• 26 Δεκεμβρίου, 2022

Προοπτική δημιουργίας μουσείου στον Πτελεό!

Προοπτική δημιουργίας μουσείου στον Πτελεό!

Σε αγορά ενός παραδοσιακού φτελιανού κτηρίου με την προοπτική να δημιουργηθεί μουσείο, θα προχωρήσει ο Δήμος Αλμυρού όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που έγινε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Η αγορά του κτηρίου θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το νέο έτος. Ειδικότερα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πτελεού κος Κώστας Μπουκοβάλας κι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων του χωριού επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο στον Αλμυρό και του μετέφεραν το αίτημά τους για δημιουργία μουσείου. Μπορεί να στεγαστεί σε υπό πώληση παραδοσιακό πετρόκτιστο φτελιανό σπίτι το οποίο βρίσκεται μέσα στον Πτελεό και δίπλα στον δρόμο. Εκεί, αφού αγοραστεί από τον Δήμο Αλμυρού και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που απαιτούνται -μιας κι αναφερόμαστε σε παλιό ακατοίκητο κτήριο που έχει τη φθορά του χρόνου-, θα στεγαστεί μουσείο το οποίο θα έχει λαογραφικό χαρακτήρα, μια ενότητα σχετική με την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ προβλέπεται να μεταφερθεί και η βιβλιοθήκη που τώρα υπάρχει στο Γραμματίκειο Γυμνάσιο.

Ο κος Μπουκοβάλας, μιλώντας στον «Λαό» τόνισε πως είναι αγαστή η συνεργασία των φορέων και των συλλόγων του Πτελεού προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το χωριό.

«Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται σε σημείο τέτοιο που θεωρούμε ιδανικό για να φιλοξενήσει το μουσείο του Πτελεού. Εφόσον προχωρήσει ο Δήμος Αλμυρού στην αγορά του και έπειτα στην κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, θα το αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας ποικιλοτρόπως. Θεωρούμε ότι ένα μουσείο θα βοηθήσει σημαντικά στον τουρισμό, θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβάλουμε και να αναδείξουμε την παράδοση του τόπου μας και βεβαίως την πλούσια ιστορία του που είναι 3.000 ετών» τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.

Ζητήσαμε και την άποψη της κας Λένας Παπαλεξοπούλου, προέδρου του Λαογραφικού Μορφωτικού Ομίλου Πτελεού, η οποία μάς είπε: «Η δημιουργία μουσείου στον Πτελεό αποτελούσε πάγιο αίτημα και μέλημα του συλλόγου μας κι ευελπιστούμε σε αίσια κατάληξη του εγχειρήματος που προωθείται ώστε να μπορέσουμε να στεγάσουμε την παράδοση της περιοχής μας. Αναφερόμαστε σε ένα κατά βάση λαογραφικό μουσείο που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτό, θέλουμε να αναδείξουμε όλους τους τομείς δράσης των Φτελιανών.

Ήδη, προς τον Λαογραφικό Όμιλο έχουμε δεχθεί την καλοσύνη και την αγάπη των κατοίκων του χωριού και ανθρώπων που κατάγονται από εδώ προκειμένου να δωρίσουν προσωπικά αντικείμενα, παραδοσιακές στολές, εργαλεία και πολλά άλλα. Έχουμε τους εθελοντές, μας λείπει ο χώρος για να τα εκθέσουμε, να το παρουσιάσουμε. Η προοπτική δημιουργίας ενός μουσείου θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον Πτελεό, θα αναβαθμιστεί ο τόπος μας, θα έρθουν επισκέπτες και σχολεία με μαθητές και θα μάθουν την ιστορία. Λείπει αυτό το μουσείο και θεωρώ πως είναι αναγκαίο, αποτελεί όνειρο των μελών του Ομίλου, το κυνηγάμε χρόνια και το οφείλουμε στον τόπο μας!».


Σχετικά Άρθρα

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες του έχει πλέον ο Δήμος Αλμυρού. Με την υποστήριξη…
Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Δημοπρατήθηκαν τρία μεγάλα έργα στον Δήμο Αλμυρού

Η Δημοτική Αρχή, με δελτίο Τύπου της, αναφέρεται στη δημοπράτησητριών μεγάλων έργων στον Δήμο Αλμυρού τα…