• 21 Μαΐου, 2023

Εγκαίνια βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Σούρπης δωρεά της οικογένειας Δημητρίου Δερβένη

Εγκαίνια βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Σούρπης δωρεά της οικογένειας Δημητρίου Δερβένη

Με απόλυτη επιτυχία τελέστηκαν την Τετάρτη 17/05/2023 τα εγκαίνια της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης  που δημιουργήθηκε με την πολύτιμη δωρεά της Οικογένειας Δημητρίου Δερβένη. Η δωρεά αποτελεί ιδιωτική συλλογή περίπου 600 τίτλων βιβλίων και τόμων του Κώστα Δερβένη (1911-1992), δικηγόρου, με πλούσια αυτοδιοικητική δράση και καταγωγή από τη Σούρπη, καθώς και έπιπλα του προσωπικού του Γραφείου, όπως και όλα τα ράφια που στέγασαν τα βιβλία.

Τα βιβλία είναι ποικίλου περιεχομένου: λογοτεχνικά, ιστορικά, επιστημονικά συγγράμματα, σπάνια άρθρα επιστημονικών περιοδικών, εγκυκλοπαίδειες, κτλ και φιλοδοξία των δωρητών, όπως και του σχολείου είναι να αξιοποιηθούν τόσο από μαθητές και εκπαιδευτικούς, όσο και από τα μέλη της τοπικής κοινότητας, αφού η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για το κοινό, δανειστική και μπορεί να αποτελέσει χώρο μελέτης, ακόμη και  πηγή έρευνας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Μπέη Αρετή, ενώ ο Διευθυντής ΔΔΕ Μαγνησίας, κος Σ. Σαβελίδης απέστειλε επιστολή αφού δεν κατάφερε, λόγω φόρτου εργασίας, να παρευρεθεί. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σούρπης κος Κωστούλας Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κος Χριστέλλος Αγαπητός, ο συνταξιούχος, επί δεκαετία Διευθυντής του Σχολείου κος Χουλιαράς Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Σούρπης, κος Περιστεράς, ο Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Συλλόγου κος Γουρναρόπουλος, δύο παλαιοί Πρόεδροι των Κοινοτήτων Σούρπης και Πτελεού, κ.κ. Κοντούρης Γιώργιος και Χατζηπλής Τριαντάφυλλος, όλος ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του σχολείου, αρκετοί γονείς μαθητών, μέλη του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου που ταξινόμησαν, αρίθμησαν, κατέγραψαν τους τίτλους των βιβλίων και τόμων της δωρεάς.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Κεχαγιά Ευσταθία, διευθύντρια του σχολείου τονίζοντας μεταξύ άλλων τη διαχρονική αξία της Βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελεί  ένα πολιτισμικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή. Οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, με τη σειρά που πήραν τον λόγο, ο θεολόγος κος Τριαντάφυλλος Σπανός που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Βιβλιοθήκης και παρουσίασε τον βίο του Κώστα Δερβένη, ο κος Πάνος Σκοτινιώτης, δικηγόρος, πολιτικός και συγγραφέας του βιβλίου  «Μαγνησία και πολιτική εν καμίνω 1934-1967», ο οποίος παρουσίασε την πολιτική-αυτοδιοικητική δράση του Κώστα Δερβένη, η κα Μηλίτσα Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ της λαϊκής Βιβλιοθήκης του Βόλου Δαμιανού-Κυριαζή, η οποία μίλησε για την αξία του βιβλίου, παρουσιάζοντας σε  μια ομιλία από καρδιάς τεκμήρια της αδιαμφισβήτητης αγάπης του Κώστα Δερβένη για τα βιβλία.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Δημήτριος Δερβένης, ναυπηγός-πολιτικός μηχανικός, ο οποίος μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα του και έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων. Τη βιβλιοθήκη στολίζουν μεγάλα πορτραίτα λογοτεχνών δημιουργημένα σε υπολογιστή με ψηφίδες από τους γιους του Δημ. Δερβένη και της Ειρήνης Καραθάνου, Νικόλαο και Κωνσταντίνο. Η Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης είναι προσβάσιμη από την Ιστοσελίδα και το blog του σχολείου, ενώ 135 τίτλοι σε 5 θεματικές ενότητες έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από την κα Κίττα Ευγενία, κοινωνιολόγο του σχολείου σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σταδιακά τις επόμενες σχολικές χρονιές.


Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Κωνσταντίνου Ζαρκάδα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σούρπης

Επίσκεψη Κωνσταντίνου Ζαρκάδα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σούρπης

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Ζαρκάδας, την Πέμπτη 23 Μαΐου, επισκέφθηκε την εκπαιδευτική…
Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συνολικά 24 συμμετοχές ο ενδοσχολικός μαθητικός φωτογραφικός διαγωνισμός στο Γυμνάσιο Λύκειο Σούρπης.…
Με παραδοσιακές στολές κι εμβληματικές σημαίες οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στην παρέλαση

Με παραδοσιακές στολές κι εμβληματικές σημαίες οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στην παρέλαση

Δύο εμβληματικές σημαίες του 1821 κρατούσαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.…