• 23 Ιανουαρίου, 2023

Εκτόξευση αντικειμενικών αξιών στην Ευξεινούπολη – Νέα δημοπράτηση για τα Ζερέλια

Εκτόξευση αντικειμενικών αξιών στην Ευξεινούπολη – Νέα δημοπράτηση για τα Ζερέλια

Οι κινήσεις του Δήμου Αλμυρού μετά την πρόταση του Υπουργείου – Νέα διαδικασία δημοπράτησης για τα Ζερέλια – Τι συζητήθηκε κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών που στην Ευξεινούπολη φθάνουν μέχρι το 67% ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ενώ συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 και ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κος Εσερίδης έθεσε θέμα για δημιουργία θέσεων ΑμΕΑ στο πάρκινγκ του Γαλαξία, ενώ η κα Μυγιάκη υπέβαλε τρεις ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα ανταποδοτικά τέλη περάσουν στους δημότες, εάν θα ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα και τι γίνεται με το κτήριο στα Ζερέλια. Απαντώντας ο Δήμαρχος κος Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι τα τέλη δεν θα αυξηθούν, πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει την καθαριότητα αλλά εάν δεν προσληφθεί προσωπικό, τότε θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ σχετικά με το άλλο θέμα είπε πως υπήρχε ενοικιαστής για τα Ζερέλια ο οποίος πριν δύο ημέρες απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η επένδυση, άρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία για καινούργια δημοπρασία από την αρχή. «Το κτήριο είναι έτοιμο, μπορούμε αρχίσουμε να κάνουμε εκδηλώσεις εκεί με άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα με κέιτερινγκ» είπε ο κος Χατζηκυριάκος.

Τέθηκε κατόπιν ένα θέμα προ ημερησίας διάταξης, πολύ σημαντικό που αφορούσε τις τιμές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στην περιοχή μας. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αλμυρού, προβλέπονται αυξήσεις ως εξής. Στον Αλμυρό, η α’ ζώνη ήταν 700 ευρώ ανά τετραγωνικό και διαμορφώνεται στα 800, η β’ ζώνη ήταν 600 και πάει 700, ενώ η γ’ ζώνη από 550 πάει στα 650. Στην Ευξεινούπολη, η α’ ζώνη από 550 πάει στα 800, η β’ ζώνη από 500 στα 800 και η γ’ ζώνη από 450 στα 750.

Για τη Σούρπη και τον Πλάτανο οι αυξήσεις είναι της τάξης του 10%. Αυτές οι αυξήσεις μειώνουν την τάση για επένδυση, θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα μπορεί ο κόσμος να προχωρήσει σε μεταβιβάσεις σπιτιών ή να χτίσει καινούργια παρατήρησε ο κος Χατζηκυριάκος και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί σ’ όλο τον Δήμο οι αυξήσεις να είναι 10-20% και στην Ευξεινούπολη από 45 έως 67%, εκεί που η β’ και γ’ ζώνη είναι παραπάνω από την πόλη του Αλμυρού»!

Ο κος Ηλίας Δαλακούρας ζήτησε να παραμείνουν ως έχουν οι τιμές στην πρόταση του Δήμου, συμφώνησε μαζί του ο κος Εσερίδης, ενώ ο κος Τσόγκας είπε πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες αυξήσεις». Τελικά ο Δήμος Αλμυρού θα ζητήσει με έγγραφό του προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (οι Δήμοι έως 20/01/2023 έπρεπε να υποβάλλουν γνώμη ΔΣ για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας) να μην υπάρξει καμία αύξηση και θα κάνει καλύτερη τεκμηρίωση για την περίπτωση της Ευξεινούπολης.

Στο 1ο θέμα ημερησίας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την έγκριση του τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Μπέη πήρε τον λόγο και είπε πως εκτός από τα συνεχιζόμενα έργα, η Δημοτική Αρχή πρόσθεσε χρήματα για: αγορά ακινήτου στον Πτελεό προκειμένου να δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να φτιαχτούν οι τουαλέτες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, να γίνει αντικατάσταση του αγωγού στην Καρυά, να γίνει αποκατάσταση του δικτύου Κοκκωτοί-Βρύναινα-Παναγία Ξενιά, να γίνει αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων και οδικού δικτύου, αποπεράτωση του Νηπιαγωγείου με χρηματοδότηση του ιδρύματος Μελά όπου στην προγραμματική σύμβαση κάποιες εργασίες τις έχει αναλάβει ο Δήμος, χρήματα για πυρασφάλεια, μίσθωση μηχανημάτων για την αγροτική οδοποιία.

Ο κος Τσόγκας ρώτησε εάν απεντάσσεται το έργο του δικτύου Ανάβρας και έλαβε την απάντηση από τον Δήμαρχο ότι δεν συμβαίνει αυτό, απλώς δημοπρατήθηκε έργο 3 εκατομμυρίων για την ύδρευση Αλμυρού κι Ανάβρας που χωρίστηκε στα δύο, εστάλη στην Αθήνα για έγκριση το ένα σκέλος και ο Δήμος βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του, ο κος Εσερίδης σχολίασε πως το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά έργα από τη δική του θητεία, ενώ επισήμανε πως τα χρήματα για τον Ιανό είναι για συγκεκριμένα έργα που δεν έχουν γίνει και όχι για κτήρια. Και κατέληξε πως «το τεχνικό πρόγραμμα θα το στηρίξουμε ενώ εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση δεν το κάνατε αυτό».

Ο κος Καλλές, αφού επισήμανε ότι στο δημοτικό συμβούλιο ήταν απόντες όλοι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων εκτός του κου Ξάνθη από την Αμαλιάπολη, είπε πως δεν υπάρχει κανένα έργο για τον Πλάτανο, τον Ανθότοπο, το Κρόκιο, τους Κωφούς κι άλλα μέρη. «Στα έργα δεν είδα πουθενά τη σφραγίδα του κου Χατζηκυριάκου. Είδα όμως μεγάλη βοήθεια από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επί θητείας Εσερίδη, δεν έφεραν ούτε ένα έργο στον Αλμυρό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσόγκας τόνισε: «Συνεχίζουν να φορτώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους και στόχος των κυβερνήσεων είναι οι Δήμοι να απορροφούν τους κραδασμούς από την κυβερνητική αγανάκτηση. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες των δημοτών. Σαν ειρωνεία είναι τα 63.000 για πυρασφάλεια και τα 70.000 για αγροτική οδοποιία σε έναν καθαρά αγροτικό Δήμο. Εμείς ζητάμε εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, άμεση ανέγερση σύγχρονων σχολείων κι έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας για όλα τα δημοτικά κτήρια, ενοποιημένο χώρο πρασίνου στο Κουρί για ήπια άθληση κι αναψυχή, απόκτηση ελεύθερων χώρων και δημιουργία αφαλών παιδιών χαρών σε όλα τα χωριά, ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής πινακοθήκης και του μουσείου θαλάσσης στο Αχίλλειο που παραμένει ανενεργό και έχει απαξιωθεί. Τέλος να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις στις Νηές για ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών».

Ο Δήμαρχος Αλμυρού πήρε τον λόγο λέγοντας πως «εκμεταλλευτήκαμε την κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη λόγω του Ιανού και κάναμε μελέτες για έργα. Καταθέτουμε προτάσεις για έργα 30 εκατομμυρίων. Οι μελέτες για τους βιολογικούς σε Αγίου Θεοδώρους και Βρύναινα τελείωσαν. Οι προτάσεις μέσω ΔΕΥΑΑΛ για αλλαγή κι εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης φθάνουν τα 18 εκατομμύρια. Συμφωνώ πως έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση εμείς θα έχουμε διότι ενώνουμε τον κόσμο».

Στην ψηφοφορία, άπαντες ενέκριναν το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 εκτός του κου Σάββα Τσόγκα.

Τα υπόλοιπα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα. Αφορούσαν τους προϋπολογισμούς των κληροδοτημάτων, τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Αμαλιάπολης, αίτηση για έκθεση ζωγραφικής στο Δημαρχείο και ορισμούς μελών σε επιτροπές.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική τακτική συνεδρίαση σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων. Η κα Μπέη μίλησε για ποσό 32.160.000, πολύ καλό το χαρακτήρισε ο κος Καλλές, μίζερο ο κος Τσόγκας. Έγινε ανάλυση κάποιων ποσών και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από όλους εκτός από τον κο Τσόγκα και την κα Μυγιάκη.


Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού, μετά από τις αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής…
Συγκίνηση και περηφάνεια για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Ο Δήμος δίνει το όνομά του σε δρόμο του Πτελεού / ρεπορτάζ-εικόνες

Συγκίνηση και περηφάνεια για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Ο Δήμος δίνει το όνομά του σε δρόμο…

Συγκίνηση και περηφάνεια… Αυτές οι δύο λέξεις αποτυπώνουν καλύτερα τα αισθήματα όλων όσων παρευρέθηκαν σήμερα το…
Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς για τις καλλιέργειες μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας

Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς για τις καλλιέργειες μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας

Ο Δήμος Αλμυρού δέχεται δηλώσεις ζημιάς -εξαιτίας της βροχόπτωσης- για τις καλλιέργειες της μηδικής και της…