• 1 Νοεμβρίου, 2022

Ο φωτογράφος της Μαριούπολης και δημιουργός της βιβλιοθήκης στο Σαρτανά – Συνέντευξη με τον Βασίλη Κουτρουμάνο

Ο φωτογράφος της Μαριούπολης και δημιουργός της βιβλιοθήκης στο Σαρτανά – Συνέντευξη με τον Βασίλη Κουτρουμάνο

Στα πλαίσια του Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε τον βραβευμένο φωτογράφο και πρόεδρο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΩΝ κ. Βασίλη Κουτρουμάνο και να κάνουμε μια συνέντευξη μαζί του.

Ο κ. Κουτρουμάνος, μας “ξενάγησε” στην φωτογραφική του έκθεση, από στιγμιότυπα της ελεύθερης Μαριούπολης των Ελλήνων… στιγμιότυπα τραβηγμένα 10 και 20 χρόνια πριν τον πόλεμο.

Ισχυροί συμβολισμοί και καθαρή ελληνική αύρα απορρέουν από τις φωτογραφίες που καταγράψαμε και εμείς από τον φακό του e-almyros.gr και με τον φωτοειδησεογράφο μας Βαλάντη Ματσόρδα.

Υπηρέτης του ελληνισμού ο κ. Κουτρουμάνος, είχε ιδρύσει στην πόλη Σαρτανά, βιβλιοθήκη με 2.000 ελληνικούς τίτλους βιβλίων. Συντετριμμένος από τις ειδήσεις και τις εικόνες του πολέμου μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του. Του ευχόμαστε να επιστρέψει σε καιρό ειρήνης και πάλι να καταγράψει χαρούμενες στιγμές.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο κα Σάγια Τσαουσίδου για τη μεγάλη της αγκαλιά που μας έδωσε ως νέα μέλη και την ευκαιρία να γνωρίσουμε αξιόλογους ανθρώπους και να αναπτύξουμε συνέργειες, αλλά και τον κ. Σπύρο Λάτσα μέλος του Δ.Σ. ο οποίος μας σύστησε στην Ένωση και μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα.

Ακολουθούν Δελτίο Τύπου και η ομιλία του Βασίλη Κουτρουμάνου, αλλά και το βίντεο με την ξενάγησή του στις φωτογραφίες του και την αφήγηση της εμπειρίας και των δυνατών συναισθημάτων τότε και τώρα, στην ειρήνη και τον πόλεμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Βασίλειος Κουτρουμάνος και Πρόεδρος της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια στις 29/10/2022.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων γιόρτασε τα 60 χρόνια του Διεθνούς Τμήματος και τα 40 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος. Το θέμα της ομιλίας του αφορούσε την Μαριούπολη της Ουκρανίας όπου έκανε αμέτρητες αποστολές. Αναφέρθηκε στον μακραίωνο Ελληνισμό της περιοχής και τις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες. Μοιράστηκε με τους συναδέλφους του τις εμπειρίες του και τις εντυπώσεις του και τόνισε ότι ο πόλεμος επέφερε πολλά δεινά στην Ουκρανία. Επίσης, μίλησε για την έκθεση του με τις φωτογραφίες από την Ουκρανία με τίτλο: «Η Ειρηνική Μαριούπολη των Ελλήνων», η οποία φιλοξενήθηκε στο χώρο του συνεδρίου και εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους από 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δημιουργία της σχολικής βιβλιοθήκης στο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης, που έγινε με δική του πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του στην Εξαίρετη Δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά του Star TV Κεντρικής Ελλάδας η οποία τον είχε προβάλλει και στηρίξει κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία όταν φωτογράφισε τον Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια. Η ομιλία του τελείωσε με την παρουσίαση των 28 διαβατηρίων του με τις θεωρήσεις (visa) από πάνω από 100 χώρες στις 5 Ηπείρους που έχει επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ήταν μια ομιλία πραγματικά συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς εξέφρασε βιωματικές εμπειρίες από τις αποστολές στις οποίες συμμετείχε και για τις οποίες βραβεύτηκε.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κα Σάγια Τσαουσίδου τίμησε την πολυετή προσφορά του με μια τιμητική πλακέτα δείχνοντας και την εκτίμηση που του έχει.Στο πάνελ όπου μίλησε ο Βασίλης Κουτρουμάνος συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Σφαέλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο Khoa Le Βιετναμεζος Δημοσιογράφος και ιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.thoibao.de καθώς και ο Tibor Macac, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

ΨΥΧΗ της Διοργάνωσης Ήταν η ΕΥΒΟΙΩΤΙΣΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ.ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΧΕ Η ΑΕΙΚΙΝΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ LENA KYROPOULOS.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Περιφερειακός Τύπος και Παραπληροφόρηση – Ημερίδα στο Επιμελητήριο Δράμας

Περιφερειακός Τύπος και Παραπληροφόρηση – Ημερίδα στο Επιμελητήριο Δράμας

Το Επιμελητήριο Δράμας και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων διοργανώνουν εκδήλωση με το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα…
Οι δυνατοί… «αδύναμοι» του κόσμου – της Βιβής Τσιντσίνη

Οι δυνατοί… «αδύναμοι» του κόσμου – της Βιβής Τσιντσίνη

Κυρία μου… αυτές τις γιορτές… δεν θα σου ζητήσω κάτι συνηθισμένο… Συνήθως, αυτές τις μέρες τις…
Φωτο-ρεπορτάζ από τις ξεναγήσεις στα πλαίσια του συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Φωτο-ρεπορτάζ από τις ξεναγήσεις στα πλαίσια του συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα 40 χρόνια του…