• 3 Απριλίου, 2023

Αποστολή στις Βρυξέλλες για την αναγνώριση των γενοκτονιών του Χριστιανικού πληθυσμού – Δυναμικό «παρών» έδωσε ο «Λαός»

Αποστολή στις Βρυξέλλες για την αναγνώριση των γενοκτονιών του Χριστιανικού πληθυσμού  – Δυναμικό «παρών» έδωσε ο «Λαός»

Σημαντικές δεσμεύσεις απέσπασε αποστολή στις Βρυξέλλες για την αναγνώριση των γενοκτονιών του Χριστιανικού πληθυσμού στην Τουρκία

Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και δημοσιογράφοι ένωσαν δυνάμεις

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο «Λαός»

Ευθύνη στην ιστορία και μεγάλη τιμή αποτέλεσε η συμμετοχή μας, μετά από πρόσκληση του Επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συντονιστή των φορέων κ. Στέφανου Τανιμανίδη στην αποστολή της αντιπροσωπείας της Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (Ε.Λ.Ε.Π.) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)  από 21-03-2023 έως και τις 23-03-2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. 

έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη φιλοξενία του Αντιπροέδρου του Ε.Λ.Κ. και Ευρωβουλευτή κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των φορέων.

σε δείπνο με τον κ. Μεϊμαράκη και εξαίρετους συνεργάτες και συνάδελφους

Η αποστολή αποτελεί συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας των ΠΑ.Σ.Π.Ε. και Ε.Λ.Ε.Π. που ξεκίνησε το 2018 με  την στήριξη Ευρωβουλευτών της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε. με την σύνταξη από τα νομικά τους γραφεία, κοινού ψηφίσματος που αναφέρεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, αλλά και «στην ανάγκη συμβιβασμού της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση από μέρους της, ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 από τους προγόνους τους, σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Τουρκίας, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης του 1948  του Ο.Η.Ε.» 

Στην αποστολή συμμετείχαν εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, η εκπρόσωπος των σωματείων του Καναδά κα Παναγιώτα Αμμανατίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος κ. Κυριάκος Μπατσάρας, και οι συνεργάτιδες του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης κ. Κασπάρ Καραμπετιάν, Heghine Evinyan και Lucine Hayrapetyan.

Την αποστολή συνόδευσαν ο εκδότης της εφημερίδας «Πτολεμαίος» κ. Αντώνης Πουγαρίδης, ο εκδότης της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» Ημαθίας κ. Ζήσης Πατσίκας, ο εκδότης της εφημερίδας «ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝ» της Δράμας κ. Σπύρος Λάτσας, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» και της ιστοσελίδας «PONTOSNEWS» κ. Ρωμανός Κοντογιαννίδης,  ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Παναγιώτης Οπλοποιός και η εκδότρια της εφημερίδας «ΛΑΟΣ της Μαγνησίας» Βιβή Τσιντσίνη.

Η αποστολή μας ξεκίνησε με την ενημέρωση και τις συμβουλές από τον κ. Μεϊμαράκη -αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Χριστιανοδημοκράτες (ΕΛΚ)- για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίτευξη του στόχου μας. Προς τιμήν του, ο κ. Μεϊμαράκης, είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση και ενημέρωση του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ – προέδρου του ΕΛΚ- τον οποίο και συναντήσαμε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής μας στις Βρυξέλλες.

στη διαβούλευση με τον κ. Βέμπερ και τον κ. Μεϊμαράκη

Ο κ. Βέμπερ μας άκουσε με πολύ προσοχή και συμφώνησε με τον σκοπό μας, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, «ποτέ ξανά» να μη ζήσουμε στην ιστορία μας ανάλογες γενοκτονίες.

στη διαβούλευση με έλληνες και κύπριους ευρωβουλευτές

Αξίζει να επισημάνουμε την πρόθεση συνεργασίας και σύμπλευσης με όλα τα κόμματα της Ευρωβουλής γι’ αυτό το σκοπό, πράγμα που επικυρώθηκε στη συνέχεια των συναντήσεών μας με Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, τις κυρίες Ελένη Σταύρου και Έλενα Κουντουρά, τους κυρίους Λουκά Φουρλά, Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνο, Δημήτρη Παπαδημούλη, Δημήτρη Παπαδάκη, Γεώργιο Κύρτσο, Αλέξη Γεωργούλη, Κώστα Μαυρίδη αλλά και με την κα Βούλα Τσέτη Γενική Γραμματέα της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ε.Κ. και με τον Ασσυριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή από τη Σουηδία Ιλάν Ντε Πάσσο.

αναμνηστική φωτογραφία με τους έλληνες και κύπριους ευρωβουλευτές

Αργότερα επισκεφθήκαμε έναν περήφανο πόντιο, τον Δήμαρχο Ιξελλών κ. Χρήστο Δουλκερίδη, ο οποίος μας φιλοξένησε και μας κατατόπισε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής, αλλά και έθεσε τον εαυτό του πρόθυμο να στηρίξει τις επιδιώξεις μας. Μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του στον απαιτητικό και «πολυμορφικό» Δήμο Ιξελλών. Έναν τρόπο που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

με τον ποντιακής καταγωγής Δήμαρχο Ιξελλών κ. Χρ. Δουλκερίδη στο Δημαρχιακό μέγαρο

Το βράδυ ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, χαρούμενος που φιλοξενούσε Έλληνες που επιχειρούν ενωμένοι σε ένα αποτέλεσμα, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αποστολής.

αναμνηστική φωτογραφία στην πρεσβευτική κατοικία

Ο εξοχότατος κ. Καλαμβρέζος, ήταν πλαισιωμένος από τους εμπειρότατους συνεργάτες του, τον επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου κ. Βασίλειο Ζαρμπάλη, τον Γενικό Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Τζανέτο Καραντζή,  την κα Λένα Σουλίου, υπ. γραφείου Τύπου, καθώς και από αλλά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας. Συνδαιτυμόνες μας και εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών φορέων των Βρυξελλών. Τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπησε η Διευθύντρια επικοινωνίας του Γραφείου του, δημοσιογράφος, κα Πηνελόπη Γαβρά.

με τον Ασσυριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή από τη Σουηδία Ιλάν Ντε Πάσσο

Η αποστολή μας στέφθηκε από επιτυχία, καθώς κάναμε κοινωνούς των επιδιώξεών μας πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους, που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και ήδη εργαζόμαστε για τα επόμενα βήματά μας, μέχρι και την επίτευξη του στόχου.

με την κα Βούλα Τσέτη Γενική Γραμματέα της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ε.Κ.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους μας υποδέχθηκαν στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες, τον κ. Μεϊμαράκη και τους συνεργάτες του για την άψογη φιλοξενία, τους συναδέλφους μου για την άριστη συνεργασία, την ακούραστη, περήφανη και αποτελεσματική πόντια …αμαζώνα Παναγιώτα Αμανατίδου και τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη για την ευκαιρία να εργαστώ σε μια τόσο σημαντική αποστολή.

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Τα γραφεία του «Λαού» γέμισαν παιδικά χαμόγελα καθώς το πρωί της Πέμπτης 25/4 δεχθήκαμε την επίσκεψη…
Νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές –  RegioNewsGR for the EU – 7 Μέσα Ενημέρωσης από τρεις Περιφέρειες

Νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές –  RegioNewsGR for the EU – 7 Μέσα Ενημέρωσης…

Εν όψει των ευρωεκλογών, επτά Μέσα Ενημέρωσης από τρεις Περιφέρειες της Ελλάδος, ενώνουν δυνάμεις με σκοπό…
Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στις Βρυξέλλες!

Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στις Βρυξέλλες!

Η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης πραγματοποιήθηκε από 26/3/2024 έως 29/3/2024 στις Βρυξέλλες. Τους μαθητές συνόδευσαν…