• 22 Μαρτίου, 2023

Χρ. Μπουκώρος: Αναγκαίες ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες και συνταξιούχους

Χρ. Μπουκώρος: Αναγκαίες ρυθμίσεις για          	   χιλιάδες  οφειλέτες και συνταξιούχους

Τόνισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την επαναφορά  των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και τους Δήμους καθώς και την οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη μηνιαία σύνταξή τους, ενισχύει τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια προς στήριξη των πολιτών, λόγω και της πολυμέτωπης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.Ειδικότερα ο βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται «για αναγκαία μέτρα που δε μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες απολύτως, είναι όμως λογικά μέτρα τα οποία ανακουφίζουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους σχολιάζοντας ότι «η σχετική διάταξη μπορεί θεραπευτικά να λειτουργήσει εν μέρει και μόνο, διότι το ζήτημα της θέσπισης της προσωπικής διαφοράς από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με το γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει συνταξιούχους δύο κατηγοριών.Έρχεται λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση, συνεχίζοντας μία σειρά θετικών ρυθμίσεων τα τελευταία 4 χρόνια, με μια εφάπαξ καταβολή, η οποία θα δοθεί στις 31 Μαρτίου 2023, ύψους 200-300 ευρώ και η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Η ενίσχυση αφορά 1.000.000 συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. που δεν έλαβαν αύξηση της μηνιαίας σύνταξής τους – πρόκειται περίπου για 850.000- ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από 7% -πρόκειται περίπου για 250.000-.Με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος τα καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, υπογραμμίζοντας ότι «το άρθρο 3, προβλέπει την επανένταξη στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και στη ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για τυχόν υπολειπόμενες φορολογικές οφειλές και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων -οι οποίες χάθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023- με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και το άρθρο 4 προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης

 

Σχετικά Άρθρα