• 4 Μαΐου, 2023

Πρώτη αποτίμηση ζημιών μετά τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση σε Πτελεό και Αγίους Θεοδώρους (video)

Πρώτη αποτίμηση ζημιών μετά τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση σε Πτελεό και Αγίους Θεοδώρους (video)

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαϊου θα μείνει αξέχαστο για τους κατοίκους του Πτελεού και των Αγίων Θεοδώρων, αφού πολλοί μας περιγράφουν ότι πρώτη φορά είδαν τόσο σφοδρή χαλαζόπτωση.

Με μια πρώτη αποτίμηση ζημιών, μετά από τηλεφωνικές μας επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Πτελεού κ. Μπουκοβάλα και το μέλος του τοπικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Καλλέ, παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές από τους Αγίους Θεοδώρους, στον Πτελεό και μέχρι τη Λειχούρα.

Η αγροτική οδοποιία είναι σχεδόν εξολοκλήρου κατεστραμμένη, ενώ σε πολλά σημεία της κεντρικής οδοποιίας, έχει ξηλωθεί το οδόστρωμα.

Ευτυχώς τα ρέματα ήταν πρόσφατα καθαρισμένα και άντεξαν τη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, στη Λειχούρα το νερό πέρασε πάνω από το γεφυράκι, ενώ 3 σπίτια πλημμύρισαν.

Αμπέλια, ροδακινιές, κερασιές έχουν υποστεί ζημιές, ενώ όπου υπήρχαν οπωροκηπευτικά «διαλύθηκαν» όπως περιγράφει ο πρόεδρος κ. Μπουκοβάλας «πολλοί κάτοικοι άνοιγαν τις πόρτες από τις αυλές τους, για να φεύγει το νερό… τόσο πολύ είχε ανέβει… με φτυάρια καθάρισα τρεις φορές το φρεάτιο μπροστά από την εκκλησία, καθώς φερτά υλικά και κυρίως χαλίκι από το βουνό, τα έκλεινε μέσα σε λίγα λεπτά… 2 αυτοκίνητα τα παρέσυρε το νερό, ευτυχώς όχι μακρυά και χωρίς ιδιαίτερες ζημιές… το νερό έκανε τη ζημιά του σε κάποιες αποθήκες και το χαλάζι στις ελιές που πρόλαβαν και «έδειξαν»… Είμαστε σε επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή για τις αποκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη…»

Βάσει έγκυρων πληροφοριών, οι ελιές που βρίσκονταν κόντρα στον βοριά τις επόμενες μέρες μπορεί να εμφανίσουν ζημιές, δηλαδή να μαυρίσει το “μούρο” ο νέος καρπός, οπότε και θα γίνει η εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση όπως μας περιγράφει ο κ. Χρήστος Καλλές, όσες ελιές “βιάστηκαν” τον Ιανουάριο, έπειτα με το πρώτο χιόνι (αρχές Φεβρουαρίου), έκαψαν το νεοεμφανιζόμενο καρπό-μούρο.

Στη περίοχή των Αγίων Θεοδώρων φαίνεται πως οι ζημιές στις ελιές είναι μεγαλύτερη, ιδιαίτερα στα δέντρα που βρίσκονται πιο κοντά στην Εθνική οδό, έσπασαν πολλά κλαδιά, όπως μας περιγράφει ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού κ.  Στέργιος Κραβαρίτης. Ο τελευταίος περιγράφει “κάναμε αυτοψία σε 15-20 ελαιοπερίβολα, σε ορισμένα η ζημιά είναι ολική και σε άλλα έχει πέσει πάνω από τη μισή παραγωγή. Τελικά πορίσματα θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Πολλά δέντρα είναι “τραυματισμένα” και θα αποβάλλουν τους καρπούς.Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στην ανθοφορία, αλλά στο καρπίδιο και αναμένεται κλιμάκιο τις επόμενες μέρες για την αυτοψία. Είναι κρίμα γιατί ειδικά η ποικιλία καλαμών, φέτος είχε 100% ανθοφορία, με χοντρό καρπό. Οι γεροντότεροι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων δεν θυμούνται τόσο έντονο φαινόμενο χαλαζόπτωσης”.

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Αλμυρού κ. Βούλγαρη Λεωνίδα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι εργασίες στον Πτελεό και στη συνέχεια τα μηχανήματα θα συνεχίσουν τους καθαρισμούς στο παραλιακό μέτωπο. Ακολούθως θα πρέπει να γίνουν εκτίμηση και εργασίες στην αγροτική οδοποιία της περιοχής που θα είναι και το απαιτητικότερο μέρος των αποκαταστάσεων.


Σχετικά Άρθρα

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Στα παιχνίδια του Πρωτεσίλαου που παρακολουθήσαμε τη φετινή σεζόν στο γήπεδο του Πτελεού, μάς έκανε εντύπωση…