια – Φιλόλογος
Εκ μέρους της ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ»
Βασίλης Φυτιλής