• 7 Μαΐου, 2023

Ο εορτασμός στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Κρόκιο

Ο εορτασμός στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στο Κρόκιο

Το πρωί της Τρίτης 2 Μαΐου, στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται κοντά στο Κρόκιο, οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών τίμησαν τη μνήμη του Αγίου παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε.

Ήταν ανήμερα της γιορτής της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χρήστος Ιωάννου, ο τέως Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κύριλλος Καραλής, Ιωάννης Γαλατσίδας. Παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του Κροκίου, καταγόμενοι από το χωριό που διαμένουν στον Βόλο ή τον Αλμυρό, άνθρωποι από τα γειτονικά μέρη όπως το Αϊδίνι, τις Μικροθήβες, τη Νέα Αγχίαλο. Αναφέρουμε επίσης ότι την προηγούμενη μέρα, το απόγευμα της Πρωτομαγιάς τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασία.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας, που διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάσθηκε από την εκκλησία Μέγας.

Γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες τις βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Ο Αθανάσιος σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Στην Α’ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας δόθηκε η μεγάλη μάχη της Ορθοδοξίας, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο. Η ρητορική του δεινότητα και η απροσδόκητη μαχητικότητά του προκάλεσε τον θαυμασμό εχθρών και φίλων. Έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά κακοδοξιών του Αρείου και σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως».

Αναγορεύτηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 328, σε ηλικία 33 ετών και συνέχισε τον αγώνα του κατά του Αρειανισμού. Εξορίστηκε πέντε φορές. Ο Μέγας Αθανάσιος διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373, σε ηλικία 78 ετών.


Σχετικά Άρθρα

Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στον Πλάτανο / εικόνες-βίντεο

Εορτασμός Αγίου Αθανασίου στον Πλάτανο / εικόνες-βίντεο

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πλατάνου…
Το έργο κατασκευής πεζοδρομίων στο Κρόκιο επισκέφθηκε η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Το έργο κατασκευής πεζοδρομίων στο Κρόκιο επισκέφθηκε η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Το έργο κατασκευής κρασπέδων και πεζοδρομίων στο Κρόκιο Δ. Αλμυρού μετά την ολοκλήρωσή του επισκέφθηκε σήμερα…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αντιπλημμυρικά έργα σε μήκος 17,3 χλμ. σε περιοχές του Αλμυρού / Εικόνες google earth

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αντιπλημμυρικά έργα σε μήκος 17,3 χλμ. σε περιοχές του Αλμυρού / Εικόνες google earth

Αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η υπογραφή της σύμβασης έργου για τον καθαρισμό…