• 30 Ιανουαρίου, 2023

Πρόταση χρηματοδότησης για έργα στο φράγμα Μαυρομάτι – Δήλωση Δημάρχου

Πρόταση χρηματοδότησης για έργα στο φράγμα Μαυρομάτι – Δήλωση Δημάρχου

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού στις 24 Ιανουαρίου, δια περιφοράς μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ. για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.

Η σύμβαση αυτή αφορά το έργο της  αντικατάσταση φρεατίων πιεζοθραύσεως του αγωγού μεταφοράς νερού φράγματος Μαυροματίου.

Στο νότιο τμήμα της Π.Ε. Μαγνησίας, που περιλαμβάνονται τμήματα εντός των ορίων της ΔΕ Σούρπης και ΔΕ Πτελεού του Δήμου Αλμυρού υφίσταται το «Φράγμα Μαυρομάτη». Το ανάγλυφο της περιοχής μελέτης χαρακτηρίζεται ως έντονο ορεινό στη θέση του φράγματος με υψόμετρο άνω των 900μ και εξελίσσεται δυτικότερα σε ημιορεινό, με ηπιότερες κλίσεις και με φορά προς την θάλασσα όπου τα υψόμετρο του εδάφους φτάνει περίπου στα 50 μ.

Η κύρια υδροληψία της περιοχής είναι το φράγμα «Μαυροματίου» που βρίσκεται στις ΒΑ παρυφές του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 850 m και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων νοτίως της πόλης του Αλμυρού.

Το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς ξεκινάει από την δεξαμενή καθίζησης με χαλύβδινο αγωγό και κινείται νότιο-ανατολικά για μήκος 1.8 km μέχρι το φρεάτιο διακλάδωσης Δρυμώνα. Ο κλάδος Δρυμώνα καταλήγει στον οικισμό της Σούρπης και στην πορεία του διανέμει νερό στους οικισμούς Δρυμώνα και Αγ. Τριάδας. Ο κύριος αγωγός μεταφοράς μετά την διακλάδωση του Δρυμώνα συνεχίζει με πορεία ανατολική για μήκος 8 km μέχρι το επόμενο σημείο διακλάδωσης προς Πτελεό και συνεχίζει να κινείται ανατολικά μέχρι τον οικισμό του Αχιλλείου εμώ στην πορεία του τροφοδοτεί τους οικισμούς της Γάβριανης και των Αγίων Θεοδώρων. Οι υφιστάμενοι αγωγοί κινούνται στο μεγαλύτερο μήκος τους με εντός εύρους κατάληψης οδών.

Το δίκτυο μεταφοράς νερού από φράγμα Μαυρομάτι στην παρούσα φάση υπολειτουργεί δεδομένου ότι τα περισσότερα φρεάτια πιεζόθραυσης είναι εκτός λειτουργίας (πλην της γραμμής προς Πτελεό). Ο λόγος για τον οποίο τα υφιστάμενα φρεάτια πιεζόθραυσης δεν λειτουργούν είναι γιατί έχουν τοποθετηθεί βαλβίδες πτώσης πίεσης με πιλότο οι οποίες δεν διαθέτουν φίλτρο καθαρισμού στους αγωγούς μικρής διατομής που συνδέουν τον πιλότο με την βαλβίδα ανάντι και κατάντι. Ο πιλότος φράσει λόγω της αυξημένης θολότητας του νερού, ο έλεγχος της πίεσης δεν λειτουργεί και η αυξημένη πίεση που αναπτύσσεται μετά το φρεάτιο προκαλεί θραύσεις στους αγωγούς και προβλήματα σε όλα τα φρεάτια κατάντη. Επιπρόσθετα τα φρεάτια που είναι τοποθετημένες οι διατάξεις πιεζόθραυσης, λόγω των μειωμένων διαστάσεών τους, δεν επιτρέπουν στο προσωπικό συντήρησης να εισέλθει στο φρεάτιο και να εκτελέσει την συντήρηση των βαλβίδων και του εξοπλισμού των φρεατίων ώστε να καταστούν αυτά και πάλι λειτουργικά. Γενικότερα οι βαλβίδες πτώσεις πίεσης με πιλότο τοποθετούνται κυρίως σε εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης για τον έλεγχο των πιέσεων και όχι σε αγωγούς μεταφοράς εξωτερικών υδραγωγείων.

Συνεπώς υφίσταται ανάγκη αντικατάστασης των φρεατίων πιεζόθραυσης του δικτύου μεταφοράς νερού του φράγματος «Μαυροματίου» του Δήμου Αλμυρού, προκειμένου το έργο να λειτουργεί για το σκοπό που δημιουργήθηκε και το νερό να είναι πόσιμο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δημότες.

Η ΔΕΥΑ Αλμυρού και ο Δήμος Αλμυρού επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στα πλαίσια της Πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών» στον Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή Πόσιμου Νερού και Διαχείριση Υδάτων» με τίτλο «Εκτέλεση Εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας». Αυτή η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια υλικών, σωλήνων και λοιπού εξοπλισμού άρδρευσης.

Αντικειμενικός σκοπός του έργου είναι η αντικατάσταση του συνόλου (πλην του τελικού φρεατίου στο Αχίλλειο) των φρεατίων πιεζόθραυσης από την πρώτη διακλάδωση προς Δρυμώνα και κάταντι η προσθήκη φρεατίου φίλτρανσης στην κεφαλή του δικτύου κατάντι της δεξαμενής καθίζησης του φράγματος, εργασίες που θα συμβάλλουν στην πρόσβαση σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό για την ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Δαλακούρας δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με την προϋπόθεση στην προσεχή δημοπρασία του εν λόγω έργου να μην λάβει μέρος ο προηγούμενος ανάδοχος του υφιστάμενου έργου.

Δήλωση Δημάρχου: «Θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με το Αχίλλειο»

Μιλώντας στον «Λαό», ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Χατζηκυριάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήμασταν έτοιμοι με όλες τις μελέτες για αυτό το έργο και τώρα που βγήκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών προχωράμε τις διαδικασίες. Δεν ήταν εύκολο αλλά το δρομολογήσαμε. Με το έργο αυτό θα αλλαχθούν όλοι οι μηχανισμοί του αγωγού μέχρι το Αχίλλειο για να κατέβει το νερό μέχρι κάτω, θα μπορούμε να ελέγχουμε τις πιέσεις, μέσω της τηλεμετρίας θα έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο, το νερό θα έρχεται από τη λίμνη καθαρό με τα φίλτρα και θα φθάνει ποιοτικό σε όλους τους δημότες. Έτσι, θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή, κυρίως αναφορικά με το Αχίλλειο».

Ο Δήμαρχος επισήμανε πως το έργο αυτό έγινε πριν από 22-23 χρόνια, οπότε οι μηχανισμοί δεν είναι λειτουργικοί, ενώ με τις παρεμβάσεις για την αντικατάσταση του συνόλου φρεατίων πιεζοθραύσεως του αγωγού μεταφοράς θα τεθεί σε λειτουργία σωστά η κατασκευή στο Μαυρομάτι.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ, Τάσος Δεληζήσης, σχολίασε επίσης πως η προγραμματική αυτή σύμβαση γίνεται για να λειτουργήσει σωστά το έργο. Η υψομετρική διαφορά του φράγματος με τα μέρη όπου πηγαίνει το νερό απαιτεί σύγχρονα μέσα και όχι αυτά με τα οποία κατασκευάστηκε πριν από είκοσι χρόνια.


Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΛ: Εξαιρετικό το νερό του Αχιλλείου που προέρχεται από το Μαυρομμάτι

Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΛ: Εξαιρετικό το νερό του Αχιλλείου που προέρχεται από το Μαυρομμάτι

Μετά από αιτήματα πολιτών επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ σχετικά με την ποιότητα του νερού…
Νερό από το Μαυρομάτι δόθηκε σε Αχίλλειο και Άγιο Δημήτριο – Δήλωση προέδρου ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Νερό από το Μαυρομάτι δόθηκε σε Αχίλλειο και Άγιο Δημήτριο – Δήλωση προέδρου ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Από την Κυριακή 31/3 στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου και από την Δευτέρα 1/4 στο Αχίλλειο,…
Μήνυμα Αναστασίου Δεληζήση, προέδρου ΔΕΥΑΑΛ και Δημοτικού Συμβούλου

Μήνυμα Αναστασίου Δεληζήση, προέδρου ΔΕΥΑΑΛ και Δημοτικού Συμβούλου

Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε για Δήμαρχο… Ψηφίζουμε την ομάδα που συγκρούεται για τα συμφέροντα των δημοτών…