- 24 Απριλίου, 2023
Μεγάλη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στην Όθρυ
Δεκάδες πολίτες εξέφρασαν την αρνητική τους γνωμοδότηση για το έργο κάνοντας λόγο για σοβαρή απειλή της ορνιθοπανίδας της Όθρυος
Την Μεγάλη Τετάρτη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το έργο δημιουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 34,8 MW στην Ανάβρα. Στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, δεκάδες ήταν οι πολίτες που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα και διατύπωσαν την άποψή τους. Μετρήσαμε 53 μηνύματα πολιτών και φορέων τα οποία ήταν όλα με αρνητική γνωμοδότηση για το έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια σχόλια.
Ο Άγγελος έγραψε πως «περαιτέρω αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 επιβαρύνει τη θέση της Ελλάδας, τη στιγμή που στις 15/2/2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη (ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) λόγω μη συμμόρφωσής της με την Οδηγία για τους Οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων».
Ο Χρήστος ανέφερε πως «15χλμ έργα οδοποιίας θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα», η Θεοδώρα ότι «για τον χρυσαετό η περιοχή μελέτης αποτελεί βιότοπο αναπαραγωγής για το είδος και ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν απειλή. Θα υπάρξει αλλοίωση του περιβάλλοντος και θα δημιουργηθεί ένα βιομηχανικό τοπίο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η φύση δεν πρέπει να καταστρέφεται για μία δήθεν πράσινη ανάπτυξη». Η Ευσταθία επισήμανε πως «η τεχνητή κάλυψης γης στην Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια που και η Ευρώπη ζητά από τα μέλη της και ο Αλμυρός έχει επιβαρυνθεί πολύ με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γη και θάλασσα», ενώ η Χαρίκλεια τόνισε πως «η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Όθρυς εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους σε μια περιοχή Natura με πολλά ιδιαίτερα και ευαίσθητα στοιχεία. Πρόκειται γενικώς για παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο με διαταραχή της υφιστάμενης ισορροπίας και σημαντικότατη όχληση της ζωής στην περιοχή. Σε αυτή τη βάση θεωρώ ότι λείπει η ενημέρωση των πολιτών, η εκτίμηση των ουσιαστικών συνεπειών, τα αναμενόμενα οφέλη, οι υπάρχουσες εναλλακτικές και το σημαντικότερο η τεκμηριωμένη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για ένα τόσο μεγάλο και αμφιλεγόμενο έργο».
Η πλειοψηφία των πολιτών που άφησαν το μήνυμά τους έκανε λόγο για ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σοβαρή απειλή της ορνιθοπανίδας και συγκεκριμένα του χρυσαετού, του χρυσογέρακου και του δρυοκολάπτη.
Τέλος, προσθέτουμε ότι στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκκρεμεί η γνωμοδότηση των υπηρεσιών, εκτός από δύο που επισυνάπτονται. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων γνωμοδοτεί θετικά με όρους-προϋποθέσεις (διότι στην υπό εξέταση περιοχή δεν υπάρχουν κτίσματα που να έχουν χαρακτηριστεί Νεώτερα μνημεία ή ιστορικός τόπος), ενώ θετική γνωμοδότηση έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.