• 30 Ιουλίου, 2022

Το βίντεο της τελετής για τα υποβρύχια μουσεία στην Αμαλιάπολη

Το βίντεο της τελετής για τα υποβρύχια μουσεία στην Αμαλιάπολη

Εγκαινιάζονται τα υποβρύχια μουσεία στην Αμαλιάπολη

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, θα τελεστούν σήμερα Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 12:00 τα εγκαίνια των υποβρύχιων μουσείων στην Αμαλιάπολη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για τα μουσεία στην Κίκυνθο, το Ακρωτήριο Γλάρος και το Ακρωτήριο Τηλέγραφος. Την τελετή μπορείτε να παρακολουθήσετε Live από το παράθυρο του youtube που ενσωματώσαμε παρακάτω, λίγο μετά τις 12:00 σήμερα Σάββατο.

Η δημιουργία των λεγόμενων «υποβρύχιων μουσείων», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να καταδύονται για να απολαύσουν ναυάγια αρχαίων χρόνων, αποτελεί μία καινοτόμο πρακτική για τον ελλαδικό χώρο. Πριν λίγα χρόνια έγιναν τα εγκαίνια στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου και τώρα σειρά παίρνουν οι τρεις χώροι στην Αμαλιάπολη που καθίστανται επισκέψιμοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής ως παγκόσμιο προορισμό καταδυτικού τουρισμού.

Στη νησίδα Κίκυνθος έχει ανακαλυφθεί βυζαντινό εμπορικό πλοίο με πίθους κι αμφορείς που ναυάγησε μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα. Τα θραυσμένα κεραμικά σε έκταση 12×8 μέτρων εντοπίστηκαν το 20025.

Στο Ακρωτήριο Γλάρος, σε βάθος 15 έως 22 μέτρων, εντοπίστηκαν ένα ελληνιστικό, ένα ρωμαϊκό και δύο βυζαντινά ναυάγια. Διάσπαρτοι αμφορείς και δέκα σιδερένιες βυζαντινές άγκυρες βρίσκονται στην περιοχή.  

Επίσης στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος, σε βάθος 17 ως 23 μέτρων, στον πυθμένα του κόλπου εντοπίστηκαν ναυάγια ενός ρωμαϊκού πλοίου του 4ου αιώνα, φορτωμένου με εμπορικούς αμφορείς, ενός βυζαντινού πλοίου του 11ου- 13ου αιώνα και μίας σύγχρονης βάρκας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να αναδείξει τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και να τους καταστήσει επισκέψιμους, να δημιουργήσει τα λεγόμενα υποβρύχια μουσεία, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BlueMed και με τη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό κι ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν. Μάλιστα, για τα υποθαλάσσια μουσεία της, βραβεύτηκε με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας ECTN στην κατηγορία: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, προς έξυπνους προορισμούς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Euractiv που συμμετείχε ο «Λαός», στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε φιλοξενήσει στην εφημερίδα μας θέματα σχετικά με τα συγκεκριμένα ναυάγια και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των άλλων, είχαμε αναφέρει πως το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014- 2020 BLUEMED έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να προωθήσει την βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου. Σε αυτό μελετήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια.
Οι πιλοτικές δράσεις που σχεδιάστηκαν και αναπτύσσονται αφορούν:
-Τον σχεδιασμό ενός συστήματος διαδικασιών και πρακτικών πολιτικής, διαχείρισης, δικτύωσης και προώθησης των Υποβρύχιων Μουσείων, των Καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Γνώσης που θα δοθεί στις τοπικές/περιφερειακές αρχές.
-Την προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών κατάδυσης για ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.
-Την αύξηση προσέλκυσης ατόμων που ενδιαφέρονται για τις καταδυτικές δραστηριότητες στις πιλοτικές περιοχές.
-Την ανάδειξη της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύτερο κοινό, μέσω της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης σε μουσεία και σε Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Γνώσης).

Επίσης, είχαμε γράψει για το πρόγραμμα FINCH που σχετίζεται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη μέσω δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Στόχος του έργου είναι η αύξηση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των σχετικών πολιτικών και τη διευκόλυνση της συμμετοχής ιδιωτικών παραγόντων (κυρίως μη κερδοσκοπικών ή νέων επιχειρηματιών) στη διατήρηση, αποκατάσταση, αξιοποίηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τη στήριξη των χρηματοδοτικών μέσων.


Σχετικά Άρθρα

Ηχηρά μηνύματα ενότητας στις συναντήσεις της Ζ. Μακρή σε Βρύναινα, Σούρπη, Αγία Τριάδα και Αμαλιάπολη 

Ηχηρά μηνύματα ενότητας στις συναντήσεις της Ζ. Μακρή σε Βρύναινα, Σούρπη, Αγία Τριάδα και Αμαλιάπολη 

Συσπείρωση δυνάμεων και συμπαγή ενότητα στο δρόμο προς τις κάλπες εισέπραξε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων…
Νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ξεκίνησε το 2016, να δημιουργήσει επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους…
Στη μεγαλύτερη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβάλλοντας τα υποβρύχια μουσεία

Στη μεγαλύτερη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβάλλοντας τα υποβρύχια μουσεία

Στη μεγαλύτερη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η παρουσία της Περιφέρειας στην…