- 28 Φεβρουαρίου, 2023
Γιατί τα 3 τουλάχιστον από τα 10 πιλοτικά πλωτά ΦΒ γίνονται στον Δ. Αλμυρού; Γράφει η Ζωή Ράππου
Το ΔΣ δήμου Αλμυρού στην προσεχή συνεδρίαση καλείται για δεύτερη φορά να διατυπώσει γνώμη επί χωροθέτησης πιλοτικού πλωτού ΦΒ μέσα σε διάστημα 15 ημερών.
Αυτή τη φορά στον όρμο Σούρπης και πιο συγκεκριμένα σε μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή. Είναι ένα παράκτιο έλος με αλμυρό και υφάλμυρο νερό που αποτελεί φυσικό υγροβιότοπο και φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Πρόκειται για ένα οικοσύστημα μεγάλης φυσικής και οικολογικής αξίας που αποτελεί σημαντικό καταφύγιο στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών.
Εντύπωση προκαλεί ότι από τα 10 πλωτά πιλοτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων ΦΒ, μέρος Δ΄) τα 3 τουλάχιστον προορίζονται για τον Δ. Αλμυρού.
Ο πιλοτικός χαρακτήρας απαλλάσσει από την υποχρέωση
- λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων,
- περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων,
- την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Επιπροσθέτως, η χωροθέτηση Π.Θ.Π.Φ.Σ. επιτρέπεται και στις Ζώνες Προστασίας και Διαχείρισης χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, εφόσον δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Ποιος εγγυάται την ακεραιότητα του υγροβιότοπου;
Ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις της χλωρίδας-πανίδας άμεσα εξαρτώμενης από τον υγροβιότοπο;
Πώς είναι δυνατόν να χωροθετούνται ΑΠΕ σε καταφύγια άγριας ζωής;
Πώς είναι δυνατόν προστατευόμενες περιοχές με Προεδρικό Διάταγμα και διεθνείς συνθήκες να απειλούνται από τη λαίλαπα των ΦΒ;
Ακριβώς γι’ αυτό χαρακτηρίζονται πιλοτικά. Διότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος πριν δοκιμαστούν.
Εφαρμόζονται δοκιμαστικά για να διαπιστωθεί η πληρότητά τους και να γίνουν στο μέλλον οι απαραίτητες αλλαγές / βελτιώσεις.
Το γεγονός ότι πρόκειται για ΑΠΕ δεν αναιρεί την υποχρέωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, ειδικά όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμοι εισηγούνται αρνητικά.
Επιβάλλεται η εγκατάσταση ΦΒ και ζητείται η απλή -εντός 30 ημερών- γνωμοδότησή τους.
Τελικά η φωνή των τοπικών κοινωνιών έχει σημασία;
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ προφανώς είναι επιθυμητή, αλλά πρέπει να συντελείται με περιβαλλοντικά κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις και να προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της περιοχής όπου θα εγκατασταθούν.
Γιατί στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η εξέταση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα μαζί με το κοινωνικό συμφέρον.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας, για χάρη της οποίας επιδιώκεται με κάθε τρόπο η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ΑΠΕ σε βουνά, δάση λίμνες, υγροβιότοπους.
Οι υγροβιότοποι μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες νερού ενώ στην ξηρασία απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση έλλειψης νερού.
Αυτή τη φορά η αντίδραση πρέπει να είναι δυναμική.
Η ανοχή, η ολιγωρία, η έλλειψη προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για τον τόπο μας και την κληρονομιά μας υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας.
Αυτή η λογική του κέρδους σε βάρος της φύσης σε συνδυασμό με την αδιαφορία μας πλήττουν θανάσιμα τον υγροβιότοπο, υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά, ενώ μειώνεται η έκτασή του.
Δωρίζουμε και μάλιστα χωρίς τη θέλησή μας το φυσικό μας περιβάλλον, τις παραλίες μας, τη θάλασσά μας.
Δήμοι, ενεργοί πολίτες, σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα ενεργοποιούνται με την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για
- την ακύρωση έργων μη συμβατών με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας και
- την ανάδειξη με οικολογικό τρόπο ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος των περιοχών, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής οικολογικής αειφορικής διαχείρισης.
Ο δήμος Κ. Εύβοιας θεωρώντας βάναυση και εκτός ορίων κακοποίηση του φυσικού του πλούτου δραστηριοποιήθηκε δυναμικά και αποτελεσματικά απέναντι στην εγκατάσταση ΦΒ στον υγροβιότοπο Λιβάδι.
Γιατί όχι και εμείς;
Μπορούμε να διεκδικήσουμε ως δήμος τρόπους αξιοποίησης του φυσικού κάλλους της περιοχής μας προωθώντας και θέτοντας ως προτεραιότητα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με την παράλληλη στήριξη των αλιέων, οι οποίοι πλέον δε θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.