• 4 Αυγούστου, 2022

Συμμετοχή καθηγητριών του 2ου Γυμν. Αλμυρού σε σεμινάριο Erasmus+ στην Ιταλία

Συμμετοχή καθηγητριών του 2ου Γυμν. Αλμυρού σε σεμινάριο Erasmus+ στην Ιταλία

Οι φιλόλογοι του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, Μιχαλακοπούλου Χαρούλα και Μπουκόρου Μαρία με την βιολόγο, Γεωργακοπούλου Αργυρώ, παρακολούθησαν το σεμινάριο με θέμα την «Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά» στην πόλη Σοβεράτο της Ιταλίας από τις 25 έως τις 30 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+122 που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν τη Δευτέρα με ένα υπαίθριο ομαδικό παιχνίδι με την συμμετοχή και άλλων εκπαιδευτικών από την Γερμανία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η δραστηριότητα ονομάζεται “Mission Impossible” και έχει ως στόχο να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τους ντόπιους και να αλληλοεπιδράσουν.

Το πρωί της Τρίτης η ομάδα μεταφέρθηκε στο Chiaravalle Centrale, ένα μικρό χωριό στα βουνά γεμάτο ιστορία και παραδόσεις, όπου ο δήμος πραγματοποιεί ένα σημαντικό έργο για την αξιοποίηση της τέχνης και των παραδόσεων. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την γκαλερί σύγχρονης τέχνης και διδάχθηκαν τη σημασία της διατήρησης μιας ανοιχτής γέφυρας από το παρελθόν στο παρόν. Εκεί περπάτησαν αλληλοεπιδρώντας με τους κατοίκους της περιοχής. Τέλος, επισκέφθηκαν το παλιό μοναστήρι των Cappuccini πάνω στο λόφο.

Το απόγευμα της Τρίτης η δραστηριότητα ήταν όλη υπαίθρια με μια περιήγηση στο παλιό χωριό Soverato superiore, στην παλιά εκκλησία La Madonna Addolorata που φιλοξενεί την περίφημη “Pietà” του Antonello Gagini, το έργο τέχνης της πόλης που αντιπροσωπεύει την “Αναγέννηση” της Καλαβρίας.

Το πρωί της Τετάρτης η ομάδα επισκέφθηκε το περίφημο “Πάρκο Scolacium”, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής και αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της παρουσίας του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού στη Νότια Ιταλία. Η περιοχή μάλιστα ονομάζεται “Magna Graecia”.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε μια υπαίθρια δραστηριότητα στην πόλη, κατά μήκος της παραλίας, με τους εκπαιδευτές να εξηγούν το παρελθόν των χωριών, πώς ζούσαν και έτρωγαν οι άνθρωποι και τις ασθένειες που προκάλεσαν τη μετανάστευση. Στη συνέχεια έπαιξαν ένα παιχνίδι με κάρτες με στοιχεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρωί της Πέμπτης κάθε εκπαιδευτικός εργάστηκε πάνω σε ένα σχέδιο μαθήματος που συνδυάζει το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς με αυτό που διδάσκει και μπορεί να συνδεθεί με άλλα εκπαιδευτικά αντικείμενα.

Το πρωί της Παρασκευής οι καθηγητές επισκέφτηκαν την τοπική αγορά, η οποία αποτελεί επίσης χώρο αναφοράς των παλιών παραδόσεων που εφαρμόζουν οι ντόπιοι.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπαιδευτικός οργανισμός διοργάνωσε μια εκδρομή στο μεσαιωνικό χωριό Badolato και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το παλιό μοναστήρι της Santa Maria of the Angels και άκουσαν τις ιστορίες που σχετίζονται με αυτό το μέρος, που φημίζεται για τις φιλόξενες παραδόσεις, συναντώντας ντόπιους κατοίκους και τρώγοντας τοπικά φαγητά.

Το Σάββατο το πρωί οι εκπαιδευτές οργάνωσαν μια αξιολόγηση της εβδομάδας και οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν να μοιραστούν τα σχόλιά τους, τα σχέδιά τους και τις ιδέες τους για την ανάπτυξη κοινού σχεδίου Erasmus+ στο μέλλον.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού
Βοϊβόνδας Σταύρος


Σχετικά Άρθρα

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού στη Ρουμανία

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού στη Ρουμανία

Στο διάστημα 10-16 Απριλίου 2024, 19 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού και 27 μαθητές του Γυμνασίου…
Βλάχοι-Καραγκούνηδες-Σαρακατσάνοι, δράση με συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού

Βλάχοι-Καραγκούνηδες-Σαρακατσάνοι, δράση με συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού

Με επιτυχία υλοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας η εκδήλωση του κοινού…