• 21 Σεπτεμβρίου, 2022

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 17/9/22)

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 17/9/22)

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Λαός” του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Το πού το πάνε οι αρχηγοί
ακόμη δεν το ξέρουμε.
Μα, ως λαός το νοιώθουμε
πως θα τα καταφέρουμε.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το τρέχον ο Αλέξης Τσίπρας ανηφόρισαν στη Θεσσαλονίκη και, σύμφωνα με την παράδοση, σε ομιλίες και συνεντεύξεις άπλωσαν τον προεκλογικό …τραχανά τους, από τον οποίο οι περισσότεροι των πολιτών δεν βγήκαν σοφότεροι και μάλλον ούτε και…πλουσιότεροι. Βέβαια η παρούσα έκδοση τυπώθηκε χθες Παρασκευή αργά το βράδυ και δεν ήταν δυνατόν να προλάβουμε το …σόου του κ. Τσίπρα, αλλά προβλέπω ότι κανένας από τους Έλληνες δεν πρόκειται να εκπλαγεί από την εκ των υστέρων αποτίμησή τους. Τα …γνωστά και χιλιοειπωμένα μάλλον. Άλλωστε ανέκαθεν οι κυβερνητικοί εξωραΐζουν τη γενική εικόνα της χώρας και οι αντιπολιτευόμενοι τα βλέπουν όλα μαύρα κι άραχλα.

Το μείζον ζήτημα είναι τι λένε οι πολίτες (όσοι είχαν την υπομονή ή το καθήκον να τους παρακολουθήσουν) και –κυρίως- ποιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στις κάλπες τελικά.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με τα τρία «όχι» του κάποια πράγματα: Όχι σε πρόωρες εκλογές. Όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όχι σε ανασχηματισμό.

Α, κι ένα τέταρτο «όχι» προς την Τουρκία: «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», το οποίο όρθιοι χειροκρότησαν παρατεταμένα οι χιλιάδες ακροατές του στο Βελλίδειο και προφανώς ανάμεσά τους (αφού ήταν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων) δεν ήταν όλοι οι ακροατές του Νεοδημοκράτες.

Κι αυτό το έντονο χειροκρότημα επιδοκιμασίας ήταν μια ομαδική έκφραση ομοψυχίας. Κι αν το λέτε αυτονόητο, να ξέρετε ότι καμιά φορά τα αυτονόητα είναι και τα πιο δύσκολα.

Κατά τα άλλα, παροχές, ενισχύσεις και επιδόματα συνολικού ύψους 5,2 δις έταξε ο πρωθυπουργός (μετρημένα και κοστολογημένα, όπως είπε για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια, στο καλάθι της νοικοκυράς, τα ενοίκια και τη στέγαση κ.ο.κ., για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Απ’ όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω την ενίσχυση της φοιτητικής στέγης γιατί οι φέτος -ως φαίνεται- οι σπιτονοικοκυραίοι τρελάθηκαν και τα ‘βαλαν στην …ακρίβεια. Ακόμη και για κάτι ετοιμόρροπες «τρύπες» ζητούν ενοίκια …επαύλεων. Κρίμα, πολύ κρίμα… Ειδικότερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, στους δύσκολους καιρούς, έχουμε κοινωνική ευθύνη να σεβόμαστε τα ζόρια του κοσμάκη και να ανταποκρινόμαστε με έμπρακτη ευαισθησία.

Όμως το παρήγορο είναι ότι από την περασμένη Δευτέρα που άνοιξαν τα σχολεία αισθάνθηκα ότι η ατμόσφαιρα γύρω μου γέμισε ελπίδα και χαρά. Γιατί τα παιδιά -ειδικότερα τα μικρότερα- έχουν τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς που αποπνέουν και διαχέουν αθωότητα και αισιοδοξία, η οποία μεταγγίζεται σε όλους μας. Ελπίζουμε φέτος να μην μπει στα σχολεία η εκφυλισμένη πανδημία που τόσο μας ταλαιπώρησε και ακόμη μας ταλαιπωρεί.

Κι αφού ακριβαίνουν κάθε μέρα ακόμη και τα μπρόκολα στις λαϊκές, γιατί να μην πάρουν την ανηφόρα και οι τιμές των σχολικών ειδών;

Αυξήσεις ακόμη και πάνω από 6% θα δουν το 2023 στις συντάξεις τους σχεδόν τα 2/3 των συνταξιούχων, στο πλαίσιο των ήδη νομοθετημένων αυξήσεων, που θα δοθούν όμως για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά. (Παρακαλώ πάραυτα και αναλογικά να αυξηθεί το …χαρτζιλίκι στα εγγόνια).

Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά, έχω μια ισχυρή διαίσθηση ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε κουτσά – στραβά και φέτος κι ας προσπαθεί η μισή …υφήλιος να μας τρομάξει με την οικονομική κρίση και το χειμώνα, γιατί είμαστε λαός επινοητικός και πεισματάρης, γιατί όχι μόνο ο Θεός είναι μαζί μας, αλλά γιατί είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα, αφού τα εύκολα δεν τα ζήσαμε ποτέ.

Ίσως με πιο ρελαντί ρυθμούς, αλλά το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας καλά κρατεί και μάλιστα με πιο εύπορους τουρίστες -ως συνήθως- το φθινόπωρο. Αγάντα …Ρόμελ.

Αυτή η αρσενικιά …γριά, η ξεδοντιασμένη, ο κολαούζος του Ερντογάν, ο Μπακτσελί, που απειλεί να μας ξαναπετάξει στη θάλασσα (μετά από έναν αιώνα) καλά θα κάνει να φοράει μόνιμα τα «μπρατσάκια» της κολύμβησης στο εξής, αν του χωράνε βέβαια, επειδή είναι και …μπρατσαράς.

Αυτή η εμμονή κάποιων τηλεοπτικών μας καναλιών να αγοράζουν και να προβάλουν τούρκικες σαπουνόπερες, που μοστράρουν κάποια πλασματική εικόνα της άρχουσας τάξης  -αντί της χειμαζόμενης οικονομίας στη γείτονα χώρα- πέρα από τα συμφέροντα ποιους σκοπούς εξυπηρετούν; Οι καλοθελητές τους δεν κατανοούν ότι προβάλλουν ψευδή σενάρια μιας κοινωνίας ξένης, βαθιά ανθελληνικής, που καθημερινά μας απειλεί με κάθε τρόπο; Γιατί αλείφουν βούτυρο σε μια χώρα που δεν έχει πια ούτε βούτυρο για να φάει, παρά μπαίνει σε ουρές για να εξασφαλίσει λίγο φτηνό ψωμί και αγοράζει τρόφιμα με το …σταγονόμετρο για να φάει ο φτωχός Τούρκος πολίτης; Σε τόσο υψηλή τηλεθέαση ενδίδει το …κατιναριό της από εδώ πλευράς, ώστε τα κανάλια μας παραπέμπουν να βλέπουμε και να ακούμε τούρκικα; Και συγνώμη για λέξη «κατιναριό», αλλά αυτή την έννοια μου υπαγορεύουν να γράψω οι προσωπικές μου απόψεις και το φιλότιμό μου. Και επιμένω ότι υπάρχουν στην τηλεόραση αρκετές άλλες αξιόλογες σειρές -Ελληνικές και ξένες- για να δει ο καθένας μας.

Σόου κατάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως -υποθέτω- ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισσάβετ, αλλά και όλα τα κουτσομπολιά γύρω από τον Βασιλιά Κάρολο και την υπόλοιπη οικογένεια του. Έμεινα άναυδος από το πόσο ενημερωμένη ήταν και με πόσες λεπτομέρειες η …Λεμονιά από χωριό της περιοχής μας, για γάμους, διαζύγια, έρωτες, έριδες ανάμεσα στ’ αδέρφι – πρίγκηπες κτλ. Άτιμα τάμπλετ… Ούτε ένα γαλαζοαίματο δεν αφήνετε να πεθάνει ήσυχος…

Θα σας έδινα το τηλέφωνο της Λεμονιάς, για να σας ενημερώνει σε απευθείας μετάδοση, αλλά δεν έχω τη σχετική εξουσιοδότηση. Αφήστε καλύτερα, μην την πάθετε σαν τον …Ανδρουλάκη, που παρακολουθείται. Μην μπλέξουμε τώρα στα καλά καθούμενα με ΕΥΠ, Ιντέλιτζεντ Σέρβις, Σκότλαντ Γιαρντ και κάθε λογής κακόβουλα λογισμικά… Αν και δεν ξέρω ειλικρινά τι είναι καλύτερο; Να σε πάρουν στο κυνήγι οι μυστικές υπηρεσίες ή να πεθάνεις από πλήξη;

Και μια απίστευτη κακία  για το νέο Βασιλιά Κάρολο: Σπουδαία δουλειά βρήκε… Να κολλήσει το πρώτο του ένσημο σε ηλικία 73 ετών!!! Φτώχεια καταραμένη…

Μη γελάτε… Έχουν πέραση οι γέροι. Ο Κάρολος, ο Μπάιντεν πριν, σε τρεις μήνες μπαίνω κι …εγώ στα 70, όλα μπορούν να γίνουν.

Πάντως, όπως πάντοτε έτσι και φέτος, αυτό δεν είναι πια Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ψηφοπάζαρο είναι…

Το να είσαι κομματική νεολαία στην Ελλάδα και στο ετήσιο φεστιβάλ της να αναρτάς στη γιγαντοοθόνη εικόνα με τη φωτογραφία του Πούτιν και σύνθημα στην κυριλική γραφή, δεν θα τολμούσε ίσως να το κάνει ούτε η άκρα Αριστερά. Κατά τα άλλα, δηλώνεις …προοδευτικός-ή. Και το περίεργο δεν είναι ότι το ανάρτησες (ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι όσο μυαλοφυγόδικος θέλει), αλλά ότι δεν βρέθηκε κάποιος από τα ηγετικά συντρόφια σου να σου πει «μάζεψε το πάραυτα – μας εκθέτεις».

Κάθε προεκλογική περίοδος έχει σχεδόν απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους το στοιχείο της υπερβολής, της προπαγάνδας, του ψεύδους, του λαϊκισμού. Αλλά αν δεν μπουν κάποτε κάποια όρια, πώς και πότε θα προχωρήσει μπροστά η πολιτική ζωή αυτής της δύσμοιρης χώρας;

Παιδιά, σηκωθείτε να πάμε για μπόλι…. Ήρθαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Ρώτησαν κάποτε τον Γάλλο αρχιτέκτονα Le Corbusier πώς είναι καλύτερα ν’ ανεβαίνει κάποιος την Ακρόπολη, με τα πόδια ή με αυτοκίνητο; Κι εκείνος απάντησε: Με τα γόνατα…
Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 23/9/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 23/9/23

Το “Δελτίο Θυέλλης” που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης όπως δημοσιεύθηκες στον “Λαό” το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 16-9-23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 16-9-23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στην έκδοση του “Λαού” στις 16…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 9/9/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 9/9/23

To Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.…