• 23 Αυγούστου, 2022

Μεγάλη προσέλευση στη Γιορτή Αμυγδάλου που πραγματοποιήθηκε στις Μικροθήβες / εικόνες

Μεγάλη προσέλευση στη Γιορτή Αμυγδάλου που πραγματοποιήθηκε στις Μικροθήβες / εικόνες

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στις Μικροθήβες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου 20-21/8. Ήταν η Γιορτή Αμυγδάλου που διοργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Φθιώτιδες Θήβες» σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ήταν η πρώτη ανάλογη εκδήλωση που είχε ως στόχο να αναδείξει τους αμυγδαλεώνες της περιοχής που αποτελούν βασική καλλιέργεια των κατοίκων των Μικροθηβών, να αναδείξει το αμύγδαλο ως βασικό προϊόν της τοπικής οικονομίας.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί είχαν στηθεί σταντ με γλυκίσματα με βάση το αμύγδαλο, τα οποία ετοίμασαν απόφοιτες της ειδικότητας αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και γλυκίσματα από την σεφ Ελένη Καπνιά. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών Αγαθή Τιμπλαλέξη και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Σταφυλοπάτης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, όπως και ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Παιδείας κας Μακρή.

Η κα Τιμπλαλέξη είπε μεταξύ των άλλων: «Φιλοδοξούμε να καθιερωθεί αυτή η γιορτή ως θεσμός δίνοντας στο χωριό μια πνοή ζωντάνιας και πολιτισμού. Το αμύγδαλο κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή, την οικονομία και τη διατροφή κάθε σπιτιού των Μικροθηβών, γεγονός που δεν αναδεικνύει μόνο τη δυναμική του, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής, αλλά και στήριξης τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από το Δήμο. Μετά την πρώτη εμφάνιση της αμυγδαλιάς στα Χαβούζια το 1969 με πρώτο καλλιεργητή τον Αποστόλη Χαρμαντά, ο κάμπος της περιοχής μας ανθίζει με τους αμυγδαλεώνες να επεκτείνονται μέχρι και την Κοκκίνα, τα Εξαμισάρια, τη Νταλούκα και το Αϊδίνι. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χαρμαντά, οι κάτοικοι των Μικροθηβών, άλλοι με γνώσεις κι άλλοι εμπειρικά, αρχίζουν την καλλιέργεια αμυγδάλου. Με την πάροδο των χρόνων η καλλιέργεια αμυγδάλου στην περιοχή αυξάνεται στρεμματικά και εκσυγχρονίζεται με καινούριας τεχνολογίας μηχανήματα κι εξοπλισμό».

Από την πλευρά του, ο κος Σταφυλοπάτης συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν στη διοργάνωση της Γιορτής Αμυγδάλου λέγοντας: «φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις ώστε η γιορτή αυτή να εξελιχθεί σε μοχλό ανάδειξης του προϊόντος του χωριού μας, απευθύνω κάλεσμα προς όλους για αγαστή συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή των Μικροθηβών μας».

Κατόπιν, τον λόγο πήρε η Αναπλ. Καθηγήτρια, από Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρένα Κωστή η οποία ανέλυσε την ιστορία του αμυγδάλου, τις καταγραφές από την αρχαιότητα και τις ευεργετικές του ιδιότητες, τη διατροφική του αξία.

Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς επιμελήθηκε ο Φώτης Τάμπας, με την Κωνσταντίνα Δημητρίου και τον Γιάννη Καμπουρίδη. Γέμισαν τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία από τους κατοίκους του χωριού αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το αμύγδαλο, το κυριότερο όμως να περάσουν μία όμορφη βραδιά διασκέδασης!

Η δεύτερη μέρα της γιορτής, η Κυριακή 21 Αυγούστου, είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς καθώς ενημερώθηκαν από τους ομιλητές -στην έδρα του συλλόγου, στο παλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού αυτές οι ομιλίες- σχετικά με θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων και της αγροτικής τους δραστηριότητας. Έτσι, ο Καθηγητής Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος μίλησε για νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς και τις ορθές καλλιεργητικές τεχνικές, ο Επίκ. Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Βαγγέλας ανέπτυξε ομιλία αναφορικά με τη διαχείριση ασθενειών της αμυγδαλιάς, ο Καθηγητής Εντομολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις εντομολογικές προσβολές του δένδρου και του καρπού, ενώ ο βιοκαλλιεργητής Νικόλαος Περήφανος έδωσε πληροφορίες κι εμπειρίες για τη βιολογική καλλιέργεια. Παράλληλα με τις δράσεις κι εκδηλώσεις του διημέρου πραγματοποιήθηκε έκθεση γεωργικών μηχανημάτων.


Σχετικά Άρθρα

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Νέος ιερέας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μικροθήβες. Όπως είπε…
Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Οι Μικροθήβες νίκησαν 3-1 τον Τοξότη Β’ και μία αγωνιστική πριν το τέλος κράτησαν τη θέση…
Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Ταξιδάκι στο νησί της Σκιάθου για την ομάδα των Μικροθηβών σήμερα Σάββατο. Οι “τράγοι” του Άρη…