• 16 Νοεμβρίου, 2022

Οι συμμετέχοντες στο Erasmus του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης επισκέφθηκαν ένα «παθητικό σπίτι»

Οι συμμετέχοντες στο Erasmus του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης επισκέφθηκαν ένα «παθητικό σπίτι»

Ο κος Μπάμπης Μπακόλας μίλησε σε ξένους μαθητές και καθηγητές για το μηδενικό αποτύπωμα και την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας μιας τέτοιας κατασκευής

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο «Responsible Nature Explorers» που υλοποιεί το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης, μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας βρέθηκαν στον Αλμυρό από την Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Ήταν η τρίτη διεθνής συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων με μαθητές. Για όλες τις δραστηριότητες που έγιναν μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει το σχετικό δελτίο Τύπου του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στο επόμενο φύλλο του «Λαού». Εμείς παρευρεθήκαμε το πρωί της Παρασκευής στην επίσκεψη των μαθητών κι εκπαιδευτικών σε ένα «παθητικό σπίτι» στην Ευξεινούπολη, εκεί όπου ο κος Μπάμπης Μπακόλας και ο κος Στέφανος Χατζούλης παρουσίασαν την κατασκευή και το μηδενικό της αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ο κος Μπακόλας είπε μεταξύ των άλλων: «Για να χαρακτηριστεί παθητικό ένα σπίτι πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένο, να έχει αεροστεγανότητα, δηλαδή να αναπνέει από έναν εναλλάκτη αέρος και βιοκλιματικό σχεδιασμό. Ένα τέτοιο σπίτι δεν έχει ανάγκες ψύξης και θέρμανσης, δεν χρειάζεται καλοριφέρ παρά μόνο ένα μικρό κλιματιστικό. Ο ιδιοκτήτης του ξοδεύει από 30 έως 50 ευρώ όλο τον χρόνο για ζέστη ή κρύο».

Ο ίδιος είχε το πρώτο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα το οποίο έχει βραβευτεί για την κατασκευή του και στο παρελθόν το έχουν επισκεφθεί σχολεία της περιοχής μας. Η επίσκεψη του προγράμματος Erasmus έγινε στο δεύτερο τέτοιου είδους σπίτι που χτίστηκε στην Ευξεινούπολη και οι ιδιοκτήτες του μπήκαν για να μείνουν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Όπως σχολίασε ο κος Μπακόλας, συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτων Παθητικών Κτηρίων κι αποκλειστικός συνεργάτης στην περιοχή μας του πολιτικού μηχανικού Στέφανου Χατζούλη, τα παθητικά σπίτια σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 35 και πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σπίτι με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής μας. Οι μαθητές είχαν πολλές απορίες τις οποίες λύσαμε ώστε να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της κατασκευής».

Μία οικία με αυτές τις προδιαγραφές έχει σταθερή θερμοκρασία από 23,5 έως 25 βαθμούς χειμώνα-καλοκαίρι και αυτή διατηρείται χωρίς κατανάλωση ενέργειας! Εκμεταλλεύεται την κάθε παραγωγή ενέργειας που υπάρχει μέσα στον χώρο όπως την κίνηση του ανθρώπου ή ακόμη και το άναμμα της τηλεόρασης. Είναι ένα σπίτι που μέσα έχει πάντα άνοιξη. Δεν αναπνέει από πουθενά, παρά μόνο από τον εναλλάκτη που βάζει αέρα κι οξυγόνο. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έτσι το παθητικό κτήριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές. Επισημάνθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για αυτή την κατασκευή, αλλά και δυσπιστία, σιγά-σιγά ενημερώνονται οι πολίτες που ψάχνουν τρόπους να γλιτώσουν ή να απαλλαγούν από το κόστος της ενέργειας και πώς μπορούν να το πετύχουν αυτό, ενώ χαρακτηριστικά τονίστηκε πως ένα συμβατικό σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε παθητικό και δεν κοστίζει παραπάνω αφού το κοστολόγιο ισομοιράζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στους μαθητές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα τους μετέφερε ο κος Μπακόλας, δόθηκε σχετικό έντυπο ενημέρωσης κι εξέφρασαν την έκπληξή τους για αυτή την κατασκευή που μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει την οικολογία, θέμα άλλωστε του προγράμματος Erasmus που συμμετέχουν οι πέντε χώρες-εταίροι.