• 28 Φεβρουαρίου, 2023

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Νίκο Χαυτούρα, υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Νίκο Χαυτούρα, υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ

Μίλησε για τους αγώνες του για τη δημόσια υγεία, τον λαό της Μαγνησίας, τη δημιουργία της νευροχειρουργικής κλινικής στον Βόλο και την επιλογή της παράταξης του ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο των εκλογών η εκπομπή μας Laos Online φιλοξένησε τον κύριο Νίκο Χαυτούρα, υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας με το ΠΑΟΣΚ Κίνημα Αλλαγής. Δείτε το βίντεο της συνέντευξης ή διαβάσετε τα κυριότερα μέρη αυτής.

Ο κύριος Χαυτούρας εκτός από την ανθρωπιστική του συνεισφορά ως Διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου επιθυμεί να προσφέρει στους συμπολίτες του αρωγή και από το πολιτικό βήμα για δεύτερη φορά. Υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών και Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, Δημοτικός σύμβουλος Βόλου από το 2011 έως το 2019, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Εταιρείας Σπονδυλικής στήλης, μέλος Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, συμμετοχή στους Γιατρούς του Κόσμου και μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας. Επίσης υπήρξε μέλος και σε άλλες επιστημονικές εταιρείες όπως η Αγγειακών Εγκεφαλικών και Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που πρέπει να έχει ένας επιστήμονας.

Κύριε Χαυτούρα, είναι καινούργια η Νευροχειρουργική Κλινική. Τι συνέβη εκεί, γιατί παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα;

Στην αρχή της  πορείας μου, στα πλαίσια της ειδικότητας, ξεκίνησα από το Πανεπιστημιακό στο Ρίο στην Πάτρα και συνέχισα στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας από το 2000, όπου και τελείωσα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια από τότε που επέστρεψα στην πατρίδα του τον Βόλο, δεν υπήρχε Νευροχειρουργική Κλινική. Υπήρχε μόνο ένας νευροχειρουργός ο οποίος συνήθως ερχόταν από την Θεσσαλονίκη ή από τη Λάρισα ο οποίος καλούνταν σε διάφορες περιπτώσεις. Πολλοί δεν θέλανε να αναπτυχθεί η νευροχειρουργική, μια ειδικότητα που την έχουν μεγάλη ανάγκη οι πολίτες, μια μάχιμη ειδικότητα που αντιμετωπίζει κακώσεις του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και άλλες παθήσεις νευρολογικής φύσεως. Είναι πολύ σημαντική για τον ασθενή η παρουσία νευροχειρουργού και ενός οργανωμένου τμήματος την πρώτη «χρυσή» ώρα. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε.

Δηλαδή συγκρουστήκατε με το κατεστημένο;

Συγκρούστηκα με το κατεστημένο, υπήρξαν αντιδράσεις γιατί κάποιοι είχαν διάφορες σχέσεις με Καθηγητές ή Διευθυντές… Ήρθαν κι άλλοι νευροχειρουργοί αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν νευροχειρουργική κλινική. Και δεν το λέω αυτό για να ευλογήσω τα γένια μου, το λέω γιατί είναι η πραγματικότητα. Συγκρούστηκα πάρα πολύ γιατί είδα την αναγκαιότητα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς τόσα χρόνια κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι στη ζωή εάν υπήρχε η νευροχειρουργική. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το επείγον.

Υπάρχει πάρα πολύ καλή μαρτυρία για τη δουλειά σας στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στο συνάνθρωπο και βέβαια σαν ομάδα χειρουργούμε ένα 80-90% ποσοστό περιστατικών, μόνο ένα 10% χρειάζεται τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα που κάνουμε εδώ στο Νοσοκομείο του Βόλου που δεν γινόταν ποτέ, ούτε μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι μπορούν να γίνουν. Αναφέρω ένα πρόσφατο περιστατικό όπου ένας μοτοσυκλετιστής έπεσε στον γκρεμό και θα έμενε σίγουρα τετραπληγικός, έγινε μια μεγάλη επέμβαση και το θαύμα, αυτός ο ασθενής είναι πάρα πολύ καλά. Πολλά περιστατικά με παθήσεις στη σπονδυλική στήλη που οι ασθενείς αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Λάρισα, τώρα τα χειρουργούμε στον Βόλο.

Στην ερώτηση γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν τον Νίκο Χαυτούρα, τι θα τους λέγατε;

Πάνω απ’ όλα για τον κάθε άνθρωπο είναι οι πράξεις του. Και οι πράξεις οι δικές μου είναι μια ζωή ένας αγώνας. Και σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, αγώνας στη δημόσια υγεία, αγώνας για τους συναδέλφους, αγώνας για τον λαό της Μαγνησίας μέσα από τη συνδικαλιστική μου δράση. Θέλω την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου γιατί έχω μάθει να μην συμβιβάζομαι, έχω μάθει να αγωνίζομαι, γνωρίζω ότι υπάρχει και κόστος μετά από αναπόφευκτες συγκρούσεις και βέβαια επειδή ασχολούμαι με τα κοινά για να αφήσω ένα καθαρό αποτύπωμα, ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Και ως δημοτικός σύμβουλος δεν συμβιβάστηκα. Πιστεύω ότι είμαι με το σωστό και το δίκαιο και με τις αρχές τις δημοκρατικές και τις αξίες που έχω, μπορώ να βοηθήσω τον πολίτη για ένα καλύτερο αύριο.

Γιατί επιλέξατε τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής;

Οι συγγενείς της μητέρας μου ήταν δεξιοί, οι συγγενείς του πατέρα μου αριστεροί, δηλαδή έχω βιώματα κι από τις δύο παρατάξεις. Κατέληξα στο ΠΑΣΟΚ και βαφτίζω τον εαυτό μου κεντροαριστερό. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έφερε μεγάλες αλλαγές, γιατί το ΠΑΣΟΚ έφερε το ΕΣΥ, έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο. Το οποίο ΕΣΥ τώρα διαλύεται, όχι μόνο από αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ που έδειχνε πως είχε κοινωνικό πρόσωπο αλλά στις πράξεις συμβιβάστηκε για το μνημόνιο, συμβιβάστηκε και στην υγεία κι έφερε το μπλοκάκι. Την κερκόπορτα για τη σύμπραξη ιδιωτικού-δημοσίου τομέα την άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνεχίζει το έργο αυτό η Νέα Δημοκρατία. Η υγεία έχει γίνει ένα αγαθό για λίγους, αγαθό πολυτελείας κι αυτό βέβαια εγώ όσο μπορώ με τις δυνάμεις μου, από οποιοδήποτε μετερίζι, θα παλέψω και θα αγωνιστώ μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος που ορκιζόμασταν στο στρατό και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση.

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε κάποιες προτεραιότητες. Το πρώτο που είπε ήταν η αναγέννηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Το ΕΣΥ το δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιώργο Γεννηματά και τώρα εμείς θα το αναγεννήσουμε πάλι. Διαλύεται και θα το αναγεννήσουμε, θα το στηρίξουμε. Είναι η ταυτότητά μας και σαν ΠΑΣΟΚ είναι το πλεονέκτημά μας σε σχέση με άλλες παρατάξεις,. Εμείς το φτιάξαμε και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάναν κάτι να το θωρακίσουν και διαλύεται, πάμε προς την ιδιωτικοποίηση. Στο ΕΣΥ πάνω π’ όλα και πολύ σημαντική είναι η πρωτοβάθμια. Εσείς που είστε σε μια περιοχή εδώ, σε μια δυνατή επαρχία, δυστυχώς οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας όλο και συρρικνώνονται. Έχουμε δώσει αγώνες για τον Αλμυρό, δεν είναι λύση να παίρνεις τους γιατρούς από το Κέντρο Υγείας, αυτό είναι αποδόμηση. Στην πρωτοβάθμια είναι και η πρόληψη, η οικονομία της υγείας γίνεται μέσα από την πρόληψη, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στο μενού κι αυτής της κυβέρνησης.

Ο κος Ανδρουλάκης μίλησε για καλές θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.

Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η χώρα με επιδοματική πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία που είναι μια κυβέρνηση του ιδιωτικού τομέα, θεωρητικά της ανάπτυξης αντιγράφει την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Πού θα πάει αυτό; Δεν γίνεται δίχως ανάπτυξη. Ο πρόεδρός μας κος Ανδρουλάκης το λέει και το ξαναλέει: υπάρχει πρόγραμμα μέσα από τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή, να υπάρξει ανάπτυξη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το προϊόν της ελληνικής γης. Να υπάρξει μια στρατηγική αρωγής προς τους αγρότες, κάτι που δεν γίνεται τώρα και οι νέοι για να μείνουν στην επαρχία, υπάρχει πρόβλημα σημαντικό με την κατοικία. Πώς ένας νέος με αυτές τις συνθήκες θα παντρευτεί, πώς θα φτιάξει ένα νοικοκυριό; Για αυτό εμείς πρώτοι μιλήσαμε για την κοινωνική κατοικία και είναι στο πρόγραμμά μας να γίνει πράξη. Προσπάθησε η κυβέρνηση να μας αντιγράψει αλλά περιμένουμε να το δούμε. Από τη μία ταυτίζεται αλλά από την άλλη, άνοιξε ο χορός με δικαστική βούλα για τους πλειστηριασμούς, άρα κάπου στρουθουκαμιλίζει.

Ο κος Ανδρουλάκης συζητάει τη θέση του κόμματος σε περίπτωση συγκυβέρνησης και θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ακουστούν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλος πολιτικά σε εσάς είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εγώ πιστεύω ότι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για τον λαό. Και οι αντιεργατικοί νόμοι του Κατρούγκαλου, και τώρα με τους πλειστηριασμούς και το ΕΣΥ, όλα δείχνουν πως το αποτύπωμα στον πολίτη είναι το ίδιο. Ο πολίτης φτωχοποιείται συνεχώς, η αγοραστική του δυνατότητα μειώνεται συνεχώς, άρα για εμάς οι πολιτικές και των δύο είναι ίδιες. Σίγουρα υπήρχε μεγάλη κρίση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με το αφήγημα «κανένα σπίτι στον τραπεζίτη», το αφήγημα αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο, το ότι με μια υπογραφή θα καταργηθεί το μνημόνιο, ήταν ανακόλουθος. Γιατί ο πολίτης να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί να τον ξαναεμπιστευτεί; Ανακόλουθος ήταν και για το ΕΣΥ που έλεγε για μόνιμες προσλήψεις και δεν έκανε… Ανακόλουθος γιατί άφησε τη χώρα μας με 600 κλίνες ΜΕΘ. Ανακόλουθος γιατί έφθασε να υπογράψει το μπλοκάκι και το συνέχισε η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τη μεγάλη παράταξη του ΠΑΣΟΚ που έκανε πράξεις. Πράξεις για τον αγρότη που είδε μια άλλη μέρα, για το ΕΣΥ που δημιούργησε και μπορεί να μείνει ο πολίτης στην επαρχία, με το ΑΣΕΠ έφερε την αξιοκρατία, άκουσε το φεμινιστικό κίνημα και έκανε πολύ μεγάλα βήματα εκεί, αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, ο συνεταιρισμός θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και πολλά άλλα.

Στον επίλογο της συνέντευξης, ο κος Χαυτούρας αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στους «Γιατρούς του Κόσμου» όταν είχε βρεθεί στο εμπόλεμο Κόσοβο κι ολοκλήρωσε λέγοντας πως «το πνεύμα αλληλεγγύης το έχω μέσα μου κι όποτε χρειάζεται βοηθώ. Είναι σημαντικό το αποτύπωμα που αφήνουμε στην κοινωνία με τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας και έτσι συνεχίζω να πορεύομαι».


Σχετικά Άρθρα

Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή: Τρέμω στην ιδέα μιας Ευρώπης που θα έχει χάσει τις αξίες,  την αλληλεγγύη, τη συνοχή της

Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή: Τρέμω στην ιδέα μιας Ευρώπης που θα έχει χάσει τις αξίες,  την αλληλεγγύη, τη συνοχή…

Ένας από τους σταθμούς της επίσκεψης της κας Κατερίνας Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή στον Αλμυρό, το πρωί της Παρασκευής…
Αποτίμηση της περιοδείας του Λ. Καρχιμάκη στη Θεσσαλία

Αποτίμηση της περιοδείας του Λ. Καρχιμάκη στη Θεσσαλία

Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών στο πλαίσιο της Ευρωβουλής προκειμένου να στηριχτεί ουσιαστικά η πολύπαθη Θεσσαλία επικέντρωσε…
Περιοδεία της υποψ. Ευρωβουλευτή Σούλας Βακουφτσή στην περιοχή του Αλμυρού

Περιοδεία της υποψ. Ευρωβουλευτή Σούλας Βακουφτσή στην περιοχή του Αλμυρού

Η Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κερασίνα (Σούλα) Βακουφτσή θα πραγματοποιήσει περιοδεία το Σάββατο 18/5. Το πρωί…