• 23 Αυγούστου, 2022

Η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία και τον Αλμυρό: Γεμάτος Αύγουστος, αλλά χαμένος Ιούλιος

Η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία και τον Αλμυρό: Γεμάτος Αύγουστος, αλλά χαμένος Ιούλιος

Μπορεί ο κόσμος μετά από την περίοδο των δύο ετών περιορισμών της πανδημίας να θέλησε να φύγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ωστόσο τα μηνύματα της τουριστικής κίνησης δεν είναι ενθαρρυντικά. Για χαμένο Ιούλιο και κίνηση μόνο τις ημέρες του Αυγούστου έκαναν λόγο τοπικοί παράγοντες και φορείς του τουρισμού της περιοχής μας με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας.

Μάς επισημάνθηκε ότι πέρυσι η τουριστική κίνηση ήταν καλύτερη, οι παραθεριστές δεν βγαίνουν πολύ από τα σπίτια ή τα ξενοδοχεία «μετρώντας» τα έξοδά τους, ενώ όσοι προτίμησαν τη Μαγνησία, το έκαναν για λιγότερες ημέρες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Φιλοξενούμε δηλώσεις του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Πτελεού κου Κώστα Μπουκοβάλα, του προέδρου Αμαλιάπολης κου Γιάννη Ξάνθη, της κας Κικής Βαλωμένου που έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Αχίλλειο, του κου Θωμά Δημητρίου που είναι αντιπρόεδρος της Νέα Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων νομού Μαγνησίας, επιχειρηματία του χώρου στον Αλμυρό, του κου Βασίλη Ασδεράκη, ξενοδόχου και προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών από τη Νέα Αγχίαλο καθώς επίσης και του κου Γιώργου Ζαφείρη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Κώστας Μπουκοβάλας (Πτελεός): Τον Ιούλιο τον χάσαμε, διότι είχαμε κόσμο αλλά δεν έβγαινε έξω, δεν δούλεψαν καλά τα μαγαζιά. Αντιθέτως, τον Αύγουστο φάνηκε ότι υπήρχε τουριστική κίνηση, από τις 13 του μηνός και μετά έχει πάρα πολύ κόσμο, οι παραλίες είναι  γεμάτες. Θα έλεγα καμία σχέση με πέρυσι καθώς φέτος τα μαγαζιά δούλεψαν μόνο τον έναν μήνα πολύ καλά. Κυρίως Έλληνες ήρθαν στην περιοχή μας, υπάρχουν όμως και ξένοι όπως Σέρβοι, Μολδαβοί, Ισραηλινοί, Γερμανοί, άλλοι παραθεριστές κι άλλοι που έχουν αγοράσει σπίτι σε κάποιο παραλιακό μέρος του Πτελεού.

Γιάννης Ξάνθης (Αμαλιάπολη): Η τουριστική κίνηση κρίνεται καλή, θα έλεγα ανάλογη με τα περσινά επίπεδα. Ο κόσμος ήταν λίγο …μαγκωμένος στα έξοδά του, ωστόσο τα νοικιαζόμενα δωμάτια της Αμαλιάπολης όλο τον Αύγουστο έχουν πληρότητα σχεδόν στο 100%. Τους δύο άλλους μήνες έτσι κι έτσι… Περιμένουμε κόσμο και το επόμενο διάστημα που είναι το παζάρι στον Αλμυρό, μετά τις 25 του μηνός σιγά σιγά θα αδειάσει η περιοχή από τους παραθεριστές. Είχαμε και ξένους, κυρίως κατά βάση Γερμανούς κι Άγγλους.

Κική Βαλωμένου (Αχίλλειο): Τώρα τον Αύγουστο όλα τα δωμάτια έχουν κόσμο, είμαστε πολύ καλά, τον Ιούλιο ωστόσο όχι και τόσο. Το περασμένο καλοκαίρι η κίνηση ήταν καλύτερη διότι είχε μεγαλύτερη διάρκεια, φέτος ξεκινήσαμε μετά τις 20/7 να είμαστε πλήρεις. Στο Αχίλλειο δουλεύουνε τα εστιατόρια σε καθημερινή βάση, ενώ τον προηγούμενο μήνα ως επί το πλείστον μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Βασίλης Ασδεράκης (Ν. Αγχίαλος): Το παράδοξο φέτος ήταν ότι ενώ υπήρχε τουρισμός στα ξενοδοχεία, δεν κατέβαινε κόσμος στην παραλία να φάει στα εστιατόρια ή να πιει καφέ και ποτό στις καφετέριες/μπαρ. Η κατανάλωση στα μαγαζιά έχει πέσει περίπου 30-40%. Στη Νέα Αγχίαλο τον Δεκαπενταύγουστο γίνονταν το αδιαχώρητο, όμως μία μέρα δεν φθάνει για να δουλέψουν όλοι καλά. Οι Έλληνες που ήρθαν, κινήθηκαν με φειδώ ενώ λόγω ακρίβειας, μείωσαν τον χρόνο των διακοπών τους. Εάν άλλες χρονιές έρχονταν για μία εβδομάδα, φέτος το έκαναν για τρεις-τέσσερις μέρες. Οι ξένοι ήταν κυρίως από τις βαλκανικές χώρες όπου έχουν κάνει στοχευμένες προωθητικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Είχαμε μια καλή κίνηση τριών μηνών που ελπίζουμε να επιμηκυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Το φετινό καλοκαίρι δουλέψαμε περισσότερο με μεμονωμένους πελάτες παρά με οργανωμένα γκρουπάκια όπως συνηθίζαμε, ενώ πολλές ήταν οι ακυρώσεις λόγω covid. «Η ακρίβεια έχει καταστρέψει τα πάντα, κυρίως το κόστος στην ενέργεια. Όσο κι αν δουλεύουμε καλά, λεφτά δεν μένουν» κατέληξε ο κος Ασδεράκης, ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου, ο οποίος επισήμανε ότι μειώθηκαν και  οι ντόπιοι, οι θαμώνες που πήγαιναν στα μαγαζιά.

Γιώργος Ζαφείρης (πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας): Ελπίζουμε να πάει καλά η τουριστική κίνηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και πιο μετά. Η αλήθεια είναι πως η φετινή σεζόν δεν είναι το ίδιο καλή με πέρυσι, χάθηκε όλος ο Ιούνιος και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου υπήρχε πληρότητα σε επίπεδο 90-95 τους εκατό, δεν ήταν όμως για διάστημα αρκετό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης των επιχειρηματιών. Γενικά είναι χειρότερα από πέρυσι μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν πρέπει να έχουμε μέτρο σύγκρισης τον έναν καλό μήνα αλλά τους πέντε της τουριστικής σεζόν, οπότε ταμείο θα κάνουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η οικονομική ένδεια, το μεγάλο κόστος μετακίνησης είχε τις επιπτώσεις του. Δεν είχαμε φέτος τους Βαλκάνιους τουρίστες άλλων ετών. Πολλές ακυρώσεις λόγω κρουσμάτων covid, ο κόσμος θέλησε να πάει διακοπές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Οι Έλληνες που προτίμησαν την Μαγνησία για τις διακοπές τους, μείωσαν σαφώς την περίοδο πάραμονής τους, ενώ πολλοί προτίμησαν να πάνε στο χωριό ή σε συγγενείς για να μειώσουν τα έξοδα. Τελειώνοντας ήθελα να πω πως η Κυβέρνηση άφησε να παρανθίσει η οικονομία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θωμάς Δημητρίου (Αλμυρός): Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο βασιστήκαμε εξ ολοκλήρου στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στο εργατικό προσωπικό που έρχεται στην περιοχή. Τώρα τον Αύγουστο υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω του παζαριού στον Αλμυρό και της Παναγίας Ξενιάς. Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται για να δουν για λίγες μέρες το παζάρι και γυρνάνε την ευρύτερη περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουμε πουθενά στον τουριστικό χάρτη της Μαγνησίας με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αλμυρού. Ο τουρισμός του νομού σταματάει στη Νέα Αγχίαλο. Ο Δήμος δεν έχει τουριστική επιτροπή, έναν άνθρωπο αρμόδιο να προβάλει το προϊόν του. Την τελευταία φορά που κάναμε επίσημα τουριστική επιτροπή ήταν πριν από περίπου 7 χρόνια. Χάθηκαν δεκάδες προγράμματα της Περιφέρειας την τελευταία δεκαετία, γνωρίζω πως μικροί άλλοι Δήμοι παίρνουν προγράμματα και τα αξιοποιούν ενώ εμείς τουριστικά είμαστε υπό του μηδενός.

Η κίνηση στα εμπορικά
Έως και τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν φέτος οι θερινές εκπτώσεις. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Παναγιώτη Μπούντη να μας κάνει μια δήλωση για την κίνηση στην αγορά: Οι αγορές είναι λίγες και οικονομικές. Οι εκπτώσεις δούλεψαν τον Ιούλιο και με δυναμικά ποσοστά έκπτωσης από τους επαγγελματίες. Ο Αύγουστος μπήκε υποτονικός και συνεχίζει υποτονικός. Ίσως κάποιες επιχειρήσεις έπιασαν τους περσινούς τζίρους. Αισιοδοξώ ότι εάν το ενεργειακό ρυθμιστεί, του χρόνου θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν καλύτερα. Ενώ το λιανεμπόριο δεν έλαβε τη στήριξη που έπρεπε, καλούμαστε να δώσουμε και τις επιστρεπτέες προκαταβολές.Δεν «έτρεξαν» ακόμη το ΑΝΑΣΑ ΙΙ… που το περιμένει η αγορά. Ούτε λόγος για το τραπεζικό σύστημα… το χρηματοπιστώτικο σύστημα είναι ανύπαρκτο. Τα μπλοκ επιταγών δίνονται με το σταγονόμετρο στερώντας ένα βασικό εργαλείο για τον έμπορο.


Σχετικά Άρθρα

Λιτανεία για την ανομβρία στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού

Λιτανεία για την ανομβρία στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού

Παρουσία πλήθους κόσμου, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας της…
Διπλή διάκριση για την Μαρία Πουλακίδα με ασημένια μετάλλια στο βαλκανικό πρωτάθλημα!

Διπλή διάκριση για την Μαρία Πουλακίδα με ασημένια μετάλλια στο βαλκανικό πρωτάθλημα!

Η Μαρία Πουλακίδα συνεχίζει να …συλλέγει μετάλλια στις διοργανώσεις του ζίου ζίτσου. Η νεαρή αθλήτρια από…
Χρ. Μπουκώρος: 3 έως 4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω Daniel σε περιοχές που είχαν εξαιρεθεί

Χρ. Μπουκώρος: 3 έως 4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω Daniel σε περιοχές που είχαν…

Συνεχίζοντας τις επαφές του, προκειμένου να ενταχθούν περιοχές της Μαγνησίας, πληγείσες από τις καταστροφές Daniel, στο…