• 6 Φεβρουαρίου, 2023

Χρ. Τριαντόπουλος από την εκπομπή Laos Online: Δεν υπάρχει κόφτης στο να βελτιώνεις τα πράγματα

Χρ. Τριαντόπουλος από την εκπομπή Laos Online: Δεν υπάρχει κόφτης στο να βελτιώνεις τα πράγματα

Στην τελευταία εκπομπή μας φιλοξενήσαμε τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Ακολουθούν το βίντεο της εκπομπής, αλλά και μεγάλο μέρος της συνέντευξής μας:

Γεμάτη τριετία για εσάς κύριε Υφυπουργέ. Θα θέλαμε μια αναφορά στο ταξίδι στις θέσεις, στα οφίτσια που αναλάβατε.

Ξεκίνησα με την ανάθεση του Πρωθυπουργού να αναλάβω την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών… Έτσι, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο ενώ ήμασταν στην περίοδο των πολύ-κρίσεων. Μια από τις κρίσεις που ενεπλάκην άμεσα ήταν αυτή της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου έπρεπε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και με ένα δημόσιο που είχε και εκείνο τις αρνητικές του επιπτώσεις και τους περιορισμούς από την πανδημία, έπρεπε να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τα εργαλεία που θα στήριζαν την οικονομία,  τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις.

Την εκπομπή μπορείτενα παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ: https://www.facebook.com/LaosTisMagnisias/videos/938187764027118

Παράλληλα με αυτά, έπρεπε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τότε στο Υπουργείο Οικονομικών είχα τη διαχείριση της στήριξης των επιχειρήσεων. Πάντα υπάρχει ένας μεταρρυθμιστικός οίστρος, να αλλάξουμε τα πράγματα, να τα κάνουμε καλύτερα. Αναλάβαμε τότε στο κομμάτι της διαχείρισης και της στήριξης που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. Υπήρχε να θεσμικό πλαίσιο, όπου έπαιρναν λίγα χρήματα και 4-5 χρόνια μετά τη φυσική καταστροφή. Έπρεπε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κόφτης στο να βελτιώνεις τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό κάναμε και στην πανδημία, έχοντας συχνή επικοινωνία και τακτικές επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, με τον εμπορικό κόσμο, με τους εργαζόμενους. Αυτό που κάνουμε και στις φυσικές καταστροφές ακούγοντας πάντα και τις ανάγκες των πληττόμενων, φέρνοντας μπροστά τη νέα φιλοσοφία η οποία εκπορεύεται πρώτα απ’ όλα από τον Πρωθυπουργό, η στήριξη να είναι δίκαιη, να πηγαίνει σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη και να είναι γρήγορη, παράλληλα με τις αποκαταστάσεις στις υποδομές.

Η πρώτη μεγάλη εμπειρία της εμπλοκής μου με τις φυσικές καταστροφές ήταν ο Ιανός, όπου βρέθηκα κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μαγνησία που είχε μεγάλες καταστροφές κι βεβαίως και στην Καρδίτσα και αλλού…

Τότε ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε να διαχειριστώ τη διαδικασία των αποκαταστάσεων ως ειδικός γραμματέας. Το αν πήγε καλά ή όχι μετά από μια αρνητική εξέλιξη δεν είναι ωραίο να το λέμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τρόπο που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αυτή η νέα φιλοσοφία που είχαμε και ονομάζουμε κρατική αρωγή, έγινε πράξη. Ήρθαμε να διαψεύσουμε τους πολίτες ευχάριστα. Είχαν συνηθίσει να έρχονται οι κάμερες, να έρχονται οι πολιτικοί, να κάνουν παχυλές ανακοινώσεις, να φεύγουν οι πολιτικοί, να φεύγουν οι κάμερες και να μη ξανάρχονται…

Έχουμε παράπονα από συντοπίτες μας για τις αποζημιώσεις του Ιανού. Έχουμε δημοσιεύσει σχετικά δελτία τύπου σας. Ας πούμε και μέσα από την εκπομπή μας εάν υπάρχει κάτι νεότερο.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις κάποιοι βγήκαν εκτός διαδικασίας είτε γιατί δεν πληρούσαν κριτήρια, είτε γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος, δεν κατατέθηκε. Για όσους βγήκαν εκτός διαδικασίας σ’ αυτό που είχε θεσπιστεί, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας η οποία θα συλλέξει ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις. Πάντα στις διαδικασίες αποζημιώσεων υπάρχουν και κάποιες «ουρές», όπως κάποιος που δεν έφερε ένα χαρτί με την προβλεπόμενη διαδικασία. Γι΄αυτό και εξελίσσουμε τις διαδικασίες με την ιστοσελίδα που φτιάξαμε κτλ… Αυτό που κάναμε με την αναβάθμιση του έργου που κάνουμε σε επίπεδο Υφυπουργού δίπλα στον Πρωθυπουργό είναι να πάρει ένα ευρύτερο συντονιστικό ρόλο, άρα να διαχειρίζεται όλα τα εργαλεία μετά από φυσικές καταστροφές και να έχουμε και την ιστοσελίδα της κρατικής αρωγής.

Χρειάζεται γι’ αυτό μια ευρύτερη συνεργασία… Δεν είναι one man show…

Όλο το σχήμα είναι κάτω από την ομπρέλα της κυβερνητικής επιτροπής της κρατικής αρωγής που εμπλέκονται όλα τα σχετιζόμενα υπουργεία. Έχουμε μια τρομερά καλή συνεργασία, συνεδριάζουμε κάθε εβδομάδα. Δεν αφήνουμε τίποτε σε εκκρεμότητα, με παρεμβατικές αποφάσεις. Δηλαδή προτείνουμε αλλαγές στο νόμο, τροπολογίες…

Θέλω να πω κάτι, και νομίζω ότι αυτό με συνοδεύει. Δεν υπάρχει καμία δυσανεξία στην αλλαγή. Ο στόχος μας είναι να αλλάζουμε. Όταν ο νόμος, ή μια υπουργική απόφαση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, θα αλλάζει… Τελεία…

Έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε τέτοια εμπειρία και τέτοια τεχνογνωσία, που με μεγάλη ευκολία, τεκμηριώνουμε το δίκαιο, το νόμο, το τι πρέπει να γίνει… Αυτό το έχουμε κάνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Στη φιλοσοφία που εργαζόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε όχι μόνο έργα αποκατάστασης, αλλά τα έργα να είναι υποδομής, ανθεκτικά… να μένουν… Όπως η γέφυρα στο Χολόρεμα… έγινε μια καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν… Για αυτά τα καλύτερα έργα διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αλλαγής που έγινε, είναι ότι προσεγγίζουμε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις. Άρα ως τέτοιες τις αποζημιώνουμε στα πλαίσια των φυσικών καταστροφών. Και αυτό επιτρέπει να δίνονται πόροι ή να καλύπτονται στοιχεία του ενεργητικού που πριν δεν καλύπτονταν…

Στο τρίπτυχο που και εσείς παρουσιάζετε, πρόληψη – αντιμετώπιση – εθελοντισμός, κατανοούμε τι έγινε στο κομμάτι της αντιμετώπισης. Στο κομμάτι της πρόληψης τι έχει γίνει; Τι σχέδιο υπάρχει;

Η διαδικασία που κινείται είναι αυτή που κινείται μέσα από τους μετεωρολόγους… Το 112 που κάποτε θεωρούνταν κάτι πολύ δύσκολο, τώρα είναι κάτι τετριμμένο. Γίνονται πάρα πολλά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Έχουμε το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών. Το πρόγραμμα που τρέχει περίπου στα 2 δις από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που έχει έμφαση στην πρόληψη. Υπογραμμίζω πάντα ότι ο μόνος τρόπος να έχουμε πολύ λιγότερες απώλειες από αυτές που έχουμε, είναι η πρόληψη, πρόληψη και πάλι πρόληψη. Γι’ αυτό διαθέτουμε πόρους σ’ αυτή την κατεύθυνση…

Χρειάζονται βοήθεια οι Δήμοι… Έχουμε και αυτό το αγκάθι του σχεδίου Δάρδανος, που κάποιες περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν προσαρμόστηκαν ή και άργησαν… Δεν έχουν σίγουρα το προσωπικό να το τρέξουν αυτό. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί που έρχονται στην εκπομπή μας, παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να το σηκώσουν αυτό.

 Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξελίσσεται η αυτοδιοικητική δομή στη χώρα μας… Καποδίστριας, Καλλικράτης και συνεχίζεται. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι Δήμοι σιγά-σιγά να προσαρμοστούν. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών τρέχει διαδικασίες για να στελεχωθούν οι Δήμοι. Θα πρέπει οι συνέργειες μεταξύ των Δήμων να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και ο Αλμυρός είναι ένα παράδειγμα. Συνεργάστηκε με εταιρεία του Δήμου Λαμίας για τις μελέτες και τα έργα… Η ενίσχυση σε έργα και υποδομές σ’ αυτή την τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προηγούμενο… Τρέχουν πολλά έργα και με μεγάλη χρηματοδότηση.

Στην περίπτωση της Μαγνησίας συμβάλει και πολύ η συνεργασία της Περιφέρειας, Αντιπεριφέρειας με τους Δήμους.

Έχετε κάνει πολλές εκδηλώσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της Μαγνησίας. Υπάρχουν όμως διαφωνίες για την αξιοποίηση, όπως π.χ. του αεροδρομίου. Είναι έτοιμη η Μαγνησία να προχωρήσει αναπτυξιακά σ’ αυτό που η πολιτική σας προσπαθεί;

Όχι μόνο προσπαθεί, αλλά δρομολογεί και υλοποιεί. Αυτή τη στιγμή η Μαγνησία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάδειξής της σε ισχυρό, κομβικό, οικονομικό, κοινωνικο-πολιτικό παίκτη, με μια διεθνή εμβέλεια. Η Μαγνησία έχει ρόλο… όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στο σχεδιασμό που υλοποιείται… Στόχος μου και όραμα μεσο-μακροπρόθεσμο είναι η Μαγνησία να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια. Να περνούν από εδώ εμπορεύματα. Η Μαγνησία είναι στο κέντρο της Ελλάδος και έχει όλες τις υποδομές να το πράξει και δρομολογούμε να αναπτύξει και καλύτερες. Σ’ αυτή τη δικτύωση ανάπτυξης, κομβικό ρόλο έχει το αεροδρόμιο, αλλά και η σιδηρογραμμική γραμμή που κάποτε ήταν όνειρο επί χάρτου…

Σε συνεργασία που είχαμε και με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, στόχο έχει η γραμμή να περνάει από Αερινό όπου εκεί ο Δήμαρχος σε συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και με την ΕΤΒΑ, προχωράει στις μελέτες για να γίνει εμπορευματικό κέντρο στο Αερινό και μια βιο-οικονομική ζώνη στον άγιο Γεώργιο… Από εκεί θα διέρχεται η γραμμή του τρένου, θα βρίσκει το κόμβο λατομείου και θα συνεχίζει στο λιμάνι που και αυτό βρίσκεται μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ σε τροχιά αξιοποίησης… Παράλληλα το υπερταμείο δουλεύει την αξιοποίηση του αεροδρομίου, το οποίο είναι το μόνο από τα 22 που θα αξιοποιηθούν που έχει τα χαρακτηριστικά να αναπτύξει και εμπορευματική διάσταση… Δεν υπάρχει άλλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Άρα θα μπορέσει παράλληλα με την επιβατική κίνηση, η οποία είναι δεδομένη, να αναπτύξει και μια εμπορευματική δραστηριότητα, διαμορφώνοντας μια νέα πύλη εξόδου, όχι μόνο των προϊόντων της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδος και θα είναι ένα logistics center όλης της περιοχής…

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει τη βιομηχανική περιοχή του Αλμυρού, με το εμπορευματικό κέντρο  στο Αερινό, με τις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και του Βελεστίνου, το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο… αυτό δεν το βρίσκουμε εύκολα σε άλλη περιοχή.

Αναφέρεστε σε περιοχές που σας διεκδικούν…

Ναι, εδώ είναι η περιοχή μου… Αισθάνομαι πιο οικεία… Η μητέρα μου προέρχεται από το Κεραμίδι, αλλά ως σαρακατσάνος, ο ρόλος του πατρός ήταν ξεκάθαρος… Η καταγωγή μου είναι από τη Γλύφα… Όλη αυτή η περιοχή είναι γεμάτη φίλους και εμπειρίες στον Αλμυρό, τη Νέα Αγχίαλο… Βεβαίως μέχρι το Γυμνάσιο ήμουν στον Βόλο…

Κάτι περιμένουν εκεί στη Νέα Αγχίαλο… έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε;

Έχουμε να ανακοινώσουμε νέα από τα Αθλητισμού και Πολιτισμού. Μετά την επίσκεψη της κας Μενδώνη, μπήκε από το συμβούλιο Μουσείων και το μουσείο Νέας Αγχιάλου. Έχει ήδη γίνει ο προϋπολογισμός της μελέτης… Εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως η αξιοποίηση του οικοπέδου που είχε απαλλοτριωθεί για μουσείο, τροχοδρομούνται, σε ρότα υλοποίησης.

Θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία διακυβέρνησης και τα επόμενα χρόνια. Ο λαός να έρθει και να επιβεβαιώσει με την ψήφο του το έργο που έχει γίνει, ώστε να προχωρήσουμε.

Για το γήπεδο Νέας Αγχιάλου, ο Δήμος Βόλου, με τον οποίο έχω αναπτύξει στενότατη συνεργασία, προχωράει στις μελέτες και τώρα γίνεται το αίτημα χρηματοδότησης.

Τι προτείνετε ότι πρέπει να κάνει ο Δήμος Αλμυρού για να κερδίσει χρόνο στην ανάπτυξή του;

Ο Αλμυρός είναι μια περιοχή, η οποία έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν έχει καταφέρει να τα συνδυάσει μεταξύ τους… Ο Αλμυρός έχει δυνατά και ορεξάτα στελέχη. Πρέπει όλα αυτά να αποκτήσουν μια οραματική διάσταση και μια συνέργεια… Έχουμε συζητήσει με τον Δήμο να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μιας μελέτης για την ανάπτυξη της περιοχής. Κάναμε σχετική συζήτηση με τους Αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια συζήτηση με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με ΔιαΕνόησις ώστε βάλουμε ξανά σε τροχιά εκπόνησης τη μελέτη.

Θα ‘θελαμε ένα σχόλιο για τον προσωπικό σας στόχο σ’ αυτές τις εκλογές…  Και συνεχίζουμε…

Ακριβώς… Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για Μαγνησία. Αισθάνομαι την ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει. Θέλω να είμαι εδώ και με τη στήριξη των πολιτών μετά τις επικείμενες εκλογές, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη Μαγνησία στο επίκεντρο των εξελίξεων, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε δρομολογήσει και να μη παραμείνουν σχέδια επί χάρτου ή ημιτελή έργα.  Έχουμε κάνει πολλά σημαντικά βήματα ώστε η Μαγνησία να καταστεί ένας σημαντικός κόμβος στην κεντρική Ελλάδα και θα το ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο προς όφελος των πολιτών.

Δεν μπορούν όλα να μπουν σε ένα κείμενο, όσα δηλαδή συζητήσαμε με τον κ. Τριαντόπουλο. Στο βίντεο θα μάθετε για… τις μπασκετικές του εμπειρίες, τις ομάδες, τους tech it serious και τα παιχνίδια που έπαιζε στον υπολογιστή ως φοιτητής, ποιο το όχημα… που τον πήγαινε ινκόγκνιτο, άθελά του… κά.


Σχετικά Άρθρα

Η ατζέντα του “Λαού” γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη – έκδοση 2/11/2024

Η ατζέντα του “Λαού” γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη – έκδοση 2/11/2024

έκδοση 2/11/2024 Το κρύο ήταν πολύ το κρύο Θυμάσαι κυρία μου το ρεπορτάζ για τα χρήματα…
Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Αυτό το Σάββατο 26 Οκτωβρίου έχουμε …γεννητούρια! Ένα νέο εγχείρημα παίρνει …μελάνι και χαρτί και γίνεται…
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη -έκδοση 12-10-2024

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη -έκδοση 12-10-2024

Ταλαιπώρια Οι υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού είναι φανερά υπο-στελεχωμένες. Είναι ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα της…