Όμορφη εκδήλωση μνήμης από τον Φιλοπρόοδο και τη Δημ. Χορωδία για την επέτειο Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου / φωτογραφίες

Όμορφη εκδήλωση μνήμης από τον Φιλοπρόοδο και τη Δημ. Χορωδία για την επέτειο Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου / φωτογραφίες

Μία όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου Ανατολικής Ρωμυλίας και του διωγμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, που είχε ως επακόλουθο την προσφυγιά και την ίδρυση της σημερινής Νέας Αγχιάλου.

Ήταν μια μουσική βραδιά μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και αποτέλεσε διοργάνωση από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο και τη Μικτή Χορωδία Ν. Αγχιάλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η καλλίφωνη Μαρία Αγγελή άνοιξε το πρόγραμμα με ένα σόλο τραγούδι, ακολούθησε καλωσόρισμα από την μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή η οποία είχε την επιμέλεια των τραγουδιών και τη διεύθυνση της χορωδίας, ενώ η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Βαλασία Πετρίδη έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα της 30ής Ιουλίου 1906. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «αυτή η εκδήλωση ήταν μία υπόσχεση σε γονείς, παππούδες, όλων μας, των υιών, των θυγατέρων, των εγγονιών, πως εμείς οι απόγονοί τους θα διασώσουμε και θα διαδώσουμε την ιστορία τους. Θα στερεώσουμε την κοινή μας συνείδηση, θα δικαιώσουμε το όραμά τους, θα υποσχεθούμε ότι στο όνομα και των δικών μας μελλοντικών γενεών, η αγάπη για τις χαμένες, αλλά ποτέ λησμονημένες πατρίδες, θα καίει ζωντανή μέσα μας».

Το μουσικό μέρος ήταν χωρισμένο σε δύο σκέλη: τραγούδια για την Αγχίαλο και αφιέρωμα στη Μικρασιατική μουσική. Όμορφη στιγμή όταν ο Αγχιαλίτης μουσικός Γιώργος Αποστολόπουλος τραγούδησε και παρουσίασε μπροστά σε κοινό για πρώτη φορά το νέο του τραγούδι «Αγχίαλος» που μιλάει για την ιστορία και τα σημεία αναφοράς της πόλης. Ακολούθησαν έξι τραγούδια για την Αγχίαλο από τη χορωδία. Να σημειώσουμε ότι εκτός από την κα Σαμαρτζή στο πιάνο, το δικό τους χρώμα έδωσαν οι διακεκριμένοι μουσικοί Ζήσης Γεωργαλιός παίζοντας κανονάκι και Βασίλης Λεμονιάς με το λαούτο του.

Η Μαρία Αγγελή κλείνοντας το α’ σκέλος της εκδήλωσης καθήλωσε το κοινό και μάζεψε με την ερμηνεία της το τραγούδι «Παράπονο» του Δ. Παπαδημητρίου. Έπειτα, ακολούθησαν τραγούδια για τη Μικρασία, γνωστά αγαπημένα και άγνωστα, παρασέρνοντας το κοινό στον ρυθμό τους…

Στην εκδήλωση χόρεψαν παιδιά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου και στον επίλογο, δόθηκε το μήνυμα ότι παρά τα εύθυμα τραγούδια, δεν ήταν μια γιορτή αλλά ένα μνημόσυνο για όλους αυτούς που πριν 116 χρόνια, έχασαν τη ζωή τους και για τους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν αφήνοντας πίσω τους όλο το βιος τους…

Ο «Λαός» παρακολούθησε την παρουσίαση της χορωδίας και σας μεταφέρει μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:


Σχετικά Άρθρα

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

Μερικές φορές στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ένας τόνος αλλάζει τελείως το νόημα μιας λέξης. Το γήπεδο…
Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου  γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας αποτέλεσε προσφάτως την αφορμή για να συγκεντρωθούν οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου…
Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Ένα έργο που περιμένουν εδώ κι αρκετό καιρό οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου άρχισε να υλοποιείται…