- 18 Οκτωβρίου, 2022
Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες λόγω ενεργειακού κόστους: «Σε καθεστώς καθημερινής αβεβαιότητας για το μέλλον»
Το ενεργειακό κόστος απειλεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών σε προϊόντα, υπηρεσίες και τη συρρίκνωση του αγοραστικού κοινού. Σχεδόν όλοι έχουν προχωρήσει σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, σε πολλές περιπτώσεις δραστικά συρρικνώνοντας τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν να τις έχουν ανοικτές. Επικοινωνήσαμε ενδεικτικά με κάποιους επιχειρηματίες του Αλμυρού από διάφορους τομείς, οι οποίοι δίνοντάς μας παραδείγματα, μιλούν για την αυξανόμενη ακρίβεια και τους τρόπους που προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις τους.
Ο Θανάσης Χατζηκυριάκος, ως εκπρόσωπος της τοπικής Ένωσης στην Ομοσπονδία Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, σχολίασε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το διπλάσιο κόστος βάσει λογαριασμών ενέργειας και υπάρχει ο φόβος ότι θα είναι ακόμη παραπάνω. Εγώ στη δική μου επιχείρηση πάντοτε άφηνα τα φώτα στον χώρο της έκθεσης ανοικτά, τώρα τα κλείνω. Το μεγάλο μας θέμα είναι αυτό, οι αυξήσεις στο ρεύμα. Ως Ομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας έχουμε ζητήσει μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, άμεσα μέτρα που θα δώσουν βαθιά ανάσα στις τοπικές, και όχι μόνο, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά ή άλλα εργαλεία ανάπτυξης συγκριτικά με τις μεγάλες, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία και κοινωνική ευημερία. Είναι θέμα επιβίωσης. Όταν πλήρωνες 150 ευρώ για ρεύμα και τώρα η ίδια κατανάλωση έφθασε στα 350 ευρώ καταλαβαίνετε πως έχει η κατάσταση. Άλλωστε και στα σπίτια μας το βλέπουμε αυτό. Είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε για να μην κλείσουμε. Κάποιοι επιχειρηματίες του Αλμυρού σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους για να δουλέψουν μειώνοντας τα έξοδά τους, ακόμη και να μικρύνουν τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να μην βάλουν λουκέτο. Όσοι εξακολουθούμε να κρατάμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, τελούμε υπό καθεστώς καθημερινής αβεβαιότητας για το μέλλον.
Ο Γιώργος Παναγιώτου, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, μάς είπε: «Το τελευταίο διάστημα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ρεύμα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι δεν χρησιμοποιούσαμε τον θερμοσίφωνα, από τις δύο φριτέζες λειτουργούμε πλέον μόνο τη μία, βγάλαμε εκτός ένα ψυγείο και έχουμε κλειστό τον θερμο-θάλαμο. Επίσης, μειώσαμε τα ψητά στο ρεύμα και πλέον δουλεύουμε περισσότερο με τα κάρβουνα που έχουν αυξηθεί αλλά όχι τόσο πολύ ακόμη. Την περίοδο της κρίσης πριν μερικά χρόνια, τα λειτουργικά έξοδα ήταν χαμηλά. Τώρα όλο το καλοκαίρι δουλέψαμε για να καλύψουμε τα έξοδα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο σπίτι πήραμε επιδότηση, τώρα περιμένουμε να δούμε τους λογαριασμούς διότι δύο τετράμηνα ως επαγγελματίες δεν είχαμε κάποια στήριξη. Και δεν είναι μόνο το ρεύμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το δεκάλιτρο λάδι έκανε 8,80 χωρίς ΦΠΑ τον Ιανουάριο, πήγε στα 36 και τώρα είναι στα 22 ευρώ. Τα κοτόπουλα πήραν πέντε αυξήσεις και τώρα αναμένουμε κι άλλη… Όλα αυτά αυξάνονται κι εμείς κρατάμε τις τιμές ίδιες, ενώ έχουμε δουλειά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Στην ουσία δουλεύουμε για να πληρώνουμε το ρεύμα. Και φυσικά δεν είμαστε μόνο εμείς, όλοι οι επαγγελματίες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Ο Αργύρης Κυριάκος, ιδιοκτήτης καφετέριας, δήλωσε: «Παλιά παίρναμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και ξέραμε πάνω-κάτω τι είχαμε να πληρώσουμε. Τώρα κάθε φορά κρύβουν και μια δυσάρεστη έκπληξη για τους επιχειρηματίες. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, σημαντικά καθοριστικό θα το χαρακτήριζα για να επιβιώσουν τα μαγαζιά, όχι μόνο στον τομέα της εστίασης αλλά γενικότερα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε οικονομία βγάζοντας εκτός λειτουργίας κάποια ψυγεία, σβήνοντας φώτα, αλλά προφανώς για να τα είχαμε, σημαίνει ότι τα χρειαζόμασταν. Οι πελάτες δεν γίνεται να έρχονται στην καφετέρια και να πίνουν τον καφέ τους στα σκοτεινά. Δυστυχώς μιλάμε για μια τραγική κατάσταση όσον αφορά στα χρήματα που πληρώνουμε για την ενέργεια και συν τοις άλλοις, με όλα όσα ακούει ο κόσμος στις ειδήσεις για το τι μας ξημερώνει, έχει μειωθεί αισθητά και η κίνηση. Με όλους τους συναδέλφους που μιλάω, μας απασχολούν τα ίδια ζητήματα και από όλους εκφράζονται φόβοι για το εάν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας.
Ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου Κώστας Μαλιαρός επισήμανε πως η δική του επιχείρηση εξαρτάται από το ρεύμα και δεν μπορεί να κάνει οικονομία, ενώ οι επιδοτήσεις που δόθηκαν, δεν αντιστοιχούν στα ποσά της αύξησης. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, ενώ ο λογαριασμός ήταν 1300 ευρώ, πλέον έχει ξεπεράσει τα 2600, καλείται να πληρώνει διπλάσιο ποσό για το ρεύμα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη ανομοίωση στην κίνηση των επιχειρήσεων διότι δεν υπάρχουν χρήματα, το καλάθι της νοικοκυράς έχει συρρικνωθεί καθώς διατίθεται ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τη θέρμανση, το πετρέλαιο κίνησης και το ρεύμα, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, το διαπιστώσαμε στον κατάλογο των 31 κατηγοριών που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Διαπιστώνουμε ότι η αγορά νοσεί, ήδη πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να βάζουν οριστικό λουκέτο γιατί μετά από 2 χρόνια πανδημίας που πολλές έκλεισαν με κρατική εντολή, το ενεργειακό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα των τελευταίων 13 ετών μετά την κρίση του 2009.
Στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως είναι τα αρτοποιεία παραμένει σταθερή η κατανάλωση ρεύματος αλλά η τιμή αυξημένη γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αυτό λειτουργεί καταλυτικά ώστε να μην μπορούν να διατηρηθούν ζωντανές. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, ήδη πολλά αρτοποιεία στον Βόλο έχουν κλείσει. Επίσης, η επισκεψιμότητα από τους πελάτες έχει μειωθεί αισθητά, οι καταναλωτές είναι πολύ σφιγμένοι στις αγορές τους, ξοδεύουν τελείως για τα απαραίτητα.
Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης, περιμένουμε να δούμε τους επόμενους λογαριασμούς για να δούμε εάν είναι γενναία η επιδότηση ή όχι. Πρέπει να δοθούν κι άλλα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες για να κρατηθούν όρθιοι. Εκτός από τις επιδοτήσεις, μεταξύ των άλλων περιμένουμε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών χώρων. Χρειάζονται μέτρα για φοροαπαλλαγές, ενώ λόγω του ενεργειακού κόστους πολλές επιχειρήσεις βγαίνουν από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, άρα θα πρέπει να προβλεφθούν περισσότερες δόσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα χρήματα που δόθηκαν από το πρόγραμμα Ανάσα 2 της Περιφέρειας ήταν πολύ ευεργετικά σε κάποιες επιχειρήσεις, λειτούργησε θετικά το πρόγραμμα σε αντίθεση με το πρώτο το οποίο απευθύνονταν σε λίγους, δεν έγινε διασπορά και σωστή μελέτη όπως τη δεύτερη φορά.
Εξίσωση επιδότησης ρεύματος ελαιοτριβείων-αρτοποιείων ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας: Την εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με εκείνη των αρτοποιείων ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνη Γεωργιάδη το Επιμελητήριο Μαγνησίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ελαιοτριβείων της περιοχής.
«Ειδικότερα, -όπως αναφέρεται στην επιστολή- για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της συγκομιδής (Οκτώβριος – Φεβρουάριος), για τις επιχειρήσεις που έχουν στη δραστηριότητά τους είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύοντα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302 Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων), η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίδιο ποσό δηλαδή με εκείνο που έχει εγκριθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία – βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
Η μείωση του, μέχρι σήμερα υπέρογκου, ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις-ελαιοτριβεία θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο γι’ αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος κλεισίματος, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.
Η αποδοχή εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων του αιτήματος των επιχειρήσεων-ελαιοτριβείων έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών (στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μικρές οικογενειακές) που πλέον αντιμετωπίζουν μέγιστα λειτουργικά κόστη. Εν κατακλείδι, θεωρούμε απολύτως δίκαιο το εν λόγω αίτημα, δεδομένου του γεγονότος ότι τα ελαιοτριβεία αποτελούν σημαντικό μέρος της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομικής και δη της αγροτικής και επιπρόσθετα θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις αυτές από το ήδη επιβαρυμένο ενεργειακό λειτουργικό κόστος και ταυτοχρόνως θα αποτραπεί η μετακύλιση τυχόν αυξήσεων στους καταναλωτές».
Ενεργειακό κόστος: Στην Ελλάδα το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε.
Αν και στην Ελλάδα χορηγούνται οι υψηλότερες επιδοτήσεις ρεύματος στην Ε.Ε., τα ελληνικά νοικοκυριά, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με την έκθεση του ACER, το ποσοστό εισοδήματος που δαπανούν τα ελληνικά νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το 2022 υπερβαίνει το 6%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ACER (Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε.) η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία, και το τρίτο υψηλότερο για φυσικό αέριο, μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία, σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Βεβαίως η Ελλάδα και προ κρίσης ήταν στις πρώτες θέσεις στον ευρωπαϊκό κατάλογο της ακρίβειας, όμως τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση από το 2020, που βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Σύμφωνα με την έκθεση του ACER το ποσοστό εισοδήματος που δαπανούν τα ελληνικά νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το 2022 υπερβαίνει το 6% από λίγο πάνω από 4% που ήταν το 2020, και είναι το υψηλότερο μετά την Πορτογαλία (προσεγγίζει το 8%) και τη Νορβηγία (πάνω από 7%). Μάλιστα, ο ACER αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες επιδοτήσεις με όρους ΑΕΠ, που ξεπερνούν το 3,5%.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα –πίσω από τη Βουλγαρία και τη Γερμανία αυτή τη φορά– και για το ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, με το ποσοστό να διαμορφώνεται το 2022 περίπου στο 13% από 3% το 2020. Με τους χαμηλούς μισθούς και όχι με τις τιμές αυτές καθαυτές του ρεύματος και του φυσικού αερίου συνδέουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το υψηλό ποσοστό πραγματικού εισοδήματος που καταβάλλουν τα ελληνικά νοικοκυριά. «Δουλεύουμε για να αυξηθούν οι μισθοί μέσω της ανάπτυξης», σημειώνουν στην «Κ», παρατηρώντας πάντως ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, σχολιάζοντας την έκθεση του ACER.
Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι αρνητικές πρωτιές της χώρας. Η Ελλάδα ήταν το 2021 η χώρα με τη λιγότερη διείσδυση των έξυπνων μετρητών και μάλιστα σε απόσταση από την αμέσως επόμενη χώρα, την Πολωνία, με βαθμό διείσδυσης κοντά στο 15%. Το ποσοστό διείσδυσης έξυπνων μετρητών στην Ελλάδας είναι μόλις 3% έναντι 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τον ACER να επισημαίνει ότι η έλλειψη έξυπνων μετρητών αποτελεί εμπόδιο στην ενισχυμένη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά. Το κατά πόσον θα αλλάξει η εικόνα για τη χώρα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών περί του 1 δισ. ευρώ που επανεκκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ τον Μάρτιο του 2021 σε συνέχεια μιας μακράς διαδικασίας που καρκινοβατούσε από το 2014.
Η Ελλάδα κατείχε το 2020 την πρώτη θέση στη λίστα ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, αλλά και πρώτη στη λίστα με τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ευάλωτων καταναλωτών, που έφτασαν το 50% έναντι 14,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αρνητική είναι η κατάταξη της χώρας το 2020 και σε σχέση με τις δυνατότητες των καταναλωτών να θερμαίνουν τα σπίτια τους, οι οποίες εύλογα θα έχουν επιδεινωθεί μετά την ενεργειακή κρίση. Η χώρα μας κατείχε το 2020 την τρίτη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο (πηγή kathimerini.gr).