• 18 Δεκεμβρίου, 2022

Πλωτός θαλάσσιος Φωτοβολταϊκός Σταθμός στον Πλάτανο Αλμυρού – Στη διαβούλευση για γνωμοδότηση η τεχνική έκθεση – Δηλώσεις

Πλωτός θαλάσσιος Φωτοβολταϊκός Σταθμός στον Πλάτανο Αλμυρού – Στη διαβούλευση για γνωμοδότηση η τεχνική έκθεση – Δηλώσεις

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται δια ζώσης η συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού.

Η δημοτική Αρχή, ζητά τις προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2023, ενώ εκτός ημερησίας έρχεται και η γνωμοδότηση για «Πιλοτικό Θαλάσσιο Πλωτό Φωτοβολταϊκό Σταθμό (Π.Θ.Π.Φ.Σ.)

ισχύος 0,999 MW, της εταιρείας «SIREN 4 MON/ΠΗ Ι.Κ.Ε.», που πρόκειται να τοποθετηθεί στον «Πλάτανο» του Δήμου Αλμυρού.

Με τον Νόμο 4951/4-7-2022 και σε πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου, προωθούνται οι fast track διαδικασίες για τέτοιου είδους επενδύσεις. Η θαλάσσια έκταση φαίνεται πως διατίθεται από την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Βάσει έγκυρων πηγών, πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, όπως γίνεται και για δημόσιες εκτάσεις γης. Δηλαδή όπως του τιμήματος της τάξεως των λίγων δεκάδων ευρώ ανά στρέμμα για κάθε έτος δέσμευσης του χώρου.

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, έρχεται το θέμα της Τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (Ο.Ε.Υ.) και από τις πληροφορίες που έχουμε θα ενσωματωθεί το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, ενώ προβλέπεται και η στελέχωσή του με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Ένα σοβαρό θέμα είναι εάν θα έπρεπε να προβλέπονται από τη νομοθεσία αντισταθμιστικά έργα ή και τέλη προς τους Δήμους.

Τα στοιχεία του Σταθμού είναι:

Ισχύς: 0.999 MW,

Συνολική επιφάνεια γηπέδου: 33420,94 τ.μ.,

Συνολική επιφάνεια κάλυψης από φωτοβολταϊκά πάνελ = (6556,78+13,75) = 6570,53 τ.μ.
Ποσοστό Κάλυψης από φ/β πάνελ: 6570,53 / 33420,94 = 19,65%<60% επιτρεπόμενη.
Τύπος βάσης στήριξης φωτοβολταϊκού: Σταθερό
Πλήθος Φ/Β πάνελ = 1850 πλαίσια
Αντιστροφείς ισχύος = 4 αντιστροφείς
Εγκατεστημένη ισχύς= 999,00 kVA
Μέγιστη Ισχύς = 999,00 kVA
Y/Σ = 1 x 1000 kVA
Συνολική ισχύς Μ/Σ ισχύος = 1000 kVA

Περιμετρικά της πλωτής πλατφόρμας θα γίνει οριοθέτηση περιοχής ασφαλείας 197.80m X 171.40m (33.902 m2) με οκτώ ρεμέτζα.

Η πλωτή πλατφόρμα αποτελείται από: 49 πλατφόρμες Φ/Β, 7 πλατφόρμες διαδρόμου.

Σύστημα αγκίρωσης θα διασφαλίζει την παραμονή της πλωτής πλατφόρμας στο επιθυμητό σημείο ανεξάρτητα από τις συνδυασμένες δυνάμεις που ασκούνται πάνω της από τα κύματα, τον άνεμο και τα θαλάσσια κύματα.

Στη στεριά θα τοποθετηθεί οικίσκος με περίφραξη ύψους 2,5 μέτρα με ορθοστάτες από σωλήνες γαλβανιζέ σε απόσταση μεταξύ τους 3 μέτρα.

Σύνδεση έργου

Η διασύνδεση του Φ/Β σταθμού ισχύος 0,999 MW θα πραγματοποιηθεί με νέο Υποσταθμό 800/20 kV και με μήκος όδευσης για την διασύνδεση του έργου 2388,25 μέτρα.

Στην Τεχνική Περιγραφή καμία αναφορά δεν υπάρχει για τις επιπτώσεις στους οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών καθώς και για τη σχέση του έργου με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή και πώς μπορεί αυτές να αλληλοεπιδράσουν με το έργο.

Ακολουθεί δήλωση του ιδιοκτήτη της εταιρίας, ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΕ – DIMKAT, κ. Κατσέλη στον «Λαό»:

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση που κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας μετά την αλλαγή της νομοθεσίας, μπορούμε να σταματήσουμε να καταλαμβάνουμε τη γη και μάλιστα εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελούν εθνικό πλούτο. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε και την άφθονη θάλασσα με πλωτές κατασκευές, πάντα με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και τη φυσική ομορφιά και αισθητική.»