• 18 Μαρτίου, 2023

«Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό»: Παρουσίαση βιβλίου για τον Έλληνα ποιητή στον Πτελεό – Δράση μαθητών του Δήμου

«Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό»: Παρουσίαση βιβλίου για τον Έλληνα ποιητή στον Πτελεό – Δράση μαθητών του Δήμου

Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου θα λάβει χώρα στον Πτελεό σήμερα Σάββατο κι εντάσσεται στο πλαίσιο μις ευρύτερης δράσης στην οποία συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείου Αχιλλείου σχετικά με τον σπουδαίο ποιητή μας.

Ειδικότερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πτελεού, σήμερα Σάββατο στις 18:30, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πτελεού γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ποίησης (που είναι στις 21/3) και διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής» που έγραψαν οι Φωτεινή Κωστάκου και Δέσποινα Πικοπούλου. Εισηγητής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου θα είναι ο Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, Βαρύτονος, Καλλιτεχνικός Δ/ντης Δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής.

Η μελετήτρια του Σικελιανού από τους Αγίους Θεοδώρους
Σημειώνουμε πως η Φωτεινή Κωστάκου έλκει την καταγωγή της από τους Αγίους Θεοδώρους. Είναι μελετήτρια του Άγγελου Σικελιανού, διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Paul Valéry Montpellier III – Γαλλία), απόφοιτος της Σχολής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Φιλοσοφική Σχολή – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), κάτοχος DEA Λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο της Γρανάδας) καθώς και πτυχίου Κλασικού Πιάνου (Εθνικό Ωδείο).

Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα εικαστικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής και μαριονέτας. Παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη και στον σύγχρονο χορό. Εργάστηκε ως φιλόλογος, αρχαιολόγος, επιστημονική ερευνήτρια για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ καθώς και στο πρόγραμμα «Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό» της Artogether, ενώ το 2021 διoρίστηκε ως φιλόγογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και παραμυθιών, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.

Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η Ράνια Θεοδωρογιάννη. Με καταγωγή από το Αχίλλειο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία-Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος) και έκανε μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris 1-Nanterre του Παρισιού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο στο ΕΚΠΑ σχετικά με τον κινηματογράφο. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα δύο βιβλίων με θέμα την ιστορία του Πτελεού, το 2018 διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Βίκτωρα Κοντονάτσιου, “Μνήμες Χαμάκως” και το 2021 διοργάνωσε για λογαριασμό του Συλλόγου Νέων Πτελεού την έκθεση “Ιστορία του Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου” στην Παραλία Πτελεού. Από το 2009 ασχολείται με το παιδικό θέατρο και ανέβασε παιδικές παραστάσεις με ομάδες που είχε στον Πτελεό και τον Αλμυρό.

Η κίνηση «Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, έναν ονειροπόλο ποιητή»
Ο Άγγελος Σικελιανός είναι ένας από τους μείζονες Έλληνες ποιητές, το έργο του οποίου χαρακτηρίζεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. Η Φωτεινή Κωστάκου πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Άγγελου Σικελιανού και έπειτα σε συνεργασία με την μουσειολόγο-αρχαιολόγο Δέσποινα Πικοπούλου ανέλαβαν την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος «Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό» της ARTOGETHER – TEXNH ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΤΡΙΑ που εκπονήθηκε με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά δύο έντυπα, το παραμύθι «Ένας ποιητής ταξιδεύει…» (Εκδ. Ελληνοεκδοτική) που βασίζεται στην ποίηση και το έργο του Άγγελου Σικελιανού κι ένα διαδραστικό φύλλο δράσεων «Στο σπίτι του ποιητή» για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα καθώς κι επιπλέον, ψηφιακές εφαρμογές και εικαστικές δράσεις.

Στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς προχώρησαν στην επανέκδοση του βιβλίου «Ένα ποιητής ταξιδεύει…» με το νέο τίτλο: «Άγγελος Σικελιανός – Ένας ονειροπόλος ποιητής» (2022, εκδ. Ελληνοεκδοτική) ενώ ακολούθησε και η παρουσίαση της όπερας «Του Άγγελου Μούσες» για μεγάλους και παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Οκτώβριος 2022) που βασίζεται στο εν λόγω βιβλίο με βασικούς συντελεστές τη Φωτεινή Κωστάκου και τον Δημοσθένη Χρ. Σταυριανό.

Η Φ. Κωστάκου συνδέεται φιλικά με τη Ράνια Θεοδωρογιάννη που κατοικεί στον Πτελεό και έχει ενεργό δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής εδώ και 13 χρόνια. Οι παραπάνω δράσεις, σε συνδυασμό με την ανάγκη να διοχετευτούν οι γνώσεις για τον ποιητή σε ένα πιο ευρύ κοινό, δημιούργησαν την κίνηση «Ανακαλύπτοντας τον Άγγελο Σικελιανό, έναν ονειροπόλο ποιητή». Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, αφιλοκερδούς χαρακτήρα που στόχο έχει τη δημιουργία αφιερώματος στον μεγάλο ποιητή. Στην κίνηση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν σχολεία με σκοπό τη συνεργασία τους με φορείς της σχολικής και τοπικής κοινότητας, όπως ο Σύλλογος Γονέων, θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένες προσπάθειες σε μια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 27 Μαΐου 2023 στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Πτελεού.

Η δομή του αφιερώματος διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Όπερα για μεγάλους και παιδιά, πλαισιωμένη με δραματοποίηση από θεατρικές ομάδες του Αλμυρού, Πτελεού και Σούρπης.
  2. Παρουσίαση του βιβλίου «Άγγελος Σικελιανός – Ένας ονειροπόλος ποιητής» των Φ. Κωστάκου και Δ. Πικοπούλου, με απαγγελία στίχων του ποιητή από μαθητές του Δημοτικού σχολείου Πτελεού.
  3. Έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού, με τη συμμετοχή των Νίκου Μεταξιώτη, Δημήτρη Ντούκα και Iva Pavlova.
  4. Δημιουργία κατασκευών από Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια του Δήμου Αλμυρού, με βάση τους στίχους, τα σύμβολα και τους μύθους που χρησιμοποιεί ο ποιητής.

Δράσεις για τους μαθητές κι αδελφοποίηση σχολείων
Η συμμετοχή των σχολείων σε αυτή την κίνηση θα δώσει  μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη σκέψη και τη γραφή του Άγγελου Σικελιανού. Στόχος είναι τα σχολεία να γίνουν μέρος μιας μεγάλης αφιλοκερδούς προσπάθειας που θα ενσαρκώνει το εξαιρετικά επίκαιρο όραμα του ποιητή για ειρήνη, συναδέλφωση, ενότητα των ανθρώπων και αρμονία με το περιβάλλον προκειμένου να γίνουν κοινωνοί των ιδεών του. Παράλληλα με τις διάφορες δράσεις που θα αναπτύξουν τα σχολεία, προτείνεται ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης που προωθεί καλές πρακτικές σχετικά και στο οποίο θα συμμετάσχουν το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Ν. Αττικής, το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς Ν. Αττικής, το Γυμνάσιο Πτελεού Ν. Μαγνησίας και το Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου Ν. Μαγνησίας με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί το συνεργατικό πνεύμα και να αναδειχθούν τα ταλέντα, οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών.


Σχετικά Άρθρα

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Οι γυναίκες του Πτελεού αγαπούν να βλέπουν ποδόσφαιρο!

Στα παιχνίδια του Πρωτεσίλαου που παρακολουθήσαμε τη φετινή σεζόν στο γήπεδο του Πτελεού, μάς έκανε εντύπωση…