• 19 Σεπτεμβρίου, 2022

Ξένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί γνώρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας

Ξένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί γνώρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας

Ανατολικορωμυλιώτικη και σαρακατσάνικη σύμπραξη ενθουσίασαν Γερμανούς, Ισπανούς, Πορτογάλους! Το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου, το μουσείο της Αύρας Παπαδοπούλου και του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχθηκαν μαθητές και καθηγητές που βρίσκονται στον Αλμυρό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Παράλληλα, αυτοί άνοιξαν φύλλο σαρακατσάνικης τυρόπιτας!

Συγκεκριμένα, το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού συμμετέχοντας στο Erasmus με θέμα την «Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά» φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα δέκα καθηγητές και είκοσι μαθητές από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, το Πόρτο της Πορτογαλίας και την Βαλένθια της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε διάφορους χώρους που αναφέρουμε παρακάτω. Την Πέμπτη λίγο μετά τις 12:00 οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στην Ευξεινούπολη, στα δύο κτήρια που λειτουργούν ως μουσεία. Εκεί τους υποδέχθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας. Η κα Γιάννα Κωτούλα έκανε την ξενάγηση στον χώρο του μουσείου του συλλόγου και η κα Ρίτσα Μιχαλακοπούλου σε αυτόν τον μουσείου της Αύρας, με την απαραίτητη συνδρομή των κυριών Ειρήνης Γιαλούρη-Φούντα και Αναστασίας Γεωργατζοπούλου οι οποίες ανέλαβαν τη μετάφραση. Πραγματοποιήθηκε αφηγηματική παρουσίαση στους επισκέπτες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο οικισμός της Ευξεινούπολης, τη διαδρομή των προσφύγων που άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες στην Ανατολική Ρωμυλία και βρέθηκαν εδώ όπου ξανάχτισαν τη ζωή τους. Μάλιστα σε λίγες ημέρες είναι η επέτειος της θεμελίωσης της Ευξεινούπολης και της Ν. Αγχιάλου…

Αυτό όμως που ενθουσίασε περισσότερο τους ξένους ήταν το άνοιγμα φύλλου και η παρασκευή της σαρακατσάνικης τυρόπιτας και του πλαστού!!! Η κα Βασιλική Ρούσσα, από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης «η Στάνη», είχε έτοιμη τη ζύμη και με τον πλάστη στα χέρια, έδειξε την παραδοσιακή διαδικασία… Όταν ζητήθηκε από καθηγητές και μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, ο Ισπανός εκπαιδευτικός Νάτσο δεν τα κατάφερε καθώς έβαζε πολλή δύναμη, οι μαθήτριές του όμως έδειξαν αξιοζήλευτες ικανότητες, αν αναλογιστούμε ότι έβλεπαν κι έκαναν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά!

Για το 2ο Γυμνάσιο, υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι φιλόλογοι Χαρούλα Μιχαλακοπούλου και Μαρία Μπουκόρου. Η κα Μιχαλακοπούλου μιλώντας στον «Λαό» μάς είπε σχετικά: «Το σχολείο μας έχει συμμετάσχει σε αρκετά προγράμματα Erasmus τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά. Υποδεχθήκαμε 10 καθηγητές και 20 μαθητές από τρεις χώρες που ήρθαν στον Αλμυρό την Δευτέρα και θα φύγουν το Σάββατο. Πήγαμε στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και το παλιό Γυμνάσιο όπου η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας μας ξενάγησε, για φαγητό στην Αμαλιάπολη, την Τρίτη επισκεφθήκαμε το νέο Μουσείο της πόλης του Βόλου, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, την Τετάρτη πήραμε το πλοίο για τη Σκιάθο, ενώ την Παρασκευή το πρόγραμμα είχε ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά από την Ισπανία φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες στον Αλμυρό και απέκτησαν μεγάλο δέσιμο με τους γονείς και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου, ενώ όλοι γνώρισαν την περιοχή μας. Δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με το πώς καταφέρνουμε να συνδυάσουμε τον πολιτισμό, την ιστορία μας με τη διασκέδαση, το φαγητό και έχουμε έναν τρόπο ζωής που τους άρεσε πολύ».

Επίσης η κα Μιχαλακοπούλου πρόσθεσε ότι τον Μάιο που μας πέρασε, έξι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου με τις εκπαιδευτικούς πήγαν στο Πόρτο και η επόμενη επίσκεψή τους θα γίνει στη Βαλένθια, τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή πέντε αγοριών κι ενός κοριτσιού όσον αφορά τους μαθητές.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του 2ου Γυμνασίου αναφέρονται τα εξής:

Οι αποστολές φωτογράφισαν, με την βοήθεια της κυρίας Γκαραγκούνης Παυλίνας, τα αξιοθέατα της πόλης του Αλμυρού και η μαθήτρια Μαντζορογεώργου Κωνσταντίνα δημιούργησε κολάζ φωτογραφιών. Οι ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες εξοικειώθηκαν με τις ψηφιακές πλατφόρμες padlet και thinklink, όπου ανέβασαν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο από την εβδομάδα που έζησαν και ολοκλήρωσαν την επιμόρφωσή τους συμπληρώνοντας την φόρμα αξιολόγησης του προγράμματος.    

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, ο διευθυντής Βοϊβόνδας Σταύρος, η υποδιευθύντρια, Νάνου Δέσποινα, οι συντονίστριες του προγράμματος, οι φιλόλογοι Μιχαλακοπούλου Χαρούλα και Μπουκόρου Μαρία, η καθηγήτρια καλλιτεχνικών Γκαραγκούνη Παυλίνα και η φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Αγραφιώτη Σοφία, ευχαριστούν θερμά όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχία της επιμόρφωσης και ιδιαίτερα τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, Βρεττού Κάισα, Μαντζορογεώργου Κωνσταντίνα, Μιχαλακόπουλο Φίλιππο, Μόρφη Ελευθερία, Μπίκο Θεόδωρο, Υφαντή Αργυρώ και Φωτιάδη Αναστάσιο για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την άψογη φιλοξενία από τις οικογένειές τους των μαθητριών από την Ισπανία.


Σχετικά Άρθρα

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Curtain Up!” το Γυμνάσιο & Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξένησε μία ομάδα έξι…
Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Γερμανία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Γερμανία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού υλοποιεί για τα έτη 2024-25 πρόγραμμα Erasmus+KA122 το οποίο χρηματοδοτείται από την…
Τοποθέτηση σειμογράφου στο 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού

Τοποθέτηση σειμογράφου στο 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού

Μετά από απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ και στο πλαίσιο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SEISMO- Lab, το…