- 8 Νοεμβρίου, 2022
Επέκταση του προγράμματος συμβουλευτικής δράσης ενεργειακής επάρκειας σε όλους τους δημότες Αλμυρού
Ως καλή πρακτική παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Αλμυρού στο πρόσφατο σεμινάριο συμβούλων και μεντόρων ενέργειας του δικτύου «Βιώσιμη Πόλη»
Ημερίδα στον Αλμυρό για την ενημέρωση των πολιτών
Ως καλή πρακτική παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Αλμυρού στο πρόσφατο σεμινάριο συμβούλων και μεντόρων ενέργειας του δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια ευάλωτων νοικοκυριών. Μάλιστα, στις 22 Νοεμβρίου, στην πόλη του Αλμυρού θα διοργανωθεί ημερίδα για ενημέρωση των πολιτών και θα ανακοινωθεί η επέκταση του σε όλους τους δημότες.
Ο Δήμος Αλμυρού συμμετέχει από τον Αύγουστο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Powerpoor του δικτύου πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία με διακριτικό τίτλο «Βιώσιμη Πόλη». O βασικός σκοπός του δικτύου είναι η υποστήριξη των Δήμων στην επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ακολούθως στην υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Οι προτάσεις και τα έργα εστιάζουν στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας και της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας.
Σχετικά λοιπόν με τη διαχείριση της ενέργειας, εδώ και λίγους μήνες ο Δήμος συνεργάζεται με τον κ. Σπύρο Δερβίση ο οποίος είναι μηχανικός περιβάλλοντος-οικονομολόγος, πιστοποιημένος ενεργειακός μέντορας και υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος Powerpoor.
Σε πρώτη φάση και με βάση τις προδιαγραφές, υλοποιήθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο σε 15 ευάλωτα νοικοκυριά. Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τα στελέχη του «Βοήθεια στο σπίτι» από το Κέντρο Κοινότητας, δόθηκαν σε πολίτες ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Κατόπιν αξιολογήθηκαν τα δεδομένα και συντάχθηκε έκθεση για κάθε δημότη.
«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αυτό είναι ευχάριστο κι ελπιδοφόρο. Βασική μας επιδίωξη είναι να ενημερώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ενεργειακή κατάσταση του σπιτιού μας, να αλλάξουμε νοοτροπία. Ο Δήμος Αλμυρού επιθυμεί να εξασφαλίσει τη γνώση σε όλους τους δημότες. Πιστεύουμε πως αν ο καθένας φροντίσει για το δικό του σπίτι, τότε όλοι συνολικά θα βελτιωθούμε και να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την πόλη μας» είπε ο κος Δερβίσης μιλώντας στον «Λαό».
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Αλμυρού δεν δίνει ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά παρέχει συμβουλές ενεργειακής επάρκειας για το πώς πρέπει να καταναλώνουμε την ενέργεια στο σπίτι μας».
Στο πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο των συμβούλων ενέργειας, παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Αλμυρού ως καλή πρακτική. Ο κος Δερβίσης επισήμανε για αυτό: «Πέρα από τους στόχους του προγράμματος, εμείς το επεκτείναμε και προσθέσαμε την τεχνική έκθεση που την ονομάσαμε συμβουλευτική έκθεση ενεργειακής επάρκειας ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πρώτα στα ευάλωτα νοικοκυριά, σε πρώτη φάση έγινε σε 15, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα και μετά σε όλους τους Δημότες. Μέσω ενός ερωτηματολογίου αναρτημένο στο διαδίκτυο, ο κάθε πολίτης του Δήμου Αλμυρού θα συμπληρώνει τα στοιχεία, θα απαντάει στις σχετικές ερωτήσεις κι έπειτα θα παίρνουμε τα δεδομένα και θα προκύπτει εξατομικευμένα η τεχνική έκθεση. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση των Δήμων προς τους πολίτες».
Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, θα υπάρχουν συμβουλές για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα με αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κι άλλες πολλές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τα προαναφερθέντα, ο μέντορας ενεργειακής επάρκειας μπορεί να δώσει συμβουλές με μικρές πράξεις που μας γλιτώνουν από περιττά έξοδα. Ακόμη και στην πρίζα να είναι ορισμένες συσκευές, καταναλώνουν ενέργεια…
Δημοσιεύουμε μερικές συμβουλές που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε: Σβήστε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Η κατανάλωση που προκύπτει από τα φώτα ανέρχεται στο 12% σε έναν τυπικό λογαριασμό ρεύματος. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν έως και 10 φορές περισσότερη διάρκεια σε σχέση με τους κοινούς. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου. Με κάθε άνοιγμα της πόρτας του φούρνου φεύγει μέχρι και 20% της εσωτερικής θερμότητας. Κλείνετε το φούρνο λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού για να εξοικονομήσετε ενέργεια. Ο φούρνος παραμένει ζεστός και το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά και στους 30ο C. Απαιτείται μέχρι και 40% λιγότερη ενέργεια από το πλύσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία. Σε σπίτια με ψηλά ταβάνια, η τοποθέτηση ραφιού πάνω από το σώμα του καλοριφέρ διαχέει τη θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου. Μη στεγνώνετε ρούχα στα καλοριφέρ. Κάνει τον λέβητα σας να δουλεύει πιο σκληρά από ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί!
Έχει υπολογιστεί πως δράσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς των χρηστών ενός νοικοκυριού, μπορούν να επιφέρουν σημαντική μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο της λύσης μέσα από τη σταδιακή μετάβαση τους από την κατάσταση του παθητικού χρήστη σε αυτή του ενημερωμένου καταναλωτή και, σε επόμενο στάδιο, σε αυτή του ενεργειακά υπεύθυνου καταναλωτή.
Πρόκειται για απλές πρακτικές ορθής ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών, με την εφαρμογή των οποίων μπορούν να περιοριστούν σημαντικά οι ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού και να εξασφαλίσουν οι χρήστες του σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Βέβαια, για να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό ενέργεια, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση μιας νέας-διαφορετικής νοοτροπίας.
Στην ημερίδα που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο σε ώρα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, η είσοδος θα είναι ανοικτή για τον κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του Δήμου και τις δράσεις του προγράμματος. Μάλιστα καθώς συμπίπτει με το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στον Βόλο, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους παρευρισκομένους.