- 5 Φεβρουαρίου, 2023
Σχεδιάζουν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό 11.000 τ.μ. στον υγροβιότοπο Σούρπης – Με δεμένα χέρια οι Δήμοι και η κοινωνία πολιτών
Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η 1η Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού για το 2023 που θα πραγματοποιηθεί δια Ζώσης στις 14:00 μ.μ. (Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ.).
Μοναδικό θέμα της διαβούλευσης είναι η «Διατύπωση γνώμης επί της χωροθέτησης Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) ισχύος 999,9 KWp, στη θέση «Όρμος Σούρπης – 2» της Δ.Ε. Σούρπης του Δήμου Αλμυρού».
Στα παραστατικά που συνοδεύουν την πρόσκληση της διαβούλευσης, επισημαίνεται ότι στην Τεχνική Περιγραφή καμία αναφορά δεν υπάρχει για τις επιπτώσεις στους οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών καθώς και για οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών καθώς και για τη σχέση του έργου με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή και πώς μπορεί αυτές να αλληλοεπιδράσουν με το έργο.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, η περιοχή κατασκευής του έργου αποτελεί υγροβιότοπο και είναι ένα παραθαλάσσιο έλος με αλμυρό και υφάλμυρο νερό. Ικανοποιεί τις ανάγκες των πουλιών ως καταφύγιο στην περίοδο της μετανάστευσης και του χειμώνα, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών και αποτελεί ένα μεγάλο φυσικό υγροτοπικό οικοσύστημα, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη Μαγνησία.
Ακολουθεί περιγραφή βασικών χαρακτηριστικών του έργου:
Πλήθος Φ/Β Πλαισίων: 1818
Ισχύς Φ/Β πλαισίου: 550 Wp
Συνολική εγκατεστημένη ισχύς σταθμού: 999,9 KWp
Τύπος Φ/Β πλαισίων: 550 Wp
Πλήθος αντιστροφέων: 5
Ισχύς εξόδου αντιστροφέα: 200 KW
Πλήθος μετασχηματιστών: 1
Ισχύς μετασχηματιστή: 1.000 KVA
Το έργο εκτείνεται σε θαλάσσια έκταση με συνολικό εμβαδόν Ε=11.000 τ.μ. και σε χερσαία έκταση χωροθέτησης οικίσκου 444,26 τ.μ. στη θέση «Τραγανίτσα» της Κοινότητας Αγίας Τριάδας (βλέπε εικόνες).
Η πλωτή κατασκευή συγκρατείται στη θέση της από σύστημα πρόσδεσης και αγκύρωσης, η τυπική διάρθρωση του οποίου έχει ως ακολούθως: Σημεία πρόσδεσης-σύνδεσμοι, κατανεμημένα σε επιλεγμένα σημεία της πλωτής κατασκευής. Αγκύρωση, τυπικά με μπλοκ σκυροδέματος, συχνότερα στον πυθμένα, ει δυνατόν και παρόχθια προς βελτιστοποίηση του κόστους. Για τη σύνδεση των ανωτέρω, κεντρικές γραμμές από στατικό υλικό (π.χ. ατσάλινο καλώδιο, αλυσίδες, σκοινί) είτε ελαστικό υλικό (π.χ. seaflex) για την επίτευξη απόσβεσης και ομοιόμορφης κατανομής του φορτίου.
Μόλις πριν ενάμιση μήνα περίπου, ζητήθηκε από την επιτροπή διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού η γνωμοδότηση για «Πιλοτικό Θαλάσσιο Πλωτό Φωτοβολταϊκό Σταθμό (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) ισχύος 0,999 MW, συνολικής επιφάνειας γηπέδου: 33.420,94 τ.μ., (συνολική επιφάνεια κάλυψης από φωτοβολταϊκά πάνελ 6570,53 τ.μ.) που πρόκειται να τοποθετηθεί στον «Πλάτανο» του Δήμου Αλμυρού. Δηλαδή πρόκειται για 1.850 πλαίσια φ/β πάνελ.
Με τον Νόμο 4951/4-7-2022 και σε πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου, προωθούνται οι fast track διαδικασίες για τέτοιου είδους επενδύσεις. Η θαλάσσια έκταση φαίνεται πως διατίθεται από την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Βάσει έγκυρων πηγών, πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, όπως γίνεται και για δημόσιες εκτάσεις γης. Δηλαδή όπως του τιμήματος της τάξεως των λίγων δεκάδων ευρώ ανά στρέμμα για κάθε έτος δέσμευσης του χώρου.
Όπως σε πολλές περιπτώσεις επενδύσεων, έτσι και στα χερσαία και θαλάσσια φωτοβολταϊκά πάρκα, φαίνεται η γνωμοδότηση των επιτροπών διαβούλευσης, αλλά και των Δήμων να είναι μόνο για «το φαίνεσθαι». Μπορούν έτσι οι Δήμοι να καθορίσουν στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, όταν σε αξιοθέατα, χώρους επιστημονικού ενδιαφέροντος και αρχαιολογικούς χώρους όπως π.χ. οι λίμνες Ζερέλια και ο υγροβιότοπος Σούρπης, το τοπίο αλλάζει εντελώς με την πληθώρα των φωτοβολταϊκών που εγκρίνονται; Αλλά ακόμη και εάν δεχόμασταν αντισταθμιστικά οφέλη, αυτά δεν προβλέπονται…
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αποφάσεις της επιτροπής και έπειτα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού και μάλλον οι Δήμοι μέσα από τα συλλογικά όργανά τους, θα έπρεπε να διεκδικήσουν ουσιαστικό ρόλο στις τέτοιου είδους αιτήσεις αδειοδότησης.
Τσιντσίνη Βιβή