• 23 Μαΐου, 2023

Κορυφαία πολιτιστική δράση αυτό το Σάββατο στον Πτελεό – 13 σχολεία, έκθεση φωτογραφίας, όπερα, παρουσίαση βιβλίου στην υπηρεσία του πολιτισμού

Κορυφαία πολιτιστική δράση αυτό το Σάββατο στον Πτελεό – 13 σχολεία, έκθεση φωτογραφίας, όπερα, παρουσίαση βιβλίου στην υπηρεσία του πολιτισμού
Η προσπάθειά μας παίρνει σάρκα και οστά αυτό το Σάββατο 27.5 στις 6.30 μ.μ. στο Γυμνάσιο Πτελεού.
Επαγγελματίες καλλιτέχνες της όπερας και της μουσικής
13 σχολεία
3 φωτογράφοι
Ερασιτεχνικό θέατρο
Και ένα υπέροχο βιβλίο,
Όλα μαζί σε έναν μοναδικό χορό, μετά από τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς.
Σας περιμένουμε να το ζήσουμε μαζί!

Τόσο λιτά, όπως διαβάσατε παραπάνω, περιγράφει η Ράνια Θεοδωρογιάννη στο προφίλ της στο facebook, όσα θα εκτυλιχθούν αυτό το Σάββατο στις 18:30 στο Γυμνάσιο Πτελεού (η είσοδος είναι ελεύθερη). Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη γιορτή του πολιτισμού που για πρώτη φορά επιχειρείται στη περιοχή μας!

 

 

 

Ακολουθούν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και τη ροή του προγράμματος:

 

Ράνια Θεοδωρογιάννη, Χαιρετισμός και παρουσίαση του αφιερώματος “Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Ένα Ονειροπόλο Ποιητή”.

Προβολή βίντεο, με τίτλο «Το ταξίδι». Αναφορά στη ζωή και το έργο του τιμώμενου ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Πνευματικά δικαιώματα: Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στην Λευκάδα. Αποτελεί μέρος της μουσειολογικής μελέτης του, η οποία  υπογράφεται από τους καθηγητές του ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο. Επιστημονική επιμέλεια: Δέσποινα Πικοπούλου και Φωτεινή Κωστάκου. Εκτέλεση: INTELEARN.

Δρ. Δέσποινα Πικοπούλου, Παρουσίαση του βιβλίου των Φωτεινής Κωστάκου – Δέσποινας Πικοπούλου (2022), “Άγγελος Σικελιανός, Ένας Ονειροπόλος Ποιητής” (εκδ. Ελληνοεκδοτική).

Δρ. Φωτεινή Κωστάκου, Παρουσίαση του προγράμματος αδερφοποίησης μεταξύ τριών σχολείων: Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου Ν. Μαγνησίας, Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων Ν. Κορινθίας, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς & 8Ο Δημοτικό Σχολείου Αγίας Παρασκευής Ν. Αττικής.

Παρουσίαση της παραμυθικής όπερας “Του Αγγέλου Μούσες”.

(παράλληλη απαγγελία ποιημάτων από παιδιά. Σειρά εμφάνισης: Άρης Χατζηπλής, Κατερίνα Καρόκια, Φαίδρα Χατζηπλή, Ιωάννα Καρόκια, Σταματίνα Σκούρα, Χρήστος Σταυριανός).

 

Παραμυθική Όπερα “Του Αγγέλου Μούσες”.

Μουσική: Δημήτρης Καθαρόπουλος

Λιμπρέτο: Φωτεινή Κωστάκου

Τραγούδι: Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός

Κιθάρες: Αλέξης Μουζουράκης – Suzanna Pieto (Κιθαριστικό duetto “Duo Melis”)

Σικελιανός: Δημήτρης Ντούκας

Εύα: Φωτεινή Κωστάκου

Αφροδίτη: Κατερίνα Καρόκια

Αριάδνη: Φαίδρα Χατζηπλή

Νηριήδες: Σταματίνα Σκούρα – Ιωάννα Καρόκια

Πειρατές – δελφίνια: Χρήστος Σταυριανός – Άρης Χατζηπλής

 

 

Οι συντελεστές του αφιερώματος

Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Έναν Ονειροπόλο Ποιητή”

 

Ράνια Θεοδωρογιάννη – Φωτεινή Κωστάκου, συντονισμός διοργάνωσης – επιμέλεια

Η Ράνια Θεοδωρογιάννη σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία – Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος) και έκανε πεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris 1 – Nanterre του Παρισιού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο στο ΕΚΠΑ σχετικά με τον κινηματογράφο. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα δύο βιβλίων: “Πτελεός Μαγνησίας: Φωτογραφία και Συλλογική Μνήμη” (2017) και “Πτελεός Μαγνησίας: Οι Άσβηστες Μνήμες (2020). Το 2018 διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Βίκτωρα Κοντονάτσιου, “Μνήμες Χαμάκως” και το 2023 την παρουσίαση του βιβλίου των Φ.Κωστάκου – Δ.Πικοπούλου, “Άγγελος Σικελιανός, Ένας Ονειροπόλος Ποιητής” στο Γυμνάσιο Πτελεού. Το 2021 διοργάνωσε για λογαριασμό του Συλλόγου Νέων Πτελεού την έκθεση “Ιστορία του Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου”  στην Παραλία Πτελεού. Από το 2009 ασχολείται με το παιδικό θέατρο και ανέβασε παιδικές παραστάσεις με ομάδες που είχε στον Πτελεό και τον Αλμυρό. Αποτελεί μέλος της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης και της θεατρικής ομάδας των “Σκηνοπαικτών” Αλμυρού.

Η Φωτεινή Κωστάκου είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου  Paul Valéry Montpellier III στη Γαλλία και D.E.A Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας καθώς και πτυχίου Κλασικού Πιάνου (Εθνικό Ωδείο). Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα εικαστικών και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής και μαριονέτας. Παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη και στον σύγχρονο χορό, ενώ επί σειρά ετών ασχολήθηκε με την ξιφασκία. Εργάστηκε ως φιλόλογος, αρχαιολόγος, επιστημονική ερευνήτρια για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα και στο πρόγραμμα της Artogether «Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό» αλλά και ως εικαστικός και performer σε παραστάσεις κουκλοθέατρου, χορού, όπερας και συμφωνικής μουσικής. Έχει αναλάβει μεταφράσεις μουσικών έργων, την εικαστική επιμέλεια εκδηλώσεων, την επινόηση-εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τέχνης καθώς και τον σχεδιασμό-υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους και art performances. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε Πρακτικά Συνεδρίων και σε Επιστημονικά περιοδικά. Έργα της συμπεριλαμβάνονται στην συλλογική έκδοση «Τα Χαïκού της Άνοιξης», στη συλλογή διηγημάτων «Επανάσταση Τώρα» στο πλαίσιο διαγωνισμού εικονογράφησης και στο εκπαιδευτικό φύλλο δράσεων «Στο σπίτι του ποιητή…». Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Fantaisie και νεοδιόριστη εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.

 

 

Φωτεινή Κωστάκου – Δέσποινα Πικοπούλου, Συγγραφείς του βιβλίου “Άγγελος Σικελιανός, Ένας ονειροπόλος ποιητής” (2022), εκδ. Ελληνοεκδοτική

Η Δέσποινα Πικοπούλου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Μουσειοεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του York. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δίδασκε για πολλά χρόνια Ιστορία της Ιατρικής στο ΤΕΙ Λαμίας και υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε θέματα Μουσειολογίας. Έχει συντάξει μουσειολογικές μελέτες και μουσειοεκπαιδευτικά προγράμματα για μεγάλο αριθμό μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε μέλος του μουσειολογικού σχεδιασμού του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα. Συμμετέχει σε προγράμματα του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας -Διαχείρισης Πολιτισμού του Α.Π.Θ και είναι επιστημονική συνεργάτιδα της ARTOGETHER στα θέματα προσβασιμότητας μουσείων και πολιτιστικών χώρων. Είναι μέλος του ICOM, του ICOMOS και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

 

Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, βαρύτονος

Ο Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός σπούδασε Κλασσικό Τραγούδι και Ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα και παρακολούθησε σεμινάρια διεθνώς. Υπήρξε υπότροφος κατόπιν διαγωνισμού (2007) του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “La Bottega delle Voci – L’Opera dei Giovani”. Έχει εμφανιστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Ρωσία, Αγγλία, Σκωτία, Έϊρε, Βέλγιο, Κύπρο, Τουρκία και Αίγυπτο σε σημαντικές αίθουσες όπως Wiener Musikverein, Tchaikovsky Concert Hall Moscow, Eberbach Basilika Rheingaw, Καθεδρικός Ναός Κοιμίσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.α..

Ερμήνευσε σημαντικά έργα και ρόλους του ρεπερτορίου του στα Φεστιβάλ: Moscow Easter Festival, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Rheingau Musik Festival, Fête de la Musique d’Arsac, Perthshire Festival, Mittelland Sommerfest-Bern, Rasegna Internationale di Musica Sacra του Λορέτο, Mote Dance Fest,  το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.
Παρουσίασε σύγχρονα έργα σε πρώτες εκτελέσεις και ηχογράφησε αρκετά από αυτά, μεταξύ άλλων και για το πρόγραμμα Μεσαιωνική και νεότερη Ελλάδα: Σπουδές για τη γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Γρανάδα.

 

Αλέξης Μουζουράκης – Suzanna Pieto, κιθαριστικό duetto “Duo Melis”

Το Duo Melis ιδρύθηκε το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, από την Ισπανίδα κιθαρίστρια Suzana Pieto και τον Έλληνα κιθαριστή Αλέξη Μουζουράκη.

Μετά από βασικές μουσικές σπουδές σε Ελλάδα και Ισπανία, ολοκλήρωσαν μεταπτυχιακές σπουδές στα Koninklijk Conservatorium της Χάγης (Ολλανδία), Felix Mendelssohn Bartholdy Conservatory της Λειψίας (Γερμανία) και Conservatory Hanns Eisler του Βερολίνου.

Tο ντουέτο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα κιθαριστικά σύνολα του κόσμου, έχοντας εμφανιστεί σε κορυφαίες αίθουσες συναυλιών όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Concertgebouw (Άμστερνταμ), το Tchaikovsky Hall (Μόσχα), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Merkin Concert Hall (Ν. Υόρκη). Παράλληλα εμφανίζονται σε σειρά συναυλιών και master class σε κιθαριστικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Kατά τις πρόσφατες περιοδείες τους στη Βόρειο Αμερική εμφανίστηκαν στο Guitar Foundation of Americas Annual Convention και σε πόλεις όπως Chicago, St. Louis, Austin, Scranton, College Station, Houston, Brownsville και Detroit. Έπαιξαν δύο φορές στα OMNI Concerts του San Francisco και στο πλαίσιο του Cleveland Classical Guitar Weekend.

Στην Ευρώπη, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Ρουμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία και Γαλλία.

Από το 2006 η Suzana Pieto και ο Αλέξης Μουζουράκης είναι καθηγητές στο Conservatoire National de Strasbourg στη Γαλλία.

 

 

Δημήτρης Ντούκας, συμμετοχή στην παραμυθική όπερα “Του Αγγέλου Μούσες” (Πτελεός 27/5/2023) στον ρόλο του Σικελιανού. Συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας του αφιερώματοςΑνακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Έναν Ονειροπόλο Ποιητή”

Ο Δημήτρης Ντούκας γεννήθηκε στο Βόλο και μεγάλωσε στην Αγία Τριάδα Σούρπης. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και διατηρεί ενεργό δράση μέχρι και σήμερα. Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης “Αι Νήες”, σήμερα διατελεί αντιπρόεδρος και αποτελεί μέλος της θεατρικής του ομάδας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο συμμετέχοντας σε πολλές ομάδες της περιοχής του Αλμυρού και του Βόλου. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από νεαρή ηλικία.

 

Νίκος Μεταξιώτης, συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας του αφιερώματοςΑνακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Έναν Ονειροπόλο Ποιητή”

Ο Νίκος Μεταξιώτης γεννήθηκε το 1958 στο Βόλο. Έζησε στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τον Βόλο. Τα τελευταία χρόνια διαμένει στον Αλμυρό. Είναι διπλωματούχος φωτογράφος της International Art Academy. Με την ιδιότητα του φωτογράφου, έχει κάνει εκπαιδευτικές ομιλίες σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Από το 2010 έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στον Αλμυρό, το Βόλο και τη Α. Γατζέα, ενώ το 2014 δημιούργησε την γκαλερί “ΦΩΣ” στον Αλμυρό, όπου έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας, ποιητικές και μουσικές βραδιές. Φωτογραφίες του έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες (Ρωσία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία κ.α.)

 

Iva Pavlova, συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας του αφιερώματοςΑνακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, Έναν Ονειροπόλο Ποιητή”

Η Iva Pavlova είναι φωτογράφος από την Ουκρανία. Η δουλειά της είναι αφιερωμένη στα παιδιά, την οικογένεια και τις παραδοσιακές αξίες της ζωής. Στόχος της είναι να αιχμαλωτίζει με το φακό τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, διατηρώντας τες αναλλοίωτες, και να αναπαριστά τη ζωή με ρεαλισμό και μια δόση συναισθηματικού ιμπρεσιονισμού.

 

Κατάλογος Σχολείων που έλαβαν μέρος στην Έκθεση Εικαστικών Δημιουργιών του αφιερώματος σε συνδυασμό με το θέμα που ανέλαβαν και τους επιμελητές εκπαιδευτικούς

Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου. Δελφίνια. Επιμέλεια: Γκέλλυ Τσιαμανή

Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων. Στάχυ. Επιμέλεια: Απόστολος Λαρίσης

Δημοτικό Σχολείο Πτελεού. Η γέννηση της Αφροδίτης. Επιμέλεια: Αντωνία Δεληστάθη

Δημοτικό Σχολείο Σούρπης. Σταφύλι. Επιμέλεια: Σπύρος Μανώλης – Παπαδοπούλου Έλενα – Βασιλική Χατζηπλή

Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάπολης. Ρόδι. Επιμέλεια: Κατερίνα Τσολάκη

1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού. Ζωφόρος. Επιμέλεια: Σοφία Καμόσου – Ελευθερία Χρυσοπούλου

4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού. Ο Άθλος του Ηρακλή με τον Κέρβερο. Επιμέλεια: Μιλτιάδης Καραζούπης

Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης. Δείπνος. Επιμέλεια: Παρασκευή Χαμηλού

1ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς. Ανυφάντρες. Επιμέλεια: Αιμιλία Κάππα

Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου Saint-Joseph. Επιμέλεια: Έλλη Χατζηδημητρίου

 

Οι συντονίστριες του αφιερώματος απευθύνουμε ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές που εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτό, καθώς και στους χορηγούς.

 

Επίσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους:

Γιάννη Γιαννακούρα, διευθυντή του Γυμνασίου Πτελεού, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων και την άψογη συνεργασία,

Αντώνη Αντωνίου, υπεύθυνο εκπαιδευτικών δράσεων της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας, που πίστεψε σε εμάς και προώθησε την προσπάθειά μας,

Δέσποινα Θεοδωρογιάννη, για την κατασκευή των παιδικών κοστουμιών για την παραμυθική όπερα και την αφιλοκερδή παραχώρησή τους, καθώς και την Ελεντίνα Σαλάτα για τη δωρεάν παραχώρηση σκηνικού υλικού,

Νίκο Χασάπη, για την τεχνική κάλυψη σε φωτισμό και ήχο,

διευθυντές όλων των Δημοτικών Σχολείων που πήραν μέρος στην Έκθεση Δημιουργιών για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

εκδοτικό οίκο Ελληνοεκδοτική


Σχετικά Άρθρα

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Στα παιχνίδια του Πρωτεσίλαου που παρακολουθήσαμε τη φετινή σεζόν στο γήπεδο του Πτελεού, μάς έκανε εντύπωση…