• 2 Ιανουαρίου, 2023

Αθλητική ανασκόπηση του έτους 2022

Αθλητική ανασκόπηση του έτους 2022

Διαβάστε την αθλητική ανασκόπηση του 2022 που ετοιμάσαμε και δημοσιεύσαμε στον “Λαό” της 31ης Δεκεμβρίου: Πρόσωπο της χρονιάς ο Φτελιανός κωπηλάτης Αντώνης Παπακωνσταντίνου ο οποίος σε διάστημα σαράντα ημερών, αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Ανδρών και ήταν 2ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στον «βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο, σάρωσε σε τοπικό επίπεδο ο Πύρασος με έναν Αλμυριώτη προπονητή, χρονιά με διπλό πρόσωπο για την Δήμητρα, ενώ είχαμε το καλοκαίρι τη μεγάλη απώλεια του Μπάμπη Ζέρβα. Η μεταγραφή του Μιχάλη Πελεκάνου έκανε θόρυβο στον χώρο του μπάσκετ όπου ΓΣΑ και Τιτάνες έχουν εξαίσια πορεία στα πρωταθλήματά τους. Μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες για τον Σπύρο Καραλή. Ας δούμε αναλυτικά την αθλητική κίνηση του 2022 για τοπικά σωματεία κι αθλητές, όπως την καταγράψαμε με τα ρεπορτάζ μας στις σελίδες του «Λαού» και διαδικτυακά στο e-almyros.gr.

Ποδόσφαιρο
Το 2022 ήταν η χρονιά του Πυράσου καθώς η ιστορική ομάδα της Νέας Αγχιάλου έφθασε στην κατάκτηση του νταμπλ, πήρε το πρωτάθλημα ύστερα από μια απαιτητική διαδικασία των πλέι οφ και το Κύπελλο με γκολ στο τελευταίο λεπτό του τελικού. Έτσι, ο Πύρασος γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή του, με το τέταρτο τίτλο πρωταθλήματος και πέμπτο Κυπέλλου. Η ευφορία στην κυανόλευκη ομάδα σταμάτησε πάντως άδοξα στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική αφού μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα στο μίνι τουρνουά των επτά αγωνιστικών, δύο ήττες στην τελευταία τριάδα αγώνων άφησε εκ νέου τον Πύρασο στο τοπικό, όπου πορεύεται πλέον με διαφορετική φιλοσοφία… Αναφέρουμε ότι σε ηλικία 34 ετών, ο προπονητής που οδήγησε τον Πύρασο στο νταμπλ ήταν ο Αλμυριώτης Γιάννης Σιαμέτης.

Ο ΓΣΑ έβαλε τις βάσεις την περσινή σεζόν και ενισχύθηκε σημαντικά το καλοκαίρι του 2022, παρουσιάζοντας μέχρι στιγμής ένα δυνατό σύνολο, χωρίς ήττα, στο τρέχον πρωτάθλημα. Σημειώνουμε πως Αργύρης Κυριάκος και Νίκος Βούλγαρης έπαιξαν για τελευταία φορά μέσα στο 2022 τερματίζοντας τη μεγάλη ποδοσφαιρική τους πορεία.

Για την Δήμητρα Ευξεινούπολης, ο χρόνος είχε δύο πρόσωπα: στο πρώτο μισό του έτους, η ομάδα πέτυχε την παραμονή στη Γ’ Εθνική και μάλιστα τερμάτισε στην 4η θέση, σε ισοβαθμία με τον Αμβρυσσέα, του βαθμολογικού πίνακα. Η διοίκηση παραιτήθηκε, έγιναν άγονες γενικές συνελεύσεις, προκήρυξη εκλογών χωρίς υποψηφίους  και ο σύλλογος βρέθηκε ένα βήμα πριν τον ορισμό διοίκησης Πρωτοδικείου. Στις 15 Ιουλίου, την ύστατη στιγμή, συγκροτήθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, η Δήμητρα υποβιβάστηκε οικειοθελώς δηλώνοντας συμμετοχή στην Α’ Τοπική όπου μέχρι στιγμής είναι η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Ο Αίας συνεχίζει από εκεί που τελείωσε πέρυσι, διατηρεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο που βασίζεται σε παίκτες από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αλμυρού. Το σημαντικότερο είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο της Σούρπης, οι «κιτρινόμαυροι» επέστρεψαν στη φυσική τους έδρα και μάλιστα άρχισε η διαμόρφωση για την κατασκευή κερκίδας. Ο Πρωτεσίλαος είχε εξαιρετικό φινάλε στο πρωτάθλημα με την 1η θέση στα πλέι άουτ κι άνετη εξασφάλιση της παραμονής, ωστόσο στον Πτελεό θα θυμούνται το έτος ως αυτό που ο σύλλογος σταμάτησε την αγωνιστική του δραστηριότητα καθώς δεν συμμετέχει σε κανένα πρωτάθλημα το 2022-23. Πενήντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο σύλλογος του Πλατάνου, οι Μυρμιδόνες, το 2022 με αδιάλειπτη παρουσία, δεν απέφυγε όμως τον υποβιβασμό. Ο Άθλος διαλύθηκε, ενώ για τον Αχιλλέα, που έπεσε από τη Β’ στη Γ’ Τοπική, είχαμε την επιστροφή του Θανάση Κατσιαβριά σε ρόλο παίκτη-προπονητή ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια! Γύρισε για να κλείσει την ποδοσφαιρική του πορεία εκεί όπου την ξεκίνησε.

Μιλώντας με αριθμούς, σε επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου μέσα στο 2022 είχαμε: για τον ΓΣΑ 11 νίκες-7 ισοπαλίες-5 ήττες, για την Δήμητρα 6 νίκες-2 ισοπαλίες-14 ήττες, για τον Πύρασο 21 νίκες-4 ισοπαλίες-7 ήττες, για τον Αίαντα 10 νίκες-6 ισοπαλίες-7 ήττες, για τους Μυρμιδόνες 7 νίκες-1 ισοπαλία-15 ήττες, για τον Πρωτεσίλαο 11 νίκες, 2 ισοπαλίες-2 ήττες.

Μπάσκετ
Ο ΓΣΑ συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη Γ’ Εθνική. Μέσα στο 2022 έδωσε συνολικά 26 επίσημους αγώνες και είχε 9 νίκες-2 ήττες στο πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22, 2 ήττες σε ισάριθμα ματς στα μπαράζ κατάταξης Γ’ Εθνικής, 9 νίκες-2 ήττες στο τρέχον πρωτάθλημα και 1 νίκη-1 ήττα στην πρώτη συμμετοχή του συλλόγου στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ομάδα που έχει χτίσει ο Παναγιώτης Νάνης «παίζει» δυνατά για να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ και μετά να «χτυπήσει» την άνοδο. Σημαντικότερη είδηση της χρονιάς ήταν η έλευση του Μιχάλη Πελεκάνου στον Αλμυρό. Ο άλλοτε πρωταθλητής Ελλάδος κι Ευρώπης με τον Ολυμπιακό και παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης φόρεσε την κυανόλευκη φανέλα με το νούμερο 7 στην πλάτη και χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο αφού όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη σελίδα, αποχώρησε από τον σύλλογο. Ο Μιχάλης Πολίτης μέσα στο 2022 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στους έξι  ομίλους της Γ’ Εθνικής, ενώ το Παιδικό τμήμα του ΓΣΑ είχε 11 νίκες σε ισάριθμα ματς για το 2021-22 και 8 νίκες σε 9 ματς για το 2022-23!

Όσον αφορά στους Τιτάνες που συμμετέχουν στην Α2 ΕΣΚΑΘ, ο απολογισμός των επίσημων αγώνων είναι 11 νίκες-2 ήττες, με την ερυθρόλευκη ομάδα -αήττητη τη φετινή αγωνιστική περίοδο- να έχει βάλει τις βάσεις ώστε τη νέα χρονιά να πετύχει τον στόχο της ανόδου!

Βόλεϊ
Η ομάδα βόλεϊ του ΓΣΑ με τρεις νίκες και τέσσερις ήττες μέσα στο 2022 για το περσινό πρωτάθλημα, τερμάτισε στην 4η θέση της Β΄ Εθνικής Γυναικών που ήταν μια σπουδαία επιτυχία αφού ο σύλλογος στηρίζεται στα δικά του κορίτσια και ως επί το πλείστον η ομάδα του Χρήστου Μακρή αγωνίζονταν κι εξακολουθεί να αγωνίζεται με παίκτριες κάτω των 18 ετών. Η ομάδα των Κορασίδων αγωνίστηκε στο Φάιναλ Φορ της ΕΣΠΕΚΕΛ στην κατηγορία της χωρίς να καταφέρει εκεί κάποια διάκριση.

Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Ήταν το  αθλητικό πρόσωπο της περιοχής μας που έλαμψε μέσα στο 2022. Μπορεί να μην μένει μόνιμα εδώ, αλλά έλκει την καταγωγή του από τον Πτελεό όπου βρίσκει λίγο χρόνο ανάμεσα στους αγώνες και τις προπονήσεις προκειμένου να δει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατάκτησε 3 χρυσά μετάλλια, στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών, στο διπλό σκιφ και στο τετραπλό σκιφ. Στις 14 Αυγούστου στο Μόναχο της Γερμανίας, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ακούστηκε προς τιμήν του ο εθνικός μας ύμνος. Και σχεδόν σαράντα μέρες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 κατέκτησε τη 2η θέση, ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας Ανδρών στη διοργάνωση που έγινε στο Ρατσίτσε της Τσεχίας. Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση τόσο από τον Δήμαρχο Αλμυρού όσο και στα πρόσφατα βραβεία, τη γιορτή των κορυφαίων, του ΠΣΑΤ.

Στα 5.895μ. η Ειρήνη Μποσίνα
Η Αλμυριώτισσα ορειβάτης Ειρήνη Μποσίνα κατέκτησε τα 5.895 μέτρα φθάνοντας να πατήσει τα πόδια της στην κορυφή Uhuru Peak στο Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας. Για να φέρει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή, η αθλήτρια του ΕΟΣ Αλμυρού χρειάστηκε πορεία 63 χιλιομέτρων κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Στίβος
Ο Σπύρος Καραλής από το Αϊδίνι, παρά το γεγονός ότι είχε μια δύσκολη σεζόν λόγω σοβαρών τραυματισμών, κατέκτησε την 3η θέση του τριπλούν με άλμα 15.20 στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στις 17 Ιουλίου. Επίσης ήταν 2ος στο τριπλούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ23 ετών και επίσης 2ος στο τριπλούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημαΚ20 ετών. Όσον αφορά στους αθλητές του ΓΣΑ, ξεχώρισε ο Σταύρος Κοντοβάς στο άλμα εις ύψος με 1η θέση στο διασυλλογικό Κ18 ετών και 2η θέση στο διασυλλογικό Ανδρών. Η Θεοδώρα Καλομοίρη είχε πολύ καλές επιδόσεις στον ακοντισμό: 1η στο διασυλλογικό Κ18 και 3η στο διασυλλογικό κατηγορίας Γυναικών.

Διοργανώσεις στον Αλμυρό
Μέσα στο 2022, ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣΘ επέστρεψε ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια στο στάδιο «Αθανάσιος Ραγάζος» του Αλμυρού και σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού η κερκίδα γέμισε ασφυκτικά. Μάλιστα η ΕΠΣΘ, δείχνοντας το κοινωνικό της πρόσωπο σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, μοίρασε τα κέρδη από τα εισιτήρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε τοπικά ιδρύματα-φορείς του Αλμυρού. Δύο σημαντικά παιχνίδια φιλοξενήθηκαν επίσης στο στάδιο Αλμυρού κι αναφερόμαστε στους τελικούς των μικτών ομάδων, Κ15 ανάμεσα σε Κοζάνη και Αχαΐα με νικήτρια την πρώτη και Κ17 ανάμεσα σε Μακεδονία και Κόρινθο, με νικήτρια την πρώτη. Ήταν δύο αμφίρροπα παιχνίδια που έφεραν στην πόλη εκατοντάδες φιλάθλους  από τις τέσσερις αυτές περιοχές. Οι Παλαίμαχοι του ΓΣΑ φιλοξένησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τους Παλαιμάχους της ΑΕΚ στις 18 Ιουνίου, ενώ ο ΕΟΣ Αλμυρού διοργάνωσε πανελλήνια πρωταθλήματα αγωνιστικής αναρρίχησης στην πίστα boulder στο δάσος Κουρί. Μέσα στο έτος που μας αφήνει, το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου φιλοξένησε δύο φορές την εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου για αγώνες του Nations League και μία την εθνική Γυναικών για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Αυτοί που έφυγαν…
Η απώλεια που σκόρπισε θλίψη στον τοπικό αθλητικό κόσμο του Αλμυρού ήταν αυτή του Μπάμπη Ζέρβα, ενός μεγάλου ποδοσφαιρανθρώπου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 2 Αυγούστου. Ένα μήνα πιο πριν μάς είχε υποδεχθεί στην τελετή λήξης της 23ης χρονιάς του Άθλου. Δυστυχώς, η ακαδημία που είχε ιδρύσει και μέσα από την οποία έμαθαν ποδόσφαιρο, διασκέδασαν, κοινωνικοποιήθηκαν χιλιάδες παιδιά έπαψε να υφίσταται μετά τον θάνατό του. Η ΕΠΣΘ τιμώντας τον, έδωσε το όνομά του στο καινούργιο πρωτάθλημα Νέων που δημιούργησε.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 απεβίωσε ο Βασίλης Μποτίνος σε ηλικία 77 ετών, αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής από τον Βόλο που ανδρώθηκε στο Αχίλλειο όπου μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο. Στις 23 Νοεμβρίου μεταδώσαμε την είδηση του θανάτου του Αντώνη Μάνδαλου, του ρέκορντμαν συμμετοχών με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου και προπονητή των μικτών ομάδων της ΕΠΣΘ τα τελευταία έξι χρόνια. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, πέθανε ο Στάθης Τοπαλίδης, διακεκριμένος γυμναστής και προπονητής του στίβου.

Άλλες διακρίσεις
Ο Θανάσης Πασχούδης του ΕΟΣ Αλμυρού είχε επιτυχία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών στη χιονοδρομία όταν κατάκτησε την 1η θέση στο αγώνισμα free style big air. Ο Γιώργος Χατζηκυριάκος, με καταγωγή από τον Αλμυρό, συμμετείχε με την εθνική ομάδα Κ21 ετών σε διεθνείς αγώνες μπάσκετ 3×3, η Νικολέτα Βελάνη έγινε διεθνής διαιτητής στο μπιτς χάντμπολ, ενώ για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τα ξαδέρφια Βελάνη τερμάτισαν στη δεύτερη θέση μεταξύ 19 ελληνικών πληρωμάτων στη μεγάλη διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις. Η ομάδα βόλεϊ κοριτσιών του ΓΕΛ Αλμυρού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Μαγνησίας. Στις 17 Μαΐου ο Δήμος Αλμυρού βράβευσε τα κορίτσια για την επιτυχία τους, όπως και τον Σταύρο Κοντοβά που διακρίθηκε στους σχολικούς αγώνες.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε για τον νεαρό ποδοσφαιριστή Χαράλαμπο Κωστούλα, με καταγωγή από τη Σούρπη, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Σούπερ Λιγκ Κ15 ετών με την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς όταν σε 15 αγώνες πρωταθλήματος σκόραρε 16 φορές κι έδωσε έξι ασίστ, ενώ είναι μέλος της εθνικής ομάδας Παίδων.

Βελεστίνο
Από την ομάδα ποδοσφαίρου του Ρήγα Φεραίου, ξεχωρίσαμε το γεγονός ότι ο αρχηγός της Δημήτρης Γάρος κέρδισε τον τίτλο του αρχισκόρερ της Α’ Τοπικής Κατηγορίας, ενώ ένας παίκτης της, ο Χρήστος Νούλας, πήρε μεταγραφή από το Βελεστίνο για τη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ! Ακόμη, η Βασιλική Σιουμουρέκη, με καταγωγή από το Βελεστίνο, ξεχώρισε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος Κορασίδων και έλαβε μέρος με την εθνική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ κατηγορίας Κ16 ετών!