• 22 Αυγούστου, 2022

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη διαχείριση των τρωκτικών στο αγροτικό οικοσύστημα

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη διαχείριση των τρωκτικών στο αγροτικό οικοσύστημα

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον φυσικό έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών που πλήττουν τις καλλιέργειες  στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα δημοπρατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το έργο «Φυσικός έλεγχος – περιορισμός επιβλαβών τρωκτικών για τη γεωργία μέσω της διαχείρισης αρπακτικών πτηνών», διάρκειας  40 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 359.639 ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και  9  συνεργαζόμενους Δήμους με τους οποίους η Περιφέρεια έχει υπογράψει  Προγραμματική Σύμβαση: τους Δήμους Λαρισαίων, Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Φαρσάλων στην Π.Ε. Λάρισας, Ρήγα Φεραίου στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σοφάδων στην Π.Ε. Καρδίτσας.

« Η εποχή επιβάλλει συνεργασίες και ολιστικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε βιολογικούς κινδύνους και απειλές που έρχονται από το μέλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Με στρατηγικό σχεδιασμό, προχωράμε μαζί με 9 Δήμους στη Θεσσαλία, στην εφαρμογή ενός καινοτόμου, επιστημονικού προγράμματος  που αντιμετωπίζει με φυσικό τρόπο το  πρόβλημα των τρωκτικών στο θεσσαλικό κάμπο. Με σύμμαχο τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής  και του καθημερινού μόχθου, στηρίζουμε  το αγροτικό εισόδημα, προστατεύομε το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα  και τη δημόσια υγεία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ενίσχυση των φυσικών οικοσυστημικών υπηρεσιών του αγροτικού θεσσαλικού οικοσυστήματος, μέσω της διαχείρισης πληθυσμών ανώτερων αρπάγων – αρπακτικών πτηνών, με στόχο τον περιορισμό των επιβλαβών για τη γεωργία τρωκτικών στην περιοχή ευθύνης των 9 Δήμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το έργο συνιστά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που διατρέχει το σύνολο της αλυσίδας αξίας της γεωργικής διαχείρισης, οικοσυστημικών υπηρεσιών ανώτερων θηρευτών, φυσικές λύσεις και ενίσχυση βιοποικιλότητας, ενίσχυση λύσεων για τον περιορισμό των επιβλαβών τρωκτικών τα οποία αποτελούν ένα πρόβλημα αγροτικής οικονομίας, υγειονομικό, και περιβαλλοντικό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Περιλαμβάνει:
– Δημιουργία μόνιμου δικτύου υποστήριξης πληθυσμού ανώτερων αρπάγων – αρπακτικών πτηνών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα καθώς και

– Δράσεις και μέτρα παρακολούθησης, καταγραφής, βελτίωσης και συντήρησης του δικτύου.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

-Δημιουργία Τεχνικής & Υλικής Υποδομής, η οποία χρειάζεται για να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την φυσική λύση ελέγχου και περιορισμού των επιβλαβών τρωκτικών από ανώτερους άρπαγες – αρπακτικά πτηνά, στο αγροτικό οικοσύστημα της Θεσσαλίας, βάσει των πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων και των  πραγματικών αναγκών.

-Χωροθέτηση και Εγκατάσταση Τεχνικής & Υλικής Υποδομής, βάσει  εκτίμησης αναγκών σχετικά με τις εκτάσεις γεωργικών καλλιεργειών που πλήττονται ετησίως από τρωκτικά στην περιοχή ευθύνης των 9 συνεργαζόμενων Δήμων.

-Παρακολούθηση και καταγραφή αποτελεσμάτων, με  δημιουργία μεθοδολογίας για τον μηχανισμό παρακολούθησης του δικτύου, αλλά και την υλοποίηση της παρακολούθησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων στο εγκατεστημένο δίκτυο υλικοτεχνικής  υποδομής

-Δικτύωση και Ενημέρωση Συνεργαζόμενων Φορέων, με τη  διαρκή δικτύωση, ενεργό εμπλοκή, ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά για την εξέλιξη του έργου και τη δημιουργία  μακροπρόθεσμης δομής για την βιωσιμότητα και συνέχιση του έργου και μετά τη λήξη του.


Σχετικά Άρθρα

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση

Το πρόγραμμα Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας  σε ειδική εκδήλωση…
Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για πληγέντες από τις πλημμύρες

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για πληγέντες από τις πλημμύρες

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…
15 εκατομμύρια στον Δήμο Αλμυρού και 20 στον Ρήγα Φεραίο για αποκαταστάσεις ζημιών

15 εκατομμύρια στον Δήμο Αλμυρού και 20 στον Ρήγα Φεραίο για αποκαταστάσεις ζημιών

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σχολικές, Σιδηροδρομικές και…