• 25 Μαρτίου, 2023

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό στον Πτελεό

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό στον Πτελεό

Το περασμένο Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πτελεού για την παρουσίαση του βιβλίου των Φωτεινής Κωστάκου και Δέσποινας Πικοπούλου, “Άγγελος Σικελιανός, Ένας Ονειροπόλος Ποιητής” (εκδ. Ελληνοεκδοτική).

Την εκδήλωση άνοιξε η διοργανώτρια της παρουσίασης, Ράνια Θεοδωρογιάννη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Απηύθυνε χαιρετισμούς στις δύο συγγραφείς του βιβλίου, στον Δημοσθένη Χρ. Σταυριανό, βαρύτονο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δήμου Μεταμόρφωσης και εισηγητή στην παρουσίαση, στον Γιάννη Γιαννακούρα, διευθυντή του Γυμνασίου Πτελεού για την άψογη συνεργασία, στον κο Αντώνη Αντωνίου, υπεύθυνο σχολικών εκδηλώσεων της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας που προώθησε την προσπάθεια.

Η συγκεκριμένη μέρα για την παρουσίαση επιλέχτηκε με αφορμή δύο ημερομηνίες-κλειδιά. Η πρώτη ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, ημέρα γέννησης του ποιητή το 1884 και η δεύτερη είναι η 21η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Η εκδήλωση είναι το προοίμιο μιας ευρύτερης προσπάθειας που ξεκινά προσωπικά η Ράνια Θεοδωρογιάννη με την Φωτεινή Κωστάκου και ονομάζεται «Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό». Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και θα παρουσιαστεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Πτελεού στις 28 Μαΐου. Με βάση το μέγα όραμα του ποιητή για ενότητα και συναδέλφωση των ανθρώπων, ξεκινάνε να ενώσουν φορείς, συλλόγους και άτομα σε μια μεγάλη αφιλοκερδή προσπάθεια. Πρόσκληση για το εγχείρημα και τις δράσεις έλαβαν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλμυρού, όπως επίσης η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου και το 1ο Πρότυπο σχολείο Πορταριάς. Στην προσπάθεια θα συμμετάσχει και το Γυμνάσιο Πτελεού

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα βίντεο που αναφέρονταν στη ζωή και το έργο του τιμώμενου ποιητή, του Άγγελου Σικελιανού. Η Ράνια Θεοδωρογιάννη παρουσίασε τις δύο συγγραφείς. Η κ. Δέσποινα Πικοπούλου, η οποία λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί στην παρουσίαση, είναι αρχαιολόγος-μουσειολόγος και μέλος της ομάδας μουσειολογικού σχεδιασμού του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα. Η Φωτεινή Κωστάκου, με καταγωγή από τους Αγίους Θεοδώρους Δήμου Αλμυρού, είναι αρχαιολόγος, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul Valéry Montpellier III και D.E.A Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Ακολούθησε προβολή βίντεο με τίτλο «Το Κατορθωμένο Σώμα», που είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα του ποιητή και αναφέρεται στην κοσμοθεώρησή του. Έπειτα η συντονίστρια της εκδήλωσης διάβασε κείμενο της κας Αθηνάς Βογιατζόγλου, η οποία γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Ακολούθησε εισήγηση από τον Δημοσθένη Χρ. Σταυριανό, βαρύτονο, ο οποίος μίλησε για τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας που συνεχίζει μετά από 3.000 χρόνια και μένει ζωντανή, καθώς και για τη δύναμη της ποίησης. Σημείωσε δε ότι στην Ελλάδα παράγονται 400 ποιήματα την ημέρα, αριθμός που δείχνει το μεγάλο πάθος του λαού μας για αυτό το είδος τέχνης. Ακολούθησε απόσπασμα της όπερας «Άγγελου Μούσες» σε λιμπρέτο Φωτεινής Κωστάκου και με μουσική Δημήτρη Καθαρόπουλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο από τον μικρό Χρήστο Σταυριανό και απαγγελία ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού από την Κατερίνα και την Ιωάννα Καρόκια, την Φαίδρα και τον Άρη Χατζηπλή και την Μαρία Πάβλοβα από την Ουκρανία.

Οι διοργανώτριες ευχαρίστησαν τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και έδωσαν ραντεβού για την 28η Μαΐου, ημέρα του μεγάλου αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή.


Σχετικά Άρθρα

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Στα παιχνίδια του Πρωτεσίλαου που παρακολουθήσαμε τη φετινή σεζόν στο γήπεδο του Πτελεού, μάς έκανε εντύπωση…